Möjlighet att komma igång? Sono Group NV-aktien flyger lågt!

Aktiekursen för det holländska moderbolaget Sono Motors flyger lågt. Efter en lyckad Start i november förra året sjönk den under emissionskursen inom cirka två veckor. Sedan dess har tidningen varit i permanent lågflygning. Tydligen okontrollerad, och en motrörelse går inte att fastställa. Detta är olyckligt, men ger också möjlighet att komma igång.

Föräldralösa, tomma gångar i den före detta Saabfabriken
Sono Motors skulle vilja producera här. Föräldralösa, tomma gångar i den före detta Saabfabriken.

Ett bra, hållbart koncept

Generellt sett är utvecklingen fantastisk i sin tydlighet. Aktierna i Sono Group NV (SEV) testar för närvarande $5-barriären. Efter en emissionskurs på 15 USD och ett högsta värde på över 47 USD. I allmänhet är fallet svårt att förklara, oavsett alla öppna frågor. En solel-familjebil, till ett överkomligt pris och utrustad med ett relativt litet batteri, är ett särskilt bra och hållbart koncept.

Den uppfyller i allmänhet alla kriterier som officiellt krävs för hållbar mobilitet.

Utbytet skulle kunna uppbåda den fantasi som det har utvecklat på andra elprojekt också. Men det gör det uppenbarligen inte, och det finns skäl till det. Köprekommendationerna och kursmålen som Berenberg Bank publicerar som emittent och tydligen enda supporter är inte heller till någon nytta.

För det finns massiva osäkerheter i bakgrunden. Framstegen inom produktutveckling som öppet publicerats av Sono Motors får alla med en rudimentär förståelse för processerna inom bilindustrin att tvivla på schemat. 2023 är satt för serien, men viktiga komponenter har inte slutförts. Du ser inte prototyper som skulle användas för testning på gatan. Visst simuleras mycket på datorn idag, utvecklingsprocesser förkortas, men även i den digitala tidsåldern har år 2022 bara 12 månader.

Och en av dem kan redan vara raderad från kalendern.

Farväl till Trollhättan?

Den största osäkerheten är produktionsplatsen. Sono Motors sägs undersöka ett avtal med en leverantör utanför Sverige. Förståeligt, eftersom Evergrande-svärdet svävar över NEVS och Trollhättan. Den kinesiska ägaren är upptagen med den interna skuldkrisen och vägrar (än så länge) att låta NEVS gå eller begrava hans framtidsplaner för fordon.

Hur relationen NEVS - Evergrande kommer att fortsätta är helt öppet. Även om en avtal om ägarbytet bör vara i sikte. Kanske överskattade ledningen sig själv och spelade bort sin föredragna idé om frihet. I tveksamma fall är det också den kinesiska ägaren som kommer att ha större uthållighet.

En säker tillverkningspartner kan hjälpa Sono Groups lager ur tråget. Han kunde ge bränsle till den fantasi som verkligen behövs. Och om det vore ett farväl till Trollhättan och den gamla Saabfabriken, så är det så.

För, och det finns ett annat problem, med nuvarande aktiekurs kommer det att vara svårt, för att inte säga omöjligt, för Sono Motors att få den nödvändiga finansieringen för produktionen.

Nu är det dags för spelare – eller för visionärer. Det beror på din synvinkel. Om du vågar och är villig att acceptera en totalförlust kan du köpa Sono Group NV-aktien (SEV) bunkra upp.

6 tankar om “Möjlighet att komma igång? Sono Group NV-aktien flyger lågt!"

 • blank

  Jag tycker att du ska se det rättvist, som beskrivs i artikeln. Sono Motors är en pionjär, det beror på din synvinkel hur du vill bedöma företaget. Allt går verkligen inte optimalt där, efter initialt intresse sa jag hejdå.

  Men idén borde ges en chans, innovationer är bra, allt förändras hela tiden.

 • blank

  "Det uppfyller i allmänhet alla kriterier som officiellt krävs för hållbar mobilitet."

  Och detta är anledningen till Sonos nedgång.

  De så kallade eliterna har tagit så långt avstånd från resten av folkets vardagliga verklighet att deras idéer och krav inte längre möter ett eko i den allmänna befolkningen och därför finns det heller ingen plats för Sono.

  • blank

   "Det" är bilen, är Sion...

   Jag har en liknande uppfattning som du, men skyll inte på Sion. Om det är elitärt eller snarare naivt vet jag inte. Kanske är det båda?

