Det var kraftfull bredbandsrock - Meat Loaf

Jag var 17 eller 18 år när vänner tog mig till en liten biograf. The Rocky Horror Picture Show blev det första mötet med Marvin Lee Aday, aka Meat Loaf. Senare Michael istället för Marvin, vilket bara är en fotnot. The Rocky Horror Picture Show markerade början på en musikalisk vänskap. Meat Loaf flyttade in i min bil med "Bat out of Hell". Och stannade där - än i dag.

Meat Loaf

Kraftfull bredbandsrock

Meat Loaf and the Rocky Horror Picture Show. En av de där filmerna som ingen skulle göra idag. För missanpassad, politiskt inkorrekt, ond och rebellisk. Den här världens diktatorer skulle aldrig släppa in den här filmen på sina biografer. Man skulle kunna komma med idéer. Tankar som leder till trots eller uppror. Men tiderna var annorlunda då. Inte så klämd som idag.

Debut på Rocky Horror Picture Show passade Meat Love. När "Bat out of Hell" tändes visade han mäktig bredbandsrock. En fantastisk produktion, för mycket av allt. För färgstark, för högljudd, för provocerande. Utöver all god smak, och garanterat övertecknad. Men var och en av hans rockberättelser var som en opera.

Man behövde bara vilja förstå.

Meat Love, den infernaliska tenoren, som han beskrevs av "Zeit", kunde sjunga över 4 oktaver. Utan ansträngning! Det gav min ungdoms musik, och "Bat out of Hell" flyttade från bil till bil och CD-spelare till CD-spelare. CD-fodralen åldrades, blev fula. Men Meat Loaf blev kvar.

Michael Lee Aday levde också livet som en rockare i verkligheten. Med massor av dramatik, krascher, avgrunder. En av dem vars livslinje inte är rak, utan garnerad med upp- och nedgångar. Vilket gjorde honom till en av oss och särskilt sympatisk.

Efter "Bat out of Hell" minskade framgångarna. Album som skapades utan inblandning av hans vän och följeslagare Jim Steinman kunde inte bygga på den gamla storleken. Jag köpte alla ändå för att jag älskade den kraftfulla rösten.

Sagan "Bat out of Hell".

Steinman och Aday hade ramlat ihop, men försonats. Aday dedikerade "Bat out of Hell III" till sin vänskap med Steinman, och sagan fortsatte. Större, kraftfulla, briljanta bredbandsrock som får aktuella ballader att se väldigt tunna ut.

"Bat out of Hell" II till III flyttade in i mina bilar. Fantastisk bilkörningsmusik efter en lång dag på jobbet eller ett oändligt möte. Sedan vred Meat Loaf upp det och visade att livet är så mycket mer. Magnifikt, mångfärgat och garanterat oändligt mycket mer komplext än du någonsin kan förstå och uppleva.

För vilken stereo som helst är rocktenoren en utmaning. Om systemet och högtalarna överlever "Bad out of Hell III" på en avancerad volym, så är de åtminstone bra.

Meat Loaf passar förstås inte i alla bilar. Den är kompatibel med en Alfa V6, Saab 900 Turbo, en 9000, kanske till och med en 9-3 OG Aero. Om han vill sjunga i en 9-5 är ännu inte klarlagt. Han är Turbo X-kompatibel. Inte konstigt, för Turbo X är lika felaktig som sångaren.

Min ungdoms hjälte

Meat Loaf var en hjälte i min ungdomstid. Någon som flyttade med mig från bil till bil, som trollade fram en underbar bredbandsrockvärld vid 3-tiden på A3. Som höll mig vaken när för många motorvägskilometer och för lite sömn gick ihop. Som följde mig genom den mörka natten med sina berättelser om livet, kärleken och vad man är villig att göra för det.

Han passar nog inte in i vår värld längre. Där det inte längre finns plats för rockare som kommer från helvetet och konstiga hjältar. Jag tror att det är ganska omöjligt att du kommer att höra "Bat out of Hell" i Tesla. Jim Steinman dog 2021. Kompositören av "Bat out of Hell"-dagarna.

