"Drive my car" - en Saab kör sig in i hjärtat

I juli förra året hade vi redan Ryusuke Hamaguchis "Drive my car". vorgestellt. Filmen finns nu ute på många biografer och det är dags att påpeka den igen. För "Drive my car" är mycket mer än bara en bitterljuv roadmovie där en Saab spelar huvudrollen. Filmen har potential att bli årets film 2022 och kanske till och med vinna Oscar.

Saab 900 i "Drive my car"
Saab 900 i "Kör min bil"

Filmkritikerna älskar verket. Vi hittar nästan bara beröm i media för de 3 timmarna film. Redaktörerna uttryckte det bra Dagindikatorsom nästan poetiskt talar om filmhistoriens vackraste kram. de FRS ser en röd Saab köra rakt in i publikens hjärtan. de Ny tidning i Zürich tror att filmen är på en upptäcktsresa genom psyket, och schweizisk media har poesin på sin sida.

Som alltid bedömer de tyska portalerna saken mer sobert, mindre poetiskt. Han ser åtminstone NDR, nästan sprudlande med lokala mått mätt, årets möjliga film. Och vänsteralternativet taz, en riktig överraskning, finner vänliga ord med smärta, även om en gammal borgerlig brännare spelar en stor roll.

En vinnare av filmen har redan utsetts idag. Det är Saab, för den röda 900:an, som kör genom världens biografer in i publikens hjärtan, för också varumärket tillbaka till medvetandet. Filmbilen kan väcka minnen, men det kan också vara en ny upptäckt. Saab, det var något.

Därför är regissören Ryusuke Hamaguchi kanske den bästa Saab-ambassadören varumärket har för tillfället. Hade det funnits en Saab Oscar så hade han förtjänat det.

10 tankar om “"Drive my car" - en Saab kör sig in i hjärtat"

 • blank

  Jag gick och såg filmen igår och jag var riktigt exalterad över den - och jag blev djupt rörd av handlingen. En film full av - ofta - sorglig skönhet och poesi, bra kameraarbete och ett fantastiskt partitur. Slutscenen av Uncle Vanya-föreställningen (hur en pjäs utvecklas av skådespelare, visar denna film mycket övertygande), där rollen som Sonja talas på (koreanska) teckenspråk i filmen, är en av de mest gripande scenerna för mig jag har sett i filmer de senaste åren. Filmen är ett mästerverk och den kommer att bli en klassiker.

  Och skådespelarna själva kunde stå bredvid denna vackra 900 😉

 • blank

  Mästerverket belönades med 4 Golden Globes.
  Ett ovanligt och anmärkningsvärt erkännande.

  Lizi

 • blank

  Ja, tack för påminnelsen.

  I bakgrunden och i biroller är Saab nästan överrepresenterade. Men en huvudroll?

  Det är verkligen speciellt. Och jag gillar film från Fjärran Östern. Det är också coolt och bisarrt att en vänsterstyrd 900 tar rollen som chaufförslimousine i vänstertrafik, om jag har det i åtanke?

  Jag måste se. Absolut ...

  • blank

   Bilens huvudroll. Var uppmärksam på de fina nyanserna.

   • blank

    Jag skrev: "Men en huvudroll? Det är verkligen speciellt."
    Tom, din kommentar förvirrar mig.

    • blank

     Likaså 😉

     • blank

      Jo, en Saab har en ledande roll i en prisbelönt film. Jag tycker det är anmärkningsvärt, jag gillar Saab och asiatisk film och jag vill verkligen se filmen. Jag tackar för påminnelsen. Inget mer …

      Jag vill inte ha sagt något annat mellan raderna...
      Är min ursprungliga kommentar nu uppradad?

   • blank

    Åh man...

    Ja, självklart har 900:an "bilar (!) ledande roll", inte DEN (!) ledande roll ...

    Jag tog det för givet att skriva eller förstå kommentaren. Men jag tror jag förstår det nu.

 • blank

  Tack Tom för det bra filmiska tipset. Filmen står högt på min lista. Och jag överlämnar gärna Saab Oscar. Saabs dyker också upp om och om igen i spanska produktioner. Det kunde inte bli bättre.

  Lizi

Kommentarer är stängda.