Sono Group NV-aktien (Sono Motors) faller under emissionskursen

De senaste dagarna kunde man uppleva hur snabbt miljarder i värde skapas och förstörs igen på börsen. Av Start Sono Group NV (Sono Motors) aktie i mitten av november var lysande. Men den spektakulära starten följdes av en snabb krasch. Aktien noterades under emissionskursen för första gången i går. Är det bara en liten dämpare för de höga drömmarna? Och hur är det med Sono Motors och produktionsanläggningen i Trollhättan?

Sono Group NV-aktien faller under emissionskursen
Sono Group NV-aktien faller under emissionskursen

Nasdaq gillar Rivian

Börser gillar i allmänhet elbilar. De reagerar ibland hysteriskt, köper långt över sitt värde och utvärderar därmed framtiden för ett företag. på Rivian (RIVN) är det så. Företaget gjorde sin spektakulära debut några dagar före Sono Group och fick högt betyg. Aktien började på 78 USD, har sedan dess handlat till över 179 USD och planat ut till 120 USD.

Rivian tillverkar sensationella helelektriska lastbilar. Produkterna är stora och tunga. Ett lönsamt segment som amerikaner älskar. Historien som företaget berättar låter som frihet och äventyr. Den amerikanska drömmen. Bara på ett elektriskt sätt, det kan man gilla.

Hittills har det varit annorlunda på Sono Group. Efter starten gick det bara söderut, aktien (SEV) tappade i värde varje dag. Det fanns ingen motrörelse. Det verkar vara historien som fick Nasdaq-investerarna i åtanke gillar inte. Grundarna är unga och har aldrig tagit examen. Produkten har en ospektakulär design och ligger i budgetsegmentet. Vinstutsikterna är att bedöma som låga. Väldigt få observatörer ser svaret på elbilarnas räckviddsproblem med den solelelektriska lösningen.

Rivian R1S - stor, tung, spektakulär
Rivian R1S - stor, tung, spektakulär

Men gillar Nasdaq Sono Motors?

Varför installera storskaliga solceller på en bil när de första elfordonen med en räckvidd på 1.000 XNUMX kilometer är på väg att lanseras i Kina? Att tanka dem med solenergi är lättare än det komplexa konceptet med Sion. Tvivlen om produkten och dess säljbarhet dominerar.

Kanske är Sono Motors och community-konceptet för exotiskt för Nasdaq? Är delningskonceptet för ideologiskt och moraliskt, för europeiskt för att göra aktiemarknaden på gott humör? De pågående förseningarna kan ha slösat bort de möjligheter som SEV 2019 skulle ha haft.

Detta är dåliga nyheter för München-företaget. En permanent lågt värderad aktie skulle göra det svårt att få ytterligare likviditet på börsen. Tiden för de stora utgifterna börjar först nu, när slutspurten mot produktionen börjar.

I går Sono Group NV-aktien (SEV) till 12,63 USD från handeln. Den tappade över 16 % av sitt värde jämfört med föregående dag.

Förutom farhågor om aktien råder också osäkerhet kring produktionsplatsen. Trollhättan är fortfarande nummer 1, även om de lokala osäkerheterna består. Men från Sono Motors kretsar hör man fler och fler människor tänka på en plan B.

5 tankar om “Sono Group NV-aktien (Sono Motors) faller under emissionskursen"

 • blank

  Du beskriver exakt vad Sono lider av Tom.

  Det är inte en bil som väcker någon form av känslor, utan en ideologi som grundarna försöker sälja.

  Och ideologier har de flesta tröttnat på de senaste två åren.

  Folk vill leva och vara lyckliga och det här är Rivian och absolut inte Sono med sitt cerebrala delningskoncept och den gammaldags tekniken som har något av Trabbi 2.0 i sig.

  • blank

   Ja, Jean-Pierre. Under min presskonferens i München för flera år sedan frågade jag varför hårdvaran försummas på ett sådant sätt. Frågan intresserade inte en sekund. Tvärtom. Jag hade en känsla av att olika världar kolliderar här. Det är synd, för i sitt nuvarande skick förblir det en produkt för nischen.

 • blank

  Problemet är räckvidden och i bästa fall kan man gissa hur hållbara solcellerna på kroppen är. Varje köpare av denna produkt blir en testförare eftersom det uppenbarligen fortfarande inte finns några förseriefordon på vägen som kan samla kilometer och erfarenhet i alla klimatzoner.

  Mycket teori och ideologi möter amatörer i det här fallet. Det är synd om den goda idén.

 • blank

  Rivian har en bil i produktion, inte bara ett par oregistrerade handbyggda showbilar som Sono Motors har. Enligt Sono Motors senaste utvecklingsuppdatering finns det inte ens ett kontrakt för produktion av nästa generations prototyper med Nevs. Värderingen av Sono Motors var långt borta, ett företag utan en produkt eller kapacitet för att finansiera produktionen borde inte värderas i miljarder dollar. Till stor osäkerhet är leverans 2023 orealistisk även om Nevs överlever.

 • blank

  Sono Motors, Evergrande, Whatever ...

  Porten till världen svajar och pulserar.
  Trollen har ett vinglande, ständigt föränderligt nyckelhål framför ögonen. Det är nästan mystiskt...

  Jag är ledsen för dig

Kommentarer är stängda.