Saab 900 Turbo Sedan (1983) av Cult Models

Saab är en kult och kanske blir kulten sakta för mycket för modellbilssamlare. Cult Models från Nederländerna lanserar redan den andra Saab 900-nyheten i år. Tidigare hade DNA Collectibles också en 900/1:e skala 18 miniatyr meddelade. Medan schweizarna fokuserade på halvkombin, ställde holländarna från Cult Models sikte på sedanen. Leveranserna börjar i februari, men du får vänta några månader till på DNA-modellbilarna. Så det kan bli tajt i samlarens montrar.

Saab 900 Turbo (1983) av Cult Models
Saab 900 Turbo (1983) av Cult Models

Saab 900 Turbo Sedan (1983)

Trenden att redan från start erbjuda modellbilar i flera färger fortsätter även hos Cult Models. 900 Turbo Sedan kommer i tre färgvarianter och olika utrustningar. Silverfärg kombineras med en blå inredning, vit med en ikonisk röd och den svarta 900 Turbo rullar in i kollektionen med en grå inredning.

Detta passar bra och ligger i linje med vad kunderna beställde i början av 80-talet. Det är fortfarande kul i skyltfönstret idag. Det finns också de tidiga årens typiska turbofälgar, som bara är vackra.

Turbofälgarna är typiska för tidiga Turbo-modeller
Turbofälgarna är typiska för tidiga Turbo-modeller

Strax före leverans kommer endast från Cult Models bilder av de tillgängliga miniatyrerna i prototypstadiet. Tyvärr är deras upplösning inte bra, så det går knappt att säga något om den förväntade kvaliteten. Man kan anta att en mognadsprocess kommer att ske hos Cult Modells under utvecklingen och att slutprodukten kommer att övertyga i detalj.

Inte alltid utan brister i detalj

Tidigare var dock Saab-modellerna gjorda av harts av Cult Models inte alltid utom tvivel. Detaljer och skalans noggrannhet visade svagheter och var inte nödvändigtvis lämpliga för prisnivån. Det kan vara gårdagens misstag, man får vänta och se vad som ska levereras.

Bilderna visar prototyper – inte serien
Bilderna visar prototyper – inte serien

Du bör ändå riskera en intensiv titt på Saab 900 Sedan. Trots den nuvarande floden av Saabs modellbilar finns det inte alltför många bidrag till denna karossform på marknaden. Som ett komplement till samlingen ska bilarna vara attraktiva. Som tur är begränsar Cult Models upplagan strikt, så ett visst samlarvärde bibehålls alltid.

Saab 900 Turbo Sedan (1983) finns i välsorterade modellbilsbutiker och kan förbeställas. Priserna ligger mellan €150,00 och €160,00 och ligger därför på normal marknadsnivå för mindre upplagor.

Med bilder från Cult Models

Man tänkte på “Saab 900 Turbo Sedan (1983) av Cult Models"

 • blank

  Skala och noggrannhet

  Jag tycker att hjulen är lite för stora. Men det ser bra ut och kan mycket väl vara avsiktligt...
  Som tillverkare skulle jag också fundera på var och hur jag skulle kunna avvika lite från absolut sann-till-skala om det tjänar skönhetens skull.

  Varje samlare måste självklart bestämma själv, men jag tycker att det är legitimt om modeller är subtilt snygga jämfört med originalet med marginella avvikelser. Det är där kreativiteten och det roliga ligger. Och det finns en viss risk. Det måste vara välgjort och inte överdrivet. Jobbet är framgångsrikt när modellen upplevs som vacker och autentisk på samma gång, fast eller just för att du har gett dig själv ett visst spelrum i att tolka och krympa originalet ...

  Det tycker jag är ok i princip. Lite skoj är tillåtet. Kanske är en turbobokstav lite större? Eller är banan subtilt breddad? Kanske är ytterspeglarna lite mindre? Vad som helst. Om det görs bra sker ingen skada och någon har skapat en snygg modell - kanske inte för att skala in i minsta detalj, men med kul att göra det. Jag tycker personligen att det är rätt och bra.

Kommentarer är stängda.