   Jag ser i alla fall skulden för Sono Motors och deras kommunikation. Jag skulle definitivt kunna föreställa mig Sion som en individuell ägodel som är tillgänglig för mig 24/7 i vardagen. Men Sono tjatar på ämnet bildelning så mycket att jag inte känner mig välkommen med min inställning som kund...

   Och ur en investerares perspektiv? Även här är Sonos tenor att vilja vara på vägen med så få, så små som möjligt bilar med så liten marginal som möjligt, ytterst oroande. Vad är det för absurd affärsmodell, att vilja producera och sälja så få bilar som möjligt?

   Vill de ens ha köpare, investerare och Sion på gatan? Man får intrycket att Sono Motors bara drar sig för att se sitt eget barn på gatan och bara om det inte går att undvika till förmån för kollektivtrafik, cyklar och fotgängare. Är det elitärt? Det är i alla fall ekonomiskt absurt och kommunikationsstrategin är en tragedi...

  • blank

   Den vardagliga verkligheten för resten av folket i det här landet har nog väldigt lite med köp av aktier att göra ändå, speciellt aktier som bara handlas på en amerikansk börs.
   De som trodde på det köpte och måste nu hålla i aktierna om de inte vill gå med förlust direkt.

   Oavsett om det är Sono Motors bortgång ser jag inte att det är hugget i sten än. Enligt deras rapporter går det framåt, även om det inte är enligt de ursprungliga planerna. Och när de har behövt pengar har de alltid hittat dem. En del av de ”så kallade eliterna” ser potential, men de har också pengar, frågan är om det räcker.
   Om de faktiskt tar sig till produktion, vilket visserligen inte är klart ännu, det är där det blir riktigt intressant, för det är då vi får se om marknaden är så stor som vi trodde.

   • blank

    Bra sagt och korrekt!

    "(...) för då måste det visas om marknaden är så stor som antagits."

    Men det är just här mitt problem med Sono Motors och deras kommunikation ligger. Om bilen är bra och miljövänlig, varför är den då bara ett alternativ till andra bilar inom samåkning?

    Varför är inte Sion bra för alla? Inte tänkt som den perfekta vardagsbilen för Hinz och Kunz?

    Och vad betyder det, "om marknaden är så stor"? Jag ställer inte ens den här frågan. Inte mot denna bakgrund...

    Jag gnuggar mina ögon – tvärtom – i förvåning över att Sono Motors strikt begränsar marknaden för Sion av konstgjorda och ideologiska skäl. Mycket märkligt. Borde inte den bättre bilen säljas till allt och alla så ofta och så tidigt som möjligt i miljöns och de egna ekonomiska intressens namn?

    Men på Sono Motors missar du aldrig en möjlighet att förneka just det. The Sion är inte ett erbjudande till massorna, utan uttryckligen designad för bildelning av innerstadsloftsbor...

    Jag kan inte förstå att en "biltillverkare" gör sin marknad och möjligheten för potentiella investerare så liten. Synd om Sion. Jag gillar honom faktiskt mycket och ser mycket mer potential än skaparna själva.
    Det är verkligen konstigt, eller hur?

    • blank

     Jo, Sono definierade själva storleken på marknaden. Om jag minns rätt så var det snakk om en produktionsvolym på 260.000 6 bilar på 40.000 år. Alltså drygt XNUMX XNUMX bilar per år, inte nödvändigtvis överdrivet jämfört med etablerade OEM, men först och främst måste det föras ut till kunderna.

     Nu kan man undra var dessa siffror kommer ifrån. Är det minimikvantiteten för en kontraktstillverkare att ge dig lådan till ett pris där du fortfarande tjänar tillräckligt själv? Eller är det antalet potentiella kunder du har sett, vem de än är?

     När jag kollade senast låg de på nästan 17.000 20.000 reservationer även om det skulle vara 5 XNUMX vid produktionsstart, det är bara ett halvt års produktion och bara om alla dessa är riktiga beställningar. Vem köper den andra hälften och vem köper volymen för de kommande XNUMX åren?
     Så jag tror inte att de kommer att motstå att sälja den till "normala" bilköpare. Jag ser det mer som ett försök till varumärkesbyggande för att nå den tilltänkta målgruppen. Dessa torde vara unga förstagångsköpare, märkesoberoende bildelningstjänster och sannolikt även bilköpare i den ”gröna” miljön. Det kan också tänkas kommunala och mindre företag som kanske kan sköta sina fordonspooler via delningstjänsterna.

     Den intressanta frågan är om de nämnda siffrorna kan uppnås när produktionen startar.

Kommentarer är stängda.