Den 20 januari följde Meat Loaf efter honom. Tack för allt! Farväl gamla vän, vi ses igen!

12 tankar om “Det var kraftfull bredbandsrock - Meat Loaf"

 • blank

  En fantastisk artist, jag gillade honom mycket!

 • blank

  Köttfärslimpan i Saaben

  Jag tvivlar inte på att Meat Loaf gärna skulle förlåta oss alla en 9-5 och spelas där. Kanske är ljudet av avgaser och motor lite tamt, men stereon kompenserar för köttfärslimpan desto bättre...

  För mig var 9-5:an min första bil där jag inte längre behövde leka med balansen i systemet förrän det var riktigt stereo i förarsätet och högt i båda öronen. Den extra diskanten och mellanhögtalaren överst på instrumentbrädan mellan framsätena gör ett riktigt bra jobb. Man kan som bekant inte lokalisera djupen ändå...

  Du kan göra en subwoofer. Överallt och i alla rum. Inte konstigt att ljudsystem idag levereras som standard med ett udda antal högtalare. I 9-5 var det tvärtom. Det udda numret var inte en besparing på bashögtalare, men tjänade stereofilosofin åtminstone på framsätena.

  Ja, ja, jag tror att köttfärslimpan klarar sig mycket bra av att serveras i en 9-5 och leva vidare i öronen och hjärtan på sina piloter...

  • blank

   Jag har alltid tyckt om det som köttlimpa, men det smakade också gott så!

   • blank

    😉 väldigt trevligt. För andra är det kanske inte en stek eller ost, utan snarare en gryta eller terrin?

    Det här är sådana kulinariska regional-språkiga subtiliteter som också återspeglas i översättningar. Han skulle njuta av det. Här möter han i alla fall ett väldigt brett och nationellt erkännande 😉

    Jag tycker det är bra och nyckelordet som Tom gav är bara bra 😉

 • blank

  PS, mina Revox Symbol-boxar har styrt volymen i 38 år. Stå där som ett fäste och uthärda allt utan att bli trött!

  Bra skrivet Tom! Jag kunde inte ha sagt det bättre själv!

 • blank

  Jag vill ta dig i baksätet och köra dig sakta hem
  från "sa jag det" denna hammarlåt om hjärtsmärta, bombastiskt och grandiost.

  Och så den kraftfulla låten "for ever young" som nu får en helt annan innebörd!

 • blank

  Den var alltid för tjock för mig, låtar som aldrig tog slut!!!
  Men en utmärkt musiker....RiP

 • blank

  Ännu en hjälte från vår ungdom borta... må han må bra där uppe!

 • blank

  Tack för den mycket personliga artikeln om Meat Loaf (ML).
  ML var en "urkraft" på scenen med en grandios röst.
  Min dröm om att se honom live är nu borta.
  Det som återstår är 2 "nöd-cd-skivor" i bilen: Rocky Horror Picture Show och Bad Out Of Hell.
  Nyheten om hans död gjorde mig väldigt ledsen.
  REVA

 • blank

  Jag gillade väldigt mycket. Speciellt i bilen, en fantastisk röst! VILA I FRID

 • blank

  DM 31,99 …. Det var tider.

  Mueller är fortfarande kvar. Tyska marken inte längre, eller bara i lådor, eller som en Pfennig sparbössa i Jim Beam-flaskan.

  • blank

   Av Deutsche Mark sägs ett klart tvåsiffrigt miljardbelopp vara i "cirkulation". Finns inte längre på något sätt som inte riktigt gäller.
   Den bra frågan är "vem" sitter på den? Kanske begravd, inmurad, i skåp, uppäten av tvättmaskiner eller eldar och vem vet var annars. Fortfarande en otrolig summa, jag tror inte det räcker med lådor och sparbössor för det...

Kommentarer är stängda.