Fångad i den nedåtgående spiralen lägger NEVS upp nya positioner

Det är lugnare vid årsskiftet, men det finns alltid plats för lite dramatik. Det händer saker i Trollhättan som kan anses konstiga. NEVS söker nya medarbetare efter en nyligen genomförd massuppsägning. Frågan om varför detta är så verkar svårt att besvara vid första anblicken och kan sluta i positiva spekulationer. Men så är inte fallet, vilket en närmare titt på situationen visar.

Autonom körning - Sango från NEVS
Autonom körning - Sango från NEVS

Nya jobb i Trollhättan

NEVS skrev runt 20 i början av månaden nya jobb som redan under hösten annonserades i liknande form. Sedan kom massuppsägningarna till följd av den kinesiska ägarkrisen. Ungefär hälften av alla anställda fick sluta. Nu söker NEVS återigen ingenjörer och mjukvaruutvecklare för autonom körning. Sista ansökningsdag för de olika tjänsterna går ut i mitten till slutet av januari.

NEVS verkar kunna (eller vilja) fortsätta befintliga projekt åtminstone i mindre utsträckning. Pengar att göra det är efter försäljningen av Meneko aktier till Koenigsegg, tillgänglig under en planerad tidsperiod.

Den som hade hoppats på goda nyheter från Trollhättan i slutet av året får vänta ytterligare. Kanske kommer de efterlängtade nyheterna aldrig fram. NEVS-ägaren Evergrande snubblar genom en skuldtsunami, senast en statlig riskhanteringskommission flyttade in i huvudkontoret i Hong Kong. Ett annat verktyg som används av den kinesiska staten för att undvika konkurs. Detta kan få en ödesdigert effekt, eftersom konkurrenten Kaisa, den påstådda nummer 2 bland de kinesiska fastighetskoncernerna, är i en liknande desperat situation, bredvid Evergrande-konkurrenten Kaisa.

Längre i den nedåtgående virveln

Elbilsplanerna och deras förverkligande är öppna, Evergrande Auto (HK 0708) aktie har sett spekulativt motiverade massiva rörelser i båda riktningarna under de senaste dagarna. Enligt nuvarande status verkar produktionsstarten i januari inte trolig, eftersom produktionslicens för Hengchi 5 LX beviljades (påstås) inte.

För att undkomma Evergrande Groups nedåtgående spiral letar NEVS efter nya investerare. Det borde de, som vd Stefan Tilk P4 Väst meddelats, är tillgängliga för övertagande. Men Evergrande Group vägrar att låta NEVS gå. NEVS är fortfarande fångat i en nedåtgående spiral, de tillgängliga medlen är begränsade, företaget genererar inga betydande intäkter för att täcka kostnaderna. Faran att glida in i undergång med Evergrande är lika verklig som fler månader av förlamande stillastående.

7 tankar om “Fångad i den nedåtgående spiralen lägger NEVS upp nya positioner"

 • blank

  Det är intressant att Evergrande NEVS inte släpper taget.

  Antingen har NEVS ett högt symboliskt värde för Evergrande. Du äger ett svenskt företag. En europeisk "biltillverkare".
  Eller Evergrande ser ett mycket verkligt värde i NEVS och Sango och inte en bra affär i en försäljning.

  Hur som helst, och oavsett om Evergrande ser en försäljning som en prestigeförlust eller ett uttag från en autonom taxi, skulle intäkterna vara en droppe i havet för Evergrande.

  Uppsägningarna på NEVS var kanske lite taktiska mot bakgrund av redo investerare? En brud som vill ha någon annan tycker om att göra sig oattraktiv i det gamla äktenskapet. Men den får inte förstöra sig själv heller. Annars kommer alla att vända sig bort från henne. Hon går ner.

  NEVS (våg av permitteringar) personalpolitik var kanske en manöver för att bryta sig loss från Evergrande?
  Utlysningen av en handfull nya tjänster skulle därför vara en kvarts roll baklänges. I detta äktenskap gör bruden bara det absoluta minimum. Bara vad som krävs för att vara tillräckligt attraktiv för andra. Jag hoppas att Evergrande förstår signalen...

  Du kommer inte att vara nöjd med NEVS som detta. Och NEVS inte med Evergrande. Snälla släpp bruden så får vi se...

  Svara
 • blank

  Ganska banalt frågat: Vad har NEVS fortfarande med SAAB att göra? Äganderätten till fastigheten i Trollhättan och patenten och rättigheterna till 9-3 II eller III (från MY 2008 eller 2012, baserat på MY 2003, alltså snart 20 år gammal)? Produktionslinjerna och maskinerna har för länge sedan försvunnit in i en kinesisk NEVS-fabrik som inte heller producerar.

  Förutom fastigheterna, inget som skulle vara viktigt idag - eftersom 9-3:an från 2003, så mycket jag uppskattar den och som ultramodern, speciellt cabriolet fortfarande ser ut, inte längre kan vara basen för modeller upp till 30-talet .

  Eller är det något annat relevant som Nevs har? Namnrättigheterna ja - som tur är!!! - inte. Vem har egentligen rättigheterna till Aero-X och PhoeniX?

  Svara
  • blank

   NEVS har fortfarande mycket att göra med Saab. Varje nyutställd COC kommer från NEVS, till exempel. Saabs produktionsarkiv, designutkast (lermodeller) om de fortfarande finns, allt finns på NEVS. Dessutom innehar NEVS olika (ex-Saab) rättigheter som XWD, Trionic och många fler.

   Svara
   • blank

    Åh kära du - men tack för infon!

    Svara
   • blank

    Jag trodde alltid att Orio skulle göra det?

    Svara
    • blank

     Nej. NEVS trycker, Orio levererar till de återförsäljare som säljer. Därav de under tiden höga priserna.

     Svara
 • blank

  Om jag läser den här artikeln så här så började NEVS (bildligt talat) lunka på den isiga vägen på vintern. Vem som söker de lediga tjänsterna på NEVS i denna tröga situation återstår att se... Jag skulle inte göra det om jag var tvungen att säkerställa ett fullt kylskåp.
  Så synpunkten kommer till mig att skicka positiva meddelanden igen eller att visa flaggan även när den rullar / faller (med NEVS) ...
  C kommer att fortsätta vara med oss ​​nästa år, liksom Evergrande och NEVS.
  2022 kommer att ge lösningar...
  SAAB stannar :-)!

  Svara

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.