Uppmaningen (2) - Saab limousinepassion som en långsiktig konsekvens

Jag letar efter (min) Saab limousine. Händelserna hade gjort mig nyfiken. Jag letade igenom de välkända tysktalande portalerna efter motsvarande fordon. Resultatet? En enorm svart nolla. Eftersom det är välkänt att den spanska marknaden redan hade orsakat en dålig överraskning för vissa, utökade jag sökkriterierna där till att omfatta en vacker Saab-limousine med den kraftfulla motorn. Som så ofta är fallet, med allvarliga konsekvenser. Exakt två dagar senare testade jag den första 9-3 NG Aero från 2005.

Saab 9-3 Aero sportsedan
Saab 9-3 NG Aero sportsedan

Saab 9-3 NG Aero från Barcelona

Termen "först" är vald med avsikt. Det finns fler fordon av detta hotade släkte som dök upp i resultatlistan. Barcelona, ​​​​Menorca, Girona och till och med Andorra - vårt (spanska) "Schweiz" - skulle vilja besökas snart.

Förståeligt nog ägnar jag mig först åt Saaben från Barcelona. Efter de märkliga regelbundenheterna i de spanska annonserna, annonseras den som "Vektor". Men bilderna talar ett tydligt språk. Det är en fyrcylindrig "aero". "Kör mig. Jag skämtar”, verkar han ropa. Den svarta färgen lyser upprörande – inspelningarna är ovanligt bra. Nyckeldata passar. Provkörningen är snabbt överens.

Och fortsätter som befarat. Saaben är väldigt rolig. Och väcker min skyddsinstinkt.

Saab Aero är inte den andra gentlemannen, men det är ett exemplar över genomsnittet. Tekniskt oansenliga, revideras regelbundet på begäran - mestadels på Berma. Alla komfortfunktioner utan några fynd, inredningen snygg, de vanliga misstänkta - ja, den mjuka färgen - är redan kända för mig och stör mig inte. Nu när jag har hört ordet "utbytbar" väldigt ofta på nytyska och spanglish vet jag vad som kan förbises.

170.000 XNUMX kilometer – och det känns bra
170.000 XNUMX kilometer – och det känns bra

170.000 XNUMX kilometer och känns bra

Som med nästan alla bilar av vårt favoritmärke är de 170 tusen kilometerna försumbara och absolut förståeliga.

Saaben känns som en årsbil under den omfattande provkörningen. Karossen är rostfri och olycksfri. Färgen är i gott skick med spanska mått mätt. De vanliga spåren av vardagen togs regelbundet bort. Den kunde köras på utan ytterligare arbete på karossen.

Skulle kunna…. men mer om det senare. Efter egen smak lät den sista ägaren installera bakljusen från de senare åren av byggandet. Detta är också "utbytbart".

Provkörningen tar lång tid. Men redan efter några kilometer vet jag – den här bilen ska köpas. Jag kan komma på många vettiga skäl till detta. Den tillhör en sällsynt och döende Saab-art. Det är den sista 9-3 vars aeroversion drivs av den fyrcylindriga "turbinen". Ansträngningen att få denna bil i toppskick är – trots all ineffektivitet – hanterbar.

Men det viktigaste argumentet känner alla läsare som låter sig överväldigas av sin irrationalitet då och då. Jag vill ha honom! Och sen får vi se. Och det finns inga argument eller piller mot det!

En signatur senare kallar jag Saaben för min egen. Därefter följer en inventering på Berma. Det goda tekniska skicket bekräftas av Joan. Han känner redan till bilen. Listan på "småsaker" som måste göras blir dock ganska lång.

Bra skick, fina säten med tvåfärgat läder
Bra skick, fina säten med tvåfärgat läder

Saab reservdelar från hela världen

Hälsningar från "Knappkriget". Från mötet med den tidigare nämnda espressobruna 9-3 NG vet jag hur bra inredningen kan se ut. Så enskilda delar beställs över hela världen. Radioenheten kommer från Hamburg, en förlegad CD-spelare från Kalifornien, en del från England.

