Färgglad och modig - Saab 900 Turbo 16 Airflow från DNA

DNA Collectibles vågar Saab 900 Turbo, designikonen från Trollhättan. Schweizarna gör det annorlunda än man förväntar sig. Fans av svart turbo, standardfärgen vid varje Saab-möte, kan svälja. För färgen glömdes bort. Istället härskar eukalyptusgrönt, brons, rött och odoardo grått. Färgglatt och modigt – en resa till 1993. Och det är redan klart vilken Saab 900 Turbo 16 Airflow som skulle kunna landa på mitt skrivbord.

Saab 900 DNA i Odoardo Grey
Saab 900 DNA i Odoardo Grey

Saab 900 Turbo 16 Luftflöde

Airflow Kit var den ultimata uppgraderingen för Saab 900 Turbo 16. Jag kände bara några 900 som var helt uppgraderade med den vid den tiden. Kanske var det för dyrt, för flashigt. Ett annat önskan var de 16″ fälgarna som Saab sålde för mycket pengar. Den största fälgdimensionen som fabriken gav sin välsignelse för. Då, för nästan 30 år sedan.

Saab 900 DNA i eukalyptusgrönt
Saab 900 DNA i eukalyptusgrönt

De första bilderna visar förserien av miniatyren i skala 1:18, som ska levereras under 3:e kvartalet 2022. De är mycket lovande och presenterar en 900 Turbo 16 i full prydnad, inklusive en stor bakspoiler och luftventilerna som är fästa på C-stolpen. Snålt med bilder på inredningen DNA-samlarobjekt fortfarande, men utöver den eukalyptusgröna varianten verkar alla andra modeller komma ut på marknaden med en gråsvart interiör.

Saab 900 DNA i brons
Saab 900 DNA i brons

Färgglad och modig

Det är modigt att avstå från den vanliga färgen svart å ena sidan och att erbjuda 4 färgvarianter å den andra. Det kan överväldiga gruppen av samlare, som naturligtvis är begränsade. Det är också intressant att se hur DNA fördelar cirkulationen. Färgen eukalyptusgrön är planerad med 499 stycken, det högsta antalet. När 900:an rullade av produktionslinjen var färgen väldigt populär.

Är det fortfarande idag?

Saab 900 Turbo 16 Airflow i rött tillverkas i 399 enheter, Odoardo grå och brons är begränsade till 249 modellbilar. Dessa två färgvarianter skulle vara mitt tips till modellbilsamlare. Ju mindre upplaga desto högre är det långsiktiga insamlingsvärdet.

Saab 900 DNA i rött
Saab 900 DNA i rött

den Pre-order fas är öppen har priserna stigit som meddelats av DNA Collectibles. Du måste nu betala cirka € 160,00 för en miniatyr. Det är också modigt. Detta muterar miniatyrerna till objekt för älskare med en viss exklusivitet. Men att köra Saab var också alltid ett exklusivt nöje.

6 tankar om “Färgglad och modig - Saab 900 Turbo 16 Airflow från DNA"

 • blank

  Pimpad?

  En het förebild och vacker modell.
  Personligen gillar jag den bäst i Odoardo grå eller röd ...

  Men det verkar för mig att det är lite annorlunda från originalet, högre över bakaxeln? Det gillar jag till och med, men är det också historiskt korrekt?

  Var uppmärksam på det. Jag minns att denna 900 var perfekt balanserad ovanför sina axlar (när den inte var lastad eller överbelastad, inte accelererade).
  Andra modeller från andra märken hade till och med en tendens att hänga lite lägre baktill. Vid den tiden trodde designerna att en bil med denna lutning skulle se mer dynamisk ut. Lastförändringen av en acceleration förutsågs redan optiskt när du stod / vid konstant hastighet ...

  Att fordon är högre baktill och upplevs som dynamiska trots eller till och med på grund av detta är en utveckling som är nyare än denna 900. Den aerodynamiska "dynamiska kilen" och med den mindre bakrutor och höga bakkanter kom bara med nästa generations fordon. Fram till dess var det mer sannolikt att bilar som låg lägre fram än bak uppfattades som "bromsade". Vilket faktiskt var logiskt när det gäller belastningsändringen ...

  Bla bla bla hur som helst jag gillar den raden - historiskt korrekt eller inte. Min Volvo 164 har därför "uppblåsbara" stötdämpare (en nivålyft) på bakaxeln. Jag kan inte göra något med hängande svansar. Jag kunde eller ville inte för 30 år sedan, oavsett vad formgivarna hade i åtanke...

  Den här 900:an är väldigt tajt, men jag tycker att den ser galet bra ut.

 • blank

  Jag bryr mig inte om färgen fanns 1993 eller inte. Det jag gillar är beställt. Den historiska referensen är sekundär för mig med modellbilen. Jag är mycket mer nöjd med att en tillverkare överhuvudtaget bryr sig om vårt varumärke.

 • blank

  Färgerna är redan vilda. Jag måste ta ett beslut, det finns inte längre för mycket utrymme i samlingen. Det som stör mig är de allt högre upplagorna. Med tanke på de inte billiga priserna skulle en sänkning av beloppet vara glädjande

 • blank

  Fantastiska modeller! Jag skulle välja grönt om det inte vore för en stor brist på utrymme på kontoret.

  • blank

   Brons och eukalyptus ser hemska ut. Sådan lackering har aldrig funnits i verkligheten,
   odardo grey, å andra sidan, gör det. 1989 var jag tvungen att bestämma vilken färg jag skulle använda för min 900
   Cabriolet bör ta. Black var väldigt stark redan då, men jag valde Beryl Green Metallic och jag gillar det fortfarande idag. Inte granar (som kom senare) och inte ens för eukalyptus.
   Hälsning
   b-lynx

   • blank

    All lack som DNA-Collectibles erbjuder för 900 Airflow var original och i verkligheten - den röda (körsbärsröd, senare även Talladega röd), Odoardogra metallic (i olika nyanser genom åren från introduktionen i mitten av 80-talet), eukalyptusgrön metallic (från början av 90-talet) och bronsmetallic (ofta kallad guld; introducerades under andra hälften av 80-talet). Luftflödessatsen kunde beställas för alla färger från tillbehörsprogrammet och målas därefter.

Kommentarer är stängda.