Hur var det med bilkänslorna under de senaste Saab-åren?

Upptäcker jag en gammal Saab i trafiken, då är jag glad. Även när jag ser en klassisk Alfa, Lancia eller Citroën. Jag ser till och med efter engelska bilar och när en kund har en luftkyld Porsche på chefens parkering, eller en bil med den treuddiga stjärnan, har åtminstone en ett spännande ämne. Det finns fler och fler gamla bilar på gatorna, och du kan till och med upptäcka dem i november, när de säsongsbetonade registreringsskyltarna sover.

Saab 9-3 Aero 2014 - Känslomässigt?
Saab 9-3 Aero 2014 - Känslomässigt?

Bilkänslor och gamla tider

Man kan driva utvecklingen mot fordonsentimentalitet, men det skulle misslyckas. Eftersom klassiska bilar gång på gång körs av människor som är år yngre än sina bilar. Jag tror att det är två saker som påverkar. Det finns tekniken som är hanterbar och prisvärd. En glödlampa kan bytas ut för några €, du kan göra detta själv på nolltid alls.

Oljebytet görs av verkstaden runt hörnet som inte tar ut de kostnader som man finansierar märkeshandlarens marmorpalats med. Och du är utanför den här konsumtionslinjen, bor och kör billigt och kan inte det fula ordet värdeminskning.

Sedan finns det, som en andra anledning, fascinationen av teknik. En gammal bil är, som man brukar säga, äkta. Man upplever att köra på sitt ursprungliga sätt, gamla bilar väcