Med hälsningar från Trollhättan - Saab 99 EMS 1:43 från IXO

Äntligen finns det Saab-tillbehör i skala 1:43 igen. Efter att denna föredragna samlingsstorlek nästan hotade att gå vilse i floden av 1:18 innovationer, rullar nu Saab 99 EMS från IXO på mitt skrivbord. Det passar, för i kretsarna av Saab-samlare och -fans upplever 99:an något av en liten renässans. Intresset för modellserien växer, priserna är överkomliga och välbevarade fordon efterfrågas. Jag tog en närmare titt på Saab 99 EMS från IXO.

Saab 99 EMS från IXO 1:43
Saab 99 EMS från IXO 1:43

Saab 99 EMS

1972 kom den nya Saab 99 EMS ut på marknaden. En ny, original Saab-motor, från företagets egen motorfabrik, med Bosch D-Jetronic var höjdpunkten. Avvikelsen från Triumph-motorerna som tidigare hittats i 99:an inleddes. Utvecklingen sägs ha kommit direkt från motorsportavdelningen och togs (desarmerad) över i serien. 99 EMS var Saabs sista fabriksrallybil innan företaget drog sig tillbaka från motorsporten.

Apelsin dominerar - tidsanda coolt!
Apelsin dominerar - tidsanda coolt!

Bilden av 99 EMS är hög. Saab är inte bara visuellt ett sportigt fordon. Frontspoilern och aluminiumfälgarna som tydliga insignier säkerställer ett tydligt utseende. Lågprofildäck kompletterar utseendet. 99 EMS har en sportratt och mer direkt styrning. 3.4 varv från lås till lås, istället för 4.1 på de mindre sportiga versionerna, ger en smidigare körupplevelse. Fastare fjädrar på bakaxeln och Bilstein stötdämpare på alla hjul säkerställer ett sportigare chassi.

Gillade små detaljer
Gillade små detaljer

Saab 99 EMS som en miniatyr från IXO

Kan modellbilen övertyga som originalet från 1972? Miniatyren överraskar – positivt. Även förpackningen, i en 70-tals apelsin, gör dig på gott humör. Är det en slump, eller har någon en bra hand för eran? Det spelar ingen roll, för du måste tycka om det som finns i förpackningen också. Vackra detaljer, bra utförande, du kommer inte hitta något att klaga på.

Första generationens 99 EMS har ännu inget svart kylargrill
Första generationens 99 EMS har ännu inget svart kylargrill

Den röda interiören är väldigt tidsenlig, även små detaljer som bokstäverna på stänklapparna är väl tagna. Det finns lite att säga, förutom att en framgångsrik ny release rullar in i skyltarna.

En förklaring till det framgångsrika framträdandet av Saab, som görs i Bangladesh och inte i Kina, är kanske det faktum att Saabmuseet var med i förverkligandet. En dekal på förpackningen indikerar detta. Kvalitetsstämpeln för 99 EMS från IXO. Det kommer fler färger framöver, varianterna är annonserade, men leveranstiderna är fortfarande öppna.

Saab-modellen är tillgänglig från fackhandlare för cirka 23,00 € till 24,00 €. Valuta för pengarna är definitivt rätt. Aero X Club-medlemmar kan köpa miniatyren i Aero X Club Store beställa till ett ännu lägre pris.

4 tankar om “Med hälsningar från Trollhättan - Saab 99 EMS 1:43 från IXO"

 • blank

  Vad jag märkte först nu, men fanns det en anledning till att tanklocket (fortfarande) satt på vänster sida av 99:an?

  • blank

   Jag misstänker eftersom utvecklingen startade långt innan övergången till högertrafik. Min för närvarande enda förklaring 😉

   • blank

    Felvägsförare på bensinmack

    Bensinlock är faktiskt logiska och det bättre valet till vänster, speciellt när man kör till höger.

    Tänk efter ett ögonblick. Varför står vi till vänster om bensinpumpen i högertrafik? Vi korsar trafiken i en flaskhals. Vi korsar den vid uppfarter och avfarter och vid själva bensinstationerna.Trafikstockningar (förutom på gatan), tutning och mobbning förekommer åtminstone vid rusningstid, är den logiska konsekvensen av tanklocket till höger i högertrafik ...

    Förutom det. 1955 gjordes en utredning på uppdrag av staten och omställningen till högertrafik beslutades av riksdagen 1963 och var bindande...
    Även om det utfördes först 1967, hade Saab planeringssäkerhet för tanklocket på 99:an under många år.

    Jag tycker att det är ganska banalt att gaslocket ändå ansågs korrekt på förarsidan. Korta avstånd och ännu bättre vad gäller trafikledning än någonsin tidigare. Jag önskar att alla fordon hade bensinlocket till vänster när man kör till höger. Det verkar bara logiskt för mig...

 • blank

  Mycket Chrome...

  Originalet fanns också 1972 med mindre, eller hur?
  1968 till 1975 var en spännande och motsägelsefull fas i svensk bilkonstruktion och styling med avseende på krom ...

  Motorjournalister och köpare var lika uppdelade i två fraktioner. Den ena fraktionen ville ha så lite krom som möjligt (eftersom bilar utan upplevdes som sportigare och modernare) och den andra fraktionen var fortfarande väldigt fäst vid krom - som ett värdeuttryck, av "premium" skulle man säga idag ...

  En spännande modell. Jag föredrar personligen en 99:a med mindre Chrome. Spalten mellan skalhuven och den horisontella vulsten från A-stolpen till baksidan är gjorda av ett stycke i plåt och färg. Detta var utmärkt och modernt ritat...

  Men hur fäster man en dekorlist i en springa? Detta var endast möjligt under skalhuven eller pärlorna och gjordes då på exakt samma sätt och inte annorlunda.

  Men hon hör inte hemma där. En dekorlist hör PÅ pärlorna och så långt utåt som möjligt. I övrigt och undertill ger den inte längre något skydd för lack och plåt (t.ex. dörrbulor på trånga parkeringsplatser) ...

  För mig personligen är 96:an en bil som någon gång hade alldeles för lite krom och 99:an är en som alltför ofta såldes med alldeles för mycket överflödig trim. Personligen föredrar jag att han är så naken och modern som möjligt. För övrigt tjänar det också till att bevara ...

  Ur dagens perspektiv har de ytterligare borrhålen som lagts till hjulhusen eller horisontellt för en kontinuerlig dekorlist på karossen bara ett syfte: Accelererad rost! ! !

  Det är såklart ingen dogm, men personligen skulle jag undvika så mycket utsmyckning som möjligt på varje klassisk bil. Om det inte var standard och avgiftsbelagt, så bli av med nappen. Svetsa, slipa, täta och måla helt enkelt de överflödiga hålen i kroppen. Om det fortfarande är original är det ingen förlust alls, men många byggarbetsplatser mindre. Bara en tanke...

Kommentarer är stängda.