Koenigsegg Jesko V8 - den snabbast varvande motorn i världen

Man skulle kunna diskutera om det Koenigsegg sätter på hjul fortfarande är sportbilar eller konstverk. Nya Koenigsegg Jesko erbjuder utsökt kvalitet inte bara visuellt och i många fina detaljer. Tekniskt sett levererar den svensk gourmetmat som inte kunde vara ädlare. De första exemplaren kommer att levereras i början av nästa år. Innan dess väcker Christian von Koenigsegg den ivrigt väntande kundens aptit genom att servera tekniska detaljer. Är det rättvist?

Förserie - Koenigsegg Jesko
Förserie - Koenigsegg Jesko

Den berömda V8:an från Koenigsegg Jesko

Koenigsegg har publicerat en video där företagets grundare och vd visar de tekniska finesserna. Det handlar om varvtalet för den interna V8:an och den egna, blixtsnabba 9-växlade LST-växellådan. Den växlar otroligt snabbt, kan sömlöst hoppa över växlar vid behov och till exempel växla från 3:e till 7:e växeln.

I filmen kan du njuta av V8-motorns fina ljud under en kort stund. Det är ett fint mekaniskt konstverk som särskilt berör oss i elmotorernas annalkande tidsålder. Hur länge kommer du att kunna njuta av detta ljud? Tekniskt sett verkar åren vara kalla.

Den interna dubbelturbo V8-motorn har ett slagvolym på 5 liter och ger, om motorn är fylld med vanlig bensin, 1.280 85 hk. Med E1.600 i tanken exploderar kraften till otroliga XNUMX XNUMX hk. Koenigseggs motorstyrning påminner oss om de gamla, härliga tiderna av Saabs Trionic.

Även då ökade prestandan, då bioetanol tankades i 9-5 OG eller 9-3 NG. Tyvärr var Trionic historia hos Saab 2011 innan varumärket tog slut. Saab 9-5 NG och Griffin-modellerna av 9-3 fick ett Bosch-system som inte kunde generera mer kraft från E85-bränsle.

Koenigsegg tillverkar två varianter av Jesko. "Absolut"-versionen, optimerad för hög hastighet, sägs nå en topphastighet på 482 km/h, medan "Attack"-varianten är designad för snabb acceleration på banan.

7 tankar om “Koenigsegg Jesko V8 - den snabbast varvande motorn i världen"

 • blank

  Ofta något nytt - det här är allra första gången jag hör att Griffin-modellerna av 9-3:an inte har en Trionic och borde därför inte kunna generera mer kraft när man använder E85 ?? Stämmer det verkligen? Så jag vill inte att min 9-3 Griffin Cabrio MY 2012 ska komma ut? Bruksanvisningen säger något annat. Och om så vore fallet - fortfarande högre förbrukning utan bättre linje?

  • blank

   Griffin har DI-motorer med variabel ventiltid. En GM-motor som Saab Powertrain var med och utvecklade. Ingen Trionic - bara Robert Bosch.

  • blank

   Förbrukning och prestanda

   Förbrukningen är oundvikligen högre med etanol. Andelen väte i molekylen är mycket högre än i kolvätena i bensin ...

   Värmevärdet är lägre. Å andra sidan består 3/5 av avgaserna från etanol också av vatten. CO2-balansen i etanol förblir desto bättre trots den högre förbrukningen jämfört med bensin - helt bortsett från att det ena ämnet växer igen och det andra är fossilt ...

   Den höga andelen väte i bränslet och därmed vattenånga i avgaserna säkerställer "kylning" i förbränningskammaren. Du kan använda detta för att öka prestandan, men du behöver inte. Det finns i alla fall ingen väg runt ökad konsumtion. Men av nämnda skäl är det relativt. Trots det minskar CO2-utsläppen.

   • blank

    Volvaab - tack
    för denna tekniska handledning, mycket intressant! Visst är det definitivt bra för min klimatmedvetenhet och min egen ekonomi när jag äntligen kommer till Frankrike en dag och kan fylla på med en billig E85. Men den tidigare tanken att min älskling då skulle vara ännu livligare på vägen (t.ex. på vägen tillbaka via tyska autobahn :-)), måste jag begrava med den. Jag hade bara möjlighet att köra E85 en gång och märkte ingen riktigt märkbar prestandahöjning – men heller ingen möjlighet att riktigt prova den i det vintriga Sverige med hastighetsbegränsningar. Då måste de stacksackade hästarna också räcka i Frankrike osv. 🙁 Men de är inte så illa heller... 🙂

    Kanske har det hela att göra med Euro 5, vilket de tidigare modellerna med Trionic inte kunde uppnå?

    • blank

     Vi får inte jämföra äpplen med päron. I 9-3 NG fanns Trionic-motorer (som var GM-motorer) som tillverkades över hela världen. Bara i 9-5 OG fanns "riktiga" Saab-motorer, också med Trionic. Deras rättigheter såldes senare till Kina, argumentet var att Euro 5 inte skulle kunna uppnås. I Senova-modellerna uppnådde dock Saab-motorerna Euro 5, med hjälp av Saab Powertrain.

    • blank

     Prestanda plus

     Jag kan trösta dig där. Din 9-3 är hjort om jag har det i åtanke?

     Även 9-5 OG BioPower (2.0t och 2.3t), som har fullt plus i vridmoment och effekt med E85 (märks), planas mer eller mindre ut så fort de är nere. Prestandadata för E85 och 98ROZ kommer mycket nära varandra på en hög nivå. Jag känner ingen skillnad längre. Bara samvetet är olika beroende på tankfyllningen. Prestandan är dock nästan identisk. Prestandaplus (220 vs. 210 PS [2.0t] eller 230 vs. 220 PS [2.3t]) är då långt under 5 % för båda BioPower. Jag sörjer inte det. Men de miljömässiga och ekonomiska möjligheterna gör det.

     • blank

      Tom och Volvaab

      Allt mycket intressant, även med hänsyn till Euro 5, och att när GM äntligen (endast) tillverkades i Trollhättan igen (från 2011) användes GM med Robert Bosch. Ja, hästarna stacks (se ovan) på 210 hk. Av nämnda skäl (CO2-balans etc.) ser jag fortfarande fram emot en resa genom Frankrike med E85 (och innan dess kanske igen genom Sverige på sommaren, som är lättare att nå härifrån via färjan Travemünde-Malmö ).

Kommentarer är stängda.