Design från gamla tider - Saab 9-3 X Concept Michael Mauer (Version 1)

Saab 9-3 X Concept, som designern Michael Mauer arbetade med 2001, kunde ha förändrat Saabs öde för alltid. Men Sverige hade en tragisk tradition att inte ta avgörande steg. Med fokus på fordon som var trendiga på den tiden och fortfarande formar marknaden var Saab särskilt konsekvent. Det fanns till och med en tradition med stadsjeepar och crossovers. Märkets första crossover? Aldrig byggd? Den andra? Den tillverkades aldrig heller.

Saab 9-3 X Concept av Michael Mauer
Saab 9-3 X Concept av Michael Mauer

Saab 9-3 X Concept av Michael Mauer

Med Saab 9-3 X Concept fokuserade designern Michael Mauer på segmentet "crossover". Eftersom en Saab är en Saab odlade han märkets speciella formspråk. Den böjda vindrutan, som påminner om en pilots cockpit, var obligatorisk, och spännande innovationer införlivades i studien.

För Saab har alltid tränat på balansgången mellan sofistikerad design, motorprestanda och mångsidighet. 9-3 X Concept hade mycket att erbjuda. Det utdragbara lastgolvet var ingen självklarhet i kompaktklassen. Ett innovativt men aldrig massproducerat koncept med takboxar underströk det unika med 9-3 X.

2001 fokuserade Saab på crossover-temat med konceptbilen
2001 fokuserade Saab på crossover-temat med konceptbilen

För att få in ljus i interiören har konceptbilen två stora glasytor i taket, som delas av en massiv gångväg. Bron används för att hålla takboxen som är mer än bara en låda för transport. Enligt designerns önskemål ska den kunna användas konventionellt samt passa för att transportera två par skidor. Lådan förvandlades till ett designobjekt, en livsstilsprodukt. Lamellerna i ändarna skulle ha gett skidorna det nödvändiga stödet, utifrån skulle bara de utstickande ändarna ha synts.

Saab 9-3 X Concept för samlare

Tyvärr kom varken Saab 9-3 X Concept eller transportlådan. SUV:n baserad på konceptbilen skulle ha dykt upp på marknaden 2005. Saabs andra bidrag i ett blomstrande segment. Men amerikanerna stoppade projektet i ett sent skede och prototyperna skrotades. Precis som GM gjorde tidigare med 9-5 X hade förhindrat ytterligare en fyrhjulsdriven Saab.

Aluminium bildram - hög kvalitet skruvad flera gånger
Aluminium bildram - hög kvalitet skruvad flera gånger

Saab lät göra olika konsttryck av Saab 9-3 X Concept 2001 med skisser av Michael Mauer. Vi visar här en version, konceptbilen med takbox.

Skisserna är gjorda av Saab med en högkvalitativ (dyr) tavelram av aluminium Nielsen i storleken 62 x 49,5 cm. Vi har säkrat några kopior av bilderna, som nu är 20 år gamla, för samlare och erbjuder dem i vår Aero X Club Shop vidare.

Konsttrycken har förvarats på en mörk och torr plats i flera år och är i otroligt skick. De är en unik möjlighet att säkra en del av Saabs historia för privat insamling.

Konsttryck av den andra varianten, konceptbilen Saab utan takbox, är också på väg till oss.

5 tankar om “Design från gamla tider - Saab 9-3 X Concept Michael Mauer (Version 1)"

 • blank

  Du är redan galen. För bildramen, utan utskrift, skulle Nielsen lätt ta ut 140 € till 150 €. Saab visste bara vad som är bra och vad som är dyrt. Bra action!

  Svara
  • blank

   Jag har sett priserna på ramarna, Saab använde extremt högkvalitativt material. Men det handlar inte om att tjäna pengar på bilderna. De är Saab-föremål för samlare som borde njuta av dem.

   Svara
  • blank

   Hade inte vågat titta alls. Det är sant att det tvåsiffriga priset kommer som en överraskning. Du kan se hur mycket bloggen värderar sina prenumeranter ...

   Svara
 • blank

  Det här 9-3X-konceptet skulle ha försvunnit som färska semlor, du älskar det efter 2 sekunder
  och det 2005, otroligt. Det skulle inte bara ha gett Saab ett extremt starkt turbolyft i försäljningssiffror, utan även rört upp hela bilmarknaden och fått alla andra märken att se gamla ut. Idag kan du se biffiga, fräcka, kantiga mönster som är löjliga jämfört med detta ideal om kraft och skönhet, som utvecklades redan 2005.
  Varför i helvete hade svenskarna ingen självsäkerhet mot amerikanerna, som var eller fortfarande är alldeles för dumma för att se kraften och framstegen i detta fantastiska 9-3X-koncept.
  Bilen skulle fortfarande vara väldigt modern idag och skulle ha väckt en otrolig sensation.

  Svara
  • blank

   Känslor

   Man får inte glömma att sådana mönster alltid är kraftigt övertrasserade i detta skede. Men det är sant, det kunde mycket väl ha varit den första startpunkten för en liten Saab med en viss marknadspotential ...

   Jag skulle inte hänga den lika högt som du gör. Oavsett det, en fantastisk handling från bloggen och tidigare från Saab. Detta konsttryck väcker definitivt begär och stimulerar fantasin, vilket kanske hade varit möjligt ...

   Svara

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med * markeras.