Rapport om Saab Session Slovakien 2021

Den årliga Saab Session Slovakia ägde rum för tionde gången och så vi var alla glada över att kunna utöva vår vackraste passion i större skala i år för jubileet. Efter förra året kunde Saab-sessionen på grund av situationen bara ske i mindre skala, den ägde rum även i år i Vrsatec, men alla fans från 10 olika länder som var villiga att delta kunde komma igen.

Saab Session Slovakien 2021
Saab Session Slovakien 2021

Saab-fans från Slovakien, Tjeckien, Ungern, Österrike, Polen, Rumänien, en bil vardera från Schweiz, Tyskland och Ukraina träffades under helgen 15-17 oktober. Som alltid är fredag ​​i princip ankomstdagen, eftersom vissa har väldigt lång körsträcka. Resan från Wien gick smidigt, även vid gränsen var det inga fler förseningar på utresan.

Efter lite mer än två och en halv timmes bilfärd kom jag fram till hotellet. Denna gång stod det två hotell bredvid varandra för deltagarna. Att anlända i år var särskilt trevligt, eftersom vi träffade många bekanta som vi bara sett i nästan två år, så hälsningarna till varandra var alla väldigt varma.

Saab på hotellets parkering
Saab på hotellets parkering

Efter middagen pratade vi långt in på natten, gick igenom de senaste två åren och såg fram emot morgondagen. Nästa morgon började strax före 9 på morgonen.

Det första att besöka var Vrsatecs slottsruin, inbäddat i det kuperade landskapet ovanför byn Vršatské Podhradiec, inom gångavstånd. Härifrån hade man en underbar utsikt över den vida dalen.

Utsikt över slottsruinen
Utsikt över slottsruinen

Sedan gick vi tillbaka till våra bilar, dit det under tiden kom några dagsgäster. Vi ställde oss i kö. Arrangörerna körde i förväg för att blockera korsningar och rondeller.

Sedan körde den första bilen nerför dalen och första delen av avfarten började. 2-taktarna får alltid köra först. Vi körde genom Illava i den stigande morgonsolen till kurorten Trencianske Teplice.

Vrsatec slottsruin
Vrsatec slottsruin

Vi parkerade på en stor parkering, trots allt fick ett 70-tal fordon fördelas i flera rader efter varandra. Efter parkering kunde alla strosa genom kurortens gågata, förbi kurorten och de gamla badhusen.

Sedan åt vi lunch i restaurangen reserverad för oss. Det fanns också möjlighet att lära känna de nya deltagarna, med vilka fina Saab-samtal kunde föras.

Spa Trencianske Teplice
Spa Trencianske Teplice

Efter lunch träffades vi igen vid parkeringen, det var nu dags att i lugn och ro titta på deltagarnas bilar. Det fanns återigen en mängd olika år av konstruktion, från 96, Sonett, "Sunday cabriolet", bilarna som flyttas varje dag och en 9-7X, allt var representerat igen.

Som alltid väckte den ungerska deltagarens Toppola särskild uppmärksamhet.

Historisk militär teknik på flygfältet
Historisk militär teknik på flygfältet

Efter de obligatoriska bilderna gick deltagarna tillbaka till sina bilar och väntade på avgångssignal till nästa programplats. Efter några ögonblick gavs signalen och en vacker färgglad Saab-linje kunde åter formas genom det höstliga landskapet.

Saab på flygfältet
Saab på flygfältet

De viktigaste korsningarna stängdes igen och så kunde Saabkedjan åka till flygplatsen utan avbrott Slavnica att bli vägledd. Några av oss fick parkera bredvid de historiska flygande föremålen, många bilder togs här och vi kunde också observera några sportflygplan på banan och landningsinflygningar.

Flygfält med gamla plan
Flygfält med gamla plan

Därifrån hade alla ledigt fram till kvällsprogrammet på hotellet. Så jag åkte med den tyska deltagaren till Manínska tiesňava-ravinen. En synnerligen imponerande klyfta, mellan vars två steniga massiv bildades en liten väg, som delvis leder över träbroar. Manínska tiesňava = Manín Gorge är en ca 0,8 km lång smal dalgång mellan de två städerna Považská Teplá och Záskalie i distriktet Považská Bystrica.

På väg i ravinen
På väg i ravinen

Botten av ravinen på cirka 380-390 meter upptas av Manínsky-bäcken, som skiljer kalkstensformationerna i Sulovbergen (Súľovské vrchy) mellan Veľký Manín på 891 meter och Malý Manín på 813 meter från öster. Med en bredd på bara några meter på den smalaste punkten anses Manín-ravinen vara den smalaste ravinen i Slovakien.

Vägen med dubbelriktad trafik har bara varit framkomlig för fordon sedan sprängningen av en sten på 1930-talet gjorde det möjligt att bygga en väg. Efteråt körde vi tillbaka till våra hotell.
Deltagarna, som fick plats på det stora hotellet, kunde använda hotellets bekvämligheter, som poolen och bastun.

Saab classic framför hotellets entré
Saab classic framför hotellets entré

Sedan var det middag följt av kvällens program. De tre vackraste Saabarna belönades som vi deltagare kunde rösta på. Sedan var det priser till den yngsta deltagaren, Saaben med högst körsträcka och den ukrainska deltagaren fick priset för den längsta resan.

Sedan var det över till det roliga. Eftersom det finns ett piano på hotellet, gav min mor mig spontant en serenad. Bensinsamtalen fortsatte till långt in på natten.

Pilgrimsplats med utsikt
Pilgrimsplats med utsikt

Beroende på deltagare tacklades söndagen sedan mer bekvämt. Deltagarna som hade en lång resa hem åkte tidigt på morgonen, vi sa hejdå i hopp om att träffas igen nästa år. De återstående deltagarna bodde på hotellet och delade sedan upp sig i två grupper och besökte sedan var och en av programmets sevärdheter.

Jag körde sedan i en grupp till pilgrimsplatsen Butkov. Från parkeringen var det en kort promenad upp på berget. Framme på toppen, på över 700 m höjd, tack vare det fina vädret hade vi återigen en mycket bra utsikt över dalen och stenbrottet nedanför.

Jag sa då hejdå till resten av deltagarna och alla tog sig sedan hem. Det var ännu en extremt lyckad Saab-session, där vi återigen kunde hålla upp Saab-flaggan.

Man tänkte på “Rapport om Saab Session Slovakien 2021"

  • blank

    Fin parkering

    Fotot framför hotellet är min favorit. De fyra är också ett stort urval av färger. En bilgodisburk med sonett i förgrunden. Verkligen utsökt …

    Tack, Ken Daniel. Det var ett stort nöje att läsa för mig.

Kommentarer är stängda.