Drama i de maritima alperna - slutet för Saab-teamet är nära förestående

Livet skriver manuset, vi kan bara planera så gott vi kan. Men den bästa förberedelsen förvandlas snabbt till slöseri, och dramatiken tar över regin. Teamet med Saab 93 A fick rätt på den första dagen av Rallye Monte Carlo Historique. Den tredje specialsträckan var också den sista. Åtminstone för stunden. Motorskada - den högavlade tvåtaktsenheten slutade fungera. Hotar detta rally att ta slut?

Saab vid sidan av vägen - slutet av Rallye Monte Carlo Historique hotar
Saab vid sidan av vägen - slutet av Rallye Monte Carlo Historique hotar

Dramat i de maritima alperna

Eric Carlsson berättade för mig för flera år sedan att han alltid körde till en tävling med ett helt överlastat fordon. Allt som går in, sa han och distribuerade sedan till depåer längs sträckan. Motorer, transmissioner, reservdelar, allt fanns där. För vid en defekt, som inte var undantaget redan då med de trimmade tvåtaktsmotorerna, kunde man snabbt byta motor och köra vidare.

Tvåtaktsmotorer har den tydliga fördelen att de är relativt små och lätta. En av anledningarna till att Saab bestämde sig för att använda denna drivprincip för decennier sedan.

Saab går sönder nära Valence
Saab går sönder nära Valence

Tyvärr har Saab-teamet ingen extra motor i servicefordonet, vad ska man göra? Saaben är strandsatt, natten kommer, termometern visar redan minus 2 grader.

Att ge upp är inget alternativ

Besättningen kring Steffen Wirth konsulterar. Att ge upp är inget alternativ. En ersättningsmotor behövs, en verkstad för installation måste organiseras. En bärgningsbil måste rädda Saab 93 A, som står parkerad vid sidan av vägen nära Valence mitt i de maritima alperna.

Hektisk aktivitet börjar, mobiltelefoner lyser, relationer aktiveras. Det är lördag kväll, söndag en ny motor måste finnas där. Och faktiskt, det fungerar. Den nya motorn ska komma från Augsburg, en bärgningsbil tar med 93:an från bergen.

Ett bogseringsföretag tar 93A nära Gap
Ett bogseringsföretag tar 93A nära Gap

Teamet hittar en verkstad nära Gap som ställer sina lokaler till förfogande för reparationer. Ägaren är redo att låsa upp på söndag. Nu återstår bara att få den nya motorn i tid!

Fridfull sömn är uteslutet den natten. Är det över, eller fortsätter drömmen om Rallye Monte Carlo Historique för Steffen Wirt, Alexander Buchholz och Götz Welge?

Det är söndag, solen klättrar sakta över bergen och börjar driva bort frosten. Klockan är 7:00 när en Porsche anländer från Augsburg. I bagaget en ny tvåtaktsmotor till 93 A. Nu är det bara installationen som ska lyckas utan komplikationer.

5 tankar om “Drama i de maritima alperna - slutet för Saab-teamet är nära förestående"

 • blank

  dramatisk......,
  Jag önskar dig all lycka.
  Låt oss se vad som väntar oss med V4:an på vinterrallyt, helt på egen hand.

 • blank

  Porsche levererar Saab, det är en rubrik! Förhoppningsvis fortsätter den lilla Saaben.

 • blank

  Big Saab bio på kvällen, det är dramatiskt. Jag håller tummarna nu!

  • blank

   Åh ja, jag håller med. Med två tummar och ett skruvstäd...

 • blank

  "En av anledningarna till att Saab valde denna drivprincip för 75 decennier sedan." Ja Saab har historia, men 750 år (75 decennier)? Så vitt jag vet är det mycket mindre. Eller finns det mycket mer spektakulär information här inne, eftersom en framtid som knappast någon tror på redan har tagits i beaktande?
  Jag är rädd att det bara är 5 bokstäver som smet in av misstag. Synd faktiskt...

Kommentarer är stängda.