NEVS går mot ett ägarbyte

Är det något som förändras i Saab-arven i Trollhättan? NEVS kan gå mot ett ägarbyte, meddelar vd Stefan Tilk. Bolaget har konkreta förslag från industriella investerare. Man är just nu i dialog med Evergrande, det handlar om godkännande för försäljningen. Och: en lösning närmar sig.

NEVS före ägarbyte
NEVS före ägarbyte

Får NEVS en ny ägare?

NEVS har velat bryta sig från Evergrande Group i månader, men det håller (än så länge) fast vid det svenska företaget. NEVS är viktigt för bilplanerna, hörde man gång på gång från Kina. Under tiden har situationen förändrats i grunden. Evergrande står i praktiken under statlig övervakning och administrativa kommittéer förbereder omstruktureringen av koncernen.

Frågan om vad som kan hända med bilmärket Hengchi och dess fordonsambitioner är öppen. Peking vägrar att licensiera de produktionsfärdiga fordonen, vilket skapar ett fullbordat faktum. Varumärket Hengchi är för närvarande på is. Vilket inte behöver vara så för alltid.

NEVS VD Tilk är för närvarande övertygad om att NEVS kommer att slutföra ägarbytet i vår. Han höll med Sveriges radio. Företaget fick nyligen säga upp nästan hälften av personalstyrkan men anställer nu ny personal i mindre skala.

2 tankar om “NEVS går mot ett ägarbyte"

 • blank

  Sango och Sono...

  Jag tänker på NEVS. Endast indirekt relaterad till Saab, men jag är lite nyfiken på om och hur NEVS kan lossna från Evergrande.

  Kanske bedriver Evergrande intressen i Sango och NEVS kan bara frigöra sig genom att avstå från olika patent och rättigheter?

  Och så finns det NEVS-fabrikerna och eventuella produktionslicenser i Kina. NEVS var redan i startgroparna, precis som Evergrande själv nu...

  Jag förstår inte längre. Evergrande, NEVS, Sono Motors...
  Hur många modeller finns det eller har det redan varit på gång? Det är minst 10, eller hur?

  Sango, Sion och minst två 9-3 NEVS EV är redan 4 ensamma. Dessutom finns det ett brett utbud av Hengchis ...

  Allt vänder. Även byggkranar. Växter växer fram. Men ingenting rör sig. Alla band står stilla. Ingen av dessa bilar kör. Detta är historiskt sett utan motstycke i denna dimension och globala konstellation...

  Tänk på kaosteori. Någonstans i världen slår en fjäril med vingarna och år senare orsakar en storm någonstans på jordklotet...

  GM slår igen en dörr på Saab och idag? Idag scenariot som beskrivs ovan i en tidigare oanad dimension. Och på något sätt hänger båda samman - på ett så komplext sätt att ett samband, om det överhuvudtaget, bara avslöjas för kaosforskning.

  Jag drar slutsatsen att ingen chef i denna värld kan kontrollera det kaos som oundvikligen följer med en global distribution av patent, egendom och aktier, produktionsanläggningar, kontraktstillverkning, leverantörer och försäljningsmarknader över olika juridiska åsikter och politiska system. Och hur gärna de än vill protestera mot motsatsen så kan ingen, ingen förvaltningsråd, ingen (aktie)ägare, ingen förvaltning, ingen domstol, ingen regering och inget parlament styra detta spel. Den personliga fördelen, oavsett vilken roll och position, är pålitlig och representerar det maximala av vad som är hanterbart för varje individ i en växande konstruktion ...

  En bieffekt av globaliseringen som ingen har tänkt på är att komplexiteten i personliga intressen också globaliseras, förökar sig och växer till det ohanterliga.

 • blank

  Den grundläggande frågan - vad gör dessa människor där?
  Var är resultatet av deras arbete – färdiga bilar?

Kommentarer är stängda.