Okänd - den helt elektriska Saab 9-3 Aero Cabriolet

Saab 9-3 ePower-projektet är välkänt. Få vet att det också fanns en elektrisk Saab Aero Cabriolet parallellt med den helt elektriska kombibilen. För medan Saab skickade ut kombibilarna på vägen på ett reklamsätt körde cabriolet i smyg. Den kom även till Tyskland och en och annan Saab-verkstad fick titta under huven.

Konfidentiellt såklart. Inget ska läcka ut. Synd, för att glida 400 kilometer rent elektriskt, det är något. Innovativ teknik från Sverige gjorde det möjligt. 10 år senare går vi på jakt efter ledtrådar.

Saab 9-3 Aero Cabriolet (elektrisk)
Saab 9-3 Aero Cabriolet (elektrisk)

Saab 9-3 ePower Concept

Medan minst två fordon från Saab 9-3e Power har överlevt finns ett i museifonden, var den helelektriska cabriolet är okänd. Saab arbetade med elprojektet med flera partners. Ingenjörerna från Stallbacka stod för utvecklingen, det var ett företag från Uppsala som hette ElectroEngine in Sweden AB. ElectroEngine hade utvecklat ett eget innovativt batterisystem och drivsystem som uppnådde särskilt långa räckvidder och låg vikt.

Ett dotterbolag erbjöd en sofistikerad transmission för hybridfordon som med två elmotorer erbjöd särskilt bra acceleration med låg bränsleförbrukning. Innovationerna marknadsfördes under namnet "True Electric".

Officiellt betraktad som en Saab-innovation, var 9-3e Power Concept till stor del en idé från det Uppsala-baserade företaget. Även om detta aldrig specifikt kommunicerades till omvärlden.

Med Saabs bortgång kom slutet på ePower-projektet, men cabriolet levde vidare. Tekniken migrerade till en Volvo C2012 70, här med elektrisk fyrhjulsdrift. De hoppades nog på det andra svenska märkets uppmärksamhet efter att Trollhättan hoppat av som kund.

Men historien slutade inte bra. Tiden var inte rätt för helelektrisk innovation och Volvo var inte lika öppensinnade som Saab. Det blev ingen affär med Volvo, 2012 var det andra prioriteringar i Göteborg.

400 kilometer elektrisk räckvidd

Även om inga detaljer släpptes om den elektriska 9-3 Aero Cabriolet, var Volvo C70 mer aktuell. Saab ePower Concept borde ha nöjt sig med en aktionsradie på 200 kilometer, men cabriolet kunde mer. En räckvidd på 400 elektriska kilometer var anmärkningsvärd för 10 år sedan, liksom topphastigheten på över 200 km/h.

10 år senare finns knappt några spår kvar av ElectroEngine i Sweden AB. Företagets och dess dotterbolags webbplatser har stängts och varumärkesrättigheterna har inte förnyats. De sista aktiviteterna kan fortfarande fastställas fram till år 2014, varefter alla spår går förlorade. Det luxemburgska finansiella dotterbolaget till det svenska aktiebolaget avslutade sitt hemvistavtal 2015 och en likvidation är trolig.

Vad är kvar av idéerna? En video av den helelektriska Saab 9-3 Cabriolet har bevarats i våra arkiv, och en video av Volvon. Sista spåren av en elektrisk framtid som nästan var inom räckhåll i Trollhättan.

8 tankar om “Okänd - den helt elektriska Saab 9-3 Aero Cabriolet"

 • blank

  Och återigen en av de där "skulle" och "ha" berättelserna. För decennier sedan övade Saab på "downsizing" på ett imponerande sätt. Ljusår innan det uttrycket uppfanns.
  Och när det gällde moderna körningar i ovanliga och fantastiska fordon, skulle utvecklarna och trollen säkert ha kommit på något annat än överdimensionerade stadsjeepar som väger ton. Ännu en anledning att ta hand om och njuta av våra skatter. Tills lagarna skiljer oss åt.

  Lizi

 • blank

  Jag tror att Saab hade haft en chans med en elektrisk 9-3 Cabriolet. Började inte TESLA också med en roadster?

 • blank

  Det är lite tråkigt. På den tiden handlade det om svensk teknik, idag använder alla tillverkare kinesiska komponenter. Mervärdet finns i Kina, vi subventionerar det med våra skattepengar. Vad har gått fel de senaste åren?

 • blank

  Det är frustrerande att se hur lite som har förändrats på 10 år. Elektriska cabrioleter? Ingen! Elektriska stationsvagnar? Tom hade grävt fram en kines någonstans som vill bjuda på en.

  Istället denna SUV-gröt som alltid ser likadan ut. Åh man!

  10
  • blank

   MG erbjuder en elektrisk kombi och har därmed en unik position på marknaden.

 • blank

  Som du kan se, 10 år senare, är du fortfarande inte riktigt där. Det talar bara för dåtidens ingenjörer som var långt före sin tid.
  På något sätt skulle jag verkligen vilja hitta cabriolet nu

 • blank

  Fantastiskt, något extremt spännande igen. Elcabriolet från Saab, vad hade varit möjligt där.
  Istället för att dieselknacka eller turbovissla, tyst glida genom skogsområdet, hade det varit något.
  Behövde mycket ändras på bottenplattan? Vet du något om detta? Vridstyvheten var visst annorlunda utan förbränningsmotorn, eller hur? Vad jag tycker är intressant är att fronterna på fordonen har förblivit helt desamma som för förbränningsmotorerna. Dagens elbilar, som fortfarande är baserade på förbränningsmotorer, har helt stängda fronter.

  • blank

   Jag kan inte säga det. Jag kan den elektriska kombi, men inte cabriolet. Det var nästa steg i evolutionen, kombibilen hade batterierna i mitttunneln och var luftkyld (!) via luftkonditioneringssystemet. Jag vet inte hur de gjorde det med en cabriolet.

   Man kan inte ställa frågor heller, de då ansvariga lärde sig den hårda vägen, och engagemanget slutade bittert. Ingen gillar att prata om det.

Kommentarer är stängda.