Saab 96 V4 Super auktioneras ut för rekordpris!

Han har bara 7 kilometer på hastighetsmätaren. Ett ladugårdsfynd, men atypiskt. När allt kommer omkring, vem köper en Saab 96 V4 Super och sedan bara lägger undan den? Det säger sig självt att Saaben, efter 40 år i en svensk ladugård, inte längre var i det skick som den lastades på biltransportören i Stallbacka. Man måste bara ha en sådan Saab.

Saab 96 V4 Super auktioneras ut för rekordpris
Saab 96 V4 Super auktioneras ut för rekordpris

Saab 96 V4 Super till rekordpris

Listan över innehavare lyder lite makabert. När fordon rullar av löpande band i Sverige får de en registreringsskylt och får därför köra på vägen. Ett undantag är naturligtvis fordon för export. Saab 96 V4 hade Saab-Valmet som första inträde, vilket gjorde Saab Finn. För det andra testamentsexekutorn och slutligen testatorn.

Även följesedeln hänger fortfarande på sidorutan 42 år senare, inredningen är orörd. Detta gäller inte kroppen, som led av de lokala klimatförhållandena. Saab är en ny bil, och samtidigt ett fall för en noggrann restaurering.

den Auktion åtföljdes av ett otroligt medieintresse för Sverige. Rekordpriset låg i luften, en Saab 96 med bara 7 kilometer, ett sådant ladugårdsfynd är inte vanligt ens där. Det uppskattade priset på motsvarande €24.400 500.000 nåddes snabbt och utan ansträngning. Till slut, efter ett sista budkrig, föll klubban på 47.470 XNUMX kronor (ca XNUMX XNUMX €) plus auktionshusavgifter.

Rekordpris för Saaben!

Saab 9-3 2.0t Polar
Saab 9-3 2.0t Polar

Saab 9-3 2.0t Polar Edition

Även om det nästan stod klart att Saab 96 V4 Super skulle uppnå ett speciellt resultat, var det svårare för den andra Saaben i auktionen. Men historien om Saab 9-3 2.0t Polar Edition (2002) är på samma sätt skev. En Saab som bara 3.881 kilometer har på klockan, men är allt annat än en ny bil.

Medan 96 V4 tillbringade fyra decennier skyddad från solen i nämnda lada, var 4-9 i bästa fall under lyktor. Synligt åldrad, färgen har bleknat, men åtminstone checkhäftet har fått service. Saaben lades undan först runt 3 och har nu återupptäckts.

I det här fallet är det mätarställningen som räknas, även om restaureringen blir omfattande. Därtill kommer jakten på nya och reservdelar, vilket inte är helt lätt för 9-3 OG, efter att den svenska leverantören slängt mycket i containern tidigare.

Det försiktigt uppsatta minimipriset på motsvarande €3.100,00 71.000 överskreds snabbt. Det räckte inte till en restaureringsbas med denna speciella bakgrund. Saaben auktionerades ut för 6740,00 XNUMX kronor (ca XNUMX €).

Med bilder från Netauction.se

4 tankar om “Saab 96 V4 Super auktioneras ut för rekordpris!"

 • ... man kan verkligen tala om ett "rekordpris"! Jag skulle inte ha förväntat mig detta pris, nästan tre gånger dess ursprungliga värde vid den tiden; dvs det måste vara av värde för samlare, trots att det är den sista produktionen.

  Vet du vad det kommer att hända, t ex samling för vilket museum eller privat bruk? Det måste säkert återställas som visas på de sista bilderna för att vara rättvist till sitt nya värde!

  Grattis till den nya ägaren.

  • Inflation...

   får inte glömmas. Nyligen var Astrid Lindgren ett ämne på 3Sat. Jag kollade på några filmer den dagen. Eftersom 5 Øre ofta fortfarande var ett ämne och åtminstone för barn också en rikedom. Inte ens fyren hade elektricitet...

   I husen gjordes ljus med fotogen och matlagning med ved. Fyren hade två gasflaskor och ytterligare två bredvid sig i reserv. Men alla filmerna var redan i färg 😉

   Jag tror att den här 96 V4:an var dyrare på sin tid än den är idag. Det är ett sådant dilemma i vår tid att bilar är alldeles för billiga och har urartat till engångsartiklar. Det finns kopior med en ny allmän besiktning från €2.000 XNUMX. Vem skulle fortfarande ha äldre bilar svetsade, omlackerade eller en motor översyn eller en växellåda reparerad?

   Och så de (ekonomiska) politiska skrotnings- och bytespremierna ovanpå och förment i miljöns namn, som gör reparation och underhåll helt absurt. Marknaden är reglerad. Var det i miljöns namn eller ett konsumtionssamhälle?

   Nåväl, nog med tjat...

   Jag tycker det är häftigt när en gammal Saab från en ladugård fortfarande värderas så mycket idag eller igen.

 • Så runt 50.000 XNUMX € med premium. Galenskap för en ful liten grön bil (sa just en kollega).

 • Är väldigt glad att denna 96 V4:an skulle auktioneras ut så bra. Hoppas den nya ägaren kommer att ha mycket roligt med denna vackra Saab.

Kommentarer är stängda.