Det mesta av listan bearbetas i Fechenheim. Gerard Ratzmann måste väldigt sällan säga "Det gjorde jag tyvärr inte". Under tiden genomförs experiment med en 3D-skrivare. Återigen flyger en resväska full med Saab-reservdelar från Frankfurt till Barcelona. (Tack Gerard)

En ny sadelmakare presenterar sig för Berma som om den hade beställts i rätt tid från postorderbranschen. Han är ett Saab-fan och själv förare. Vid vårt första möte blev jag förvånad. Abel kommer med en koffert full av mönster och ett huvud fullt av idéer.

Aero kommer att bli vårt första samarbete och resultaten är mer än tillfredsställande. I interiören uppfyller bilen efter hand mina förväntningar. Ovanliga idéer används också. Skiftgrinden - mestadels lite sjaskig efter alla dessa år och knappast tillgänglig i brukbart skick - är mödosamt målad.

Resultatet förtjänar betyget 10 av 10. Många intressanta experiment väntar fortfarande. Vi kommer att höra mycket mer från Abel inom en överskådlig framtid.

Svart svans - fortfarande cool, eller hur?
Svart svans - fortfarande cool, eller hur?

Ändra färg? Vad tycker läsarna?

Nu skulle jag vilja komma till kroppsdelen. Ett fullständigt målningsarbete väntar. Varför detta är nödvändigt förklarades i detalj i artikeln om de 27.000 XNUMX körda kilometerna Första hand 9-3 övervåning från Barcelona förklarade. Innan jag tar det slutgiltiga beslutet om slutresultatet är jag väldigt intresserad av vad läsarna tycker.

Bilen har färgnummer 170. Klassisk svart. Denna färg kan givetvis behållas. Det skulle dock vara möjligt att ändra färgen och på så sätt skapa en unik pjäs. Färgpaletten på 9-3 NG erbjuder ett bra urval i detta avseende. Den safirblå på 9-3 SC, till exempel. Eller – som Tom föreslog – efter mottot "mod att använda färg" kunde 70-talets Saabs färgpalett användas. Till exempel finns det en väldigt djärv grön. Jag ser verkligen fram emot resultatet.

Lizi

PS

Under tiden har jag hunnit med att besöka Andorra. Det jag hittade där är helt klart en av de största överraskningarna i min forskning hittills. En rapport kommer snart.

14 tankar om “Uppmaningen (2) - Saab limousinepassion som en långsiktig konsekvens"

 • blank

  Hur strikt ses de vita bakljusen egentligen? För strängt taget saknas reflexerna.

  • blank

   Det skulle vara ett problem med tyska TÜV. Spanjorerna ser det inte så hårt. Men enligt Ratzmann kan reflexerna eftermonteras.

   Lizi

  • blank

   Hej Lizi,
   om Saab föddes svart borde den också förbli svart! Det är en vacker färg.
   Original är alltid bäst! Dessutom skulle Saaben behöva demonteras helt.... Motorrum, dörrar osv...så att den framstår helt i en annan färg. Allt annat är Fusch i mina ögon!
   Jag skulle inte köpa en omlackerad bil heller!

 • blank

  Kära församling..

  Tack för många fina kommentarer. Som förväntat är åsikterna i ämnet färgning väldigt olika, och gör det faktiskt inte lättare för mig. Ämnet skulle nu vilja övervägas mycket noggrant. En ingående diskussion med målaren är nödvändig. Framför allt kommer dock besöket hos "systrarna och bröderna" att bli avgörande: det finns flera fina färger bland dem. Läs mycket noga mellan raderna, kära Ebasli... Det står verkligen några ovanliga fordon i kön för att gå vidare till läsarna efter ett kort mellanspel i Lizis personliga garage. Jag räknar med de första förslagen till alla som kan vara intresserade av våren. Men tills dess har vi fortfarande några spännande forskningsrapporter som väntar på oss.
  När det gäller det globala sökandet efter reservdelar kan jag tyvärr inte ge en tillförlitlig lista. För tillfället är det slumpmässiga fynd baserat på behov i alla fall. Men en bra idé för ett projekt. Tack för det.

