Shrunken Samurai - Saab 9-2x Aero (1:18)

De är modiga på DNA Collectibles. En krympt samuraj rullar mot modellbilsamlarna. Saab 9-2x Aero i skala 1:18, som är ingen mindre än en svensk Subaru. Han är förvisso ett stycke Saabs historia också. Men är denna miniatyr också ett samlarobjekt för montern? Det borde alla svara för sig själva. Låt oss prata lite om historien bakom bilen. Det är ganska dystert. Men bilen har allt.

Saab 9-2x Aero - en svensk samuraj
Saab 9-2x Aero - en svensk samuraj

Nej Saab – absolut inte

Tyvärr representerar Saab 9-2x en lågpunkt i märkets historia. År 2000 tog GM över rodret i Stallbacka, arrangerade massuppsägningar och installerade en före detta Volvo-chef som vd. Konstiga beslut fattades i detta skede. För att sänka kostnaderna och öka lönsamheten spelade GM på märkets teknikkort.

Fordon som Saab 9-7x, som bara var en GM-produkt i förklädnad, och 9-2x dök upp. Medan 9-7x fortfarande gjorde en rimlig insats med en begränsad budget och förde över tändningslåset dit varje Saab-fan tycker att den hör hemma, var 9-2x mer slapp.

Saaben är en Subaru och döljer det inte
Saaben är en Subaru och döljer det inte

Saab 9-2x var bara en Subaru Impreza med några Saab-dekaler på. Det var inget mer och om du letar efter något Saab-specifikt på detta fordon, hittar du det bara på frontmasken och de generöst fördelade märkena.

Saab 9-2x Aero - CO₂ = körglädje

Och eftersom den här märkliga lilla bilen kanske verkade lite spöklik även för GM-chefer, var marknaden begränsad till Nordamerika, och 9-2x erbjöds inte ens i Tyskland.

Ännu ett felaktigt beslut fattades.

För den här illa förklädda samurajen har allt. Vid stamgästernas bord kan man skvallra om den här bilen i evigheter. Senast när du har kört den glömmer du Saab-kamouflaget och tar Saab 9-2x Aero för vad den är. En riktigt bra sportutrustning som går rakt in i bilens hjärta med den Subaru-typiska symmetriska drivkraften och gudomliga boxerljudet.

DNA Collectibles kommer att skickas från Q4 2022
DNA Collectibles kommer att skickas från Q4 2022

Glömt är den sobra Nippon-interiören och Japan-plasten. Saab Subaru är beroendeframkallande, bränner en obscen mängd fossil energi och omvandlar CO₂ till körglädje. Allt detta är olämpligt, borde förbjudas och censureras, och lyckligtvis kom bara en handfull av dessa enheter till Tyskland.

Och vi tar också officiellt avstånd från dem.

Mindre förkastliga är miniatyrerna som DNA Collectibles erbjuder av denna orimliga bilmodell. Saab 9-2x Aero är designad i Schweiz och tillverkad i Kina, vilket inte gör den till en miljöängel heller. Men 1:18-kopian är garanterat grönare än originalet.

Originalet kom aldrig officiellt till Tyskland – det gjorde modellbilen
Originalet kom aldrig officiellt till Tyskland – det gjorde modellbilen

1:18 miniatyr i 4 färger

Eftersom de är modiga på DNA Collectibles kommer Saab 9-2x Aero i fyra färger. Silver, svart, rött och blått, där silvervarianten har den största upplagan med 4 stycken. Ett stycke mörk och samtidigt galen Saab-historia. Det är helt ärligt ett drama att 499-9x aldrig erbjöds genom tyska Saab-återförsäljare. Om du bortser från Subarus historia har du en bil som erbjuder körglädje på en sportig hög nivå.

Till skillnad från originalet är miniatyren även officiellt tillgänglig för tyska kunder. Förhandsbokad kan vara från och med nu. Leverans tillkännages för fjärde kvartalet 4.

7 tankar om “Shrunken Samurai - Saab 9-2x Aero (1:18)"

 • blank

  Kära Lizi,

  Du kanske inte behöver resa så långt (åtminstone ur Tysklands synvinkel). De 2019-9 som beskrivs i den länkade rapporten av Tom från 2 finns fortfarande i showroomet på Lafrentz i Kiel (åtminstone så var fallet vid mitt senaste besök i november). Som en hängiven Saab-fan 🙂 kan du definitivt provköra den.

  Hälsningar till vackra Spanien!

  • blank

   Tack Ebasli. Ett besök i norr väntar fortfarande...

   Grüße.

   Lizi

 • blank

  Jag tycker också att de två klonerna passar den tidens SAAB-stil, 9-7x är en uppblåst 9-5 kombination och 9-2x är den krympta. Jag vet att 9-7x är kul, förhoppningsvis lär jag känna 9-2x också!
  Att ta med 9-2x som modell är verkligen modigt, vem köper den, det finns fler modeller i Europa än original!

 • blank

  Jag tycker att 9-2X visuellt är förvånansvärt saabig. Kanske är det därför som så lite har förändrats på insidan? Det ser ut som att en 9-5 SC klipptes upp och sattes ihop igen i en kort version.

  För mig personligen är det alltid en värdig bärare av varumärket...

 • blank

  Om det fanns en möjlighet skulle jag inte tveka en sekund att träffa den lilla samurajen.
  I Europa är chansen dock noll. Då och då några exemplar "spökar" runt på den nordamerikanska begagnade bilmarknaden. Gärna som aero. Eftersom jag ofta är i USA för jobbet är en provkörning inte helt utesluten... Med motsvarande rapport.

  Saabige hälsningar

  Lizi

  • blank

   Hos Lafrentz i Kiel finns 9-2x fortfarande i utställningslokalen. Jag satt bredvid den för två veckor sedan när jag var där med min 9-3 för regelbundet underhåll 🙂
   Kom upp norrut!

  • blank

   Förarna och ägarna av saabura i Nordamerika och Kanada kan inte vänta med att lägga vantarna på dessa små pärlor.. Vi är väldigt glada och tacksamma för DNA..
   Vi har kört omröstningar och så ett tag i vår Saab 9-2x klubb på facebook om färgval mm..
   Om ditt fan kommer förbi och kolla in många trevliga medlemsturer..

Kommentarer är stängda.