  Ha en trevlig kväll alla

  Lizi

 • blank

  Hej Lizi,
  nu har du redan bra färgförslag och nu kommer jag från klassiska bilhörnan:
  Jag köper aldrig en bil som inte är i originalfärgen från första leveransen!
  Okej?
  Jag är alltid glad att läsa från dig, får dig att drömma ...
  96 hälsningar
  Robert

 • blank

  Hej Lizi,
  min 9-3 är espressobrun, en underbar nyans.
  Men om du medvetet målar om, varför inte ta en mycket ovanlig färg? Endast från svart till mörkblått är inte "lönsamt", då är rött mer troligt.
  Jag körde en gång en underbar 900i i limegrön metallic som hyrbil i Stockholm – men jag är osäker på om den här färgen, som förmodligen inte var någon stor hit, passar till 93-NG. Det var fantastiskt för 900:an, men jag har aldrig sett en Saab i den här färgen i Tyskland.

  Tack för det fina reportaget som skapar mycket spänning för andra!
  hälsningar från München
  Stefan

 • blank

  Och jag skulle också föreslå en nyans av grönt (mörkgrön metallic?). En hyllning till SAAB:s första bilår. 🙂

 • blank

  Bra rapport, tack! Finns den vackra sedanen kvar i lager eller är den bara parkerad hos Lizi och sedan gått vidare till en annan Saab-entusiast? Trots allt ska andra "systrar och bröder" besökas och beundras - även i Andorra (jag ser verkligen fram emot rapporten!)

  Min favorit skulle vara den vackra safirblå metallic - färgen var min 2007 cabriolet och jag sörjer det fortfarande! Eller chiliröd metallic, också bra!

  Jag tycker också att de tvåfärgade lädersätena är väldigt fina. Jag letar just nu efter denna till min SportCombi, gärna elektrisk med minnesfunktion, för tyvärr är det bara med Saab kompatibel med rätt ytterspegel som går att fälla ner för parkering på trottoarkanten. Jag tycker att det är väldigt praktiskt i stan. Men, som Kiel förklarade för mig, den ska bara fungera med minnesstolen och kan eftermonteras. Roligt, men förmodligen sant!

  Angående reservdelar från hela världen: Kan det finnas någon sorts lista över leverantörer som skulle kunna göras tillgänglig för bloggens läsare? Jag skulle tycka att det är till stor hjälp eftersom du ofta inte har en utgångspunkt själv. Tack på ett eller annat sätt för dessa intressanta förslag! 🙂

 • blank

  Bra rapport!
  Det finns inga tillfälligheter ..., det ska vara så här :-).
  Mitt färgförslag: garanterat unik i scarab green :-). DEN ädla SAAB-färgen från 90-talet.
  VG och glädje i detta projekt.

 • blank

  Ja, jag skulle ha beställt Java metallic till min 9-5NG ... om det hade varit en ny bil. Bakljusen / blinkersen / ... vi byggde in min frus cabriolet, gör bilen mer modern, jag tror att jag skulle lämna det så.

 • blank

  Härligt skrivet...

  "Som om han var i postorderbranschen vid rätt tidpunkt (...)."

  1.000 XNUMX tack, Lizi. Varje bidrag är alltid ett stort nöje. Fascinerande hur rätt människor från ingenstans möts vid rätt tillfälle i den lilla Saab-världen.
  Det är hjärtevärmande...

  Jag har ingen åsikt om färgen, inget kan bidra till beslutet. Jag förstår dilemmat. Jag tror att jag skulle vara pragmatisk och förbli trogen originalet? Färgjobbet är kanske lite renare och billigare?

  Riktigt svårt. Attraktionen av att måla om den och skapa något nytt uppenbarar sig också för mig. Förlåt, men jag kan inte komma på något giltigt för att göra det här beslutet lättare. Bara för många och för vackra färger som Saab har skapat under loppet av decennier. Vad ska man säga om ett målningsarbete? Jag kan inte komma på någonting...

 • blank

  Hej Lizi, mycket chic aero!
  Jag letar också just nu efter en Saab 9-3 Aero sportsedan och har nu hittat det jag letar efter i Schweiz. En mörkblå Aero från 2006 med 245t km men med den stegrade V6:an och från Saab-affine 1:a hand. 🙂

  Jag skulle vilja ta bort bakljusen från din Aero.

  • blank

   Jag kommer att kontakta dig så snart som möjligt.

   Lizi

 • blank

  Hej Lizi
  Espressosvart är ganska nära och är också en mycket intressant färg. Eller så Java metallic från 9-5NG, också ett riktigt bra färgschema!
  Hur som helst, ha kul med "Saabretten"
  Med vänlig hälsning, Hans, aero50

Kommentarer är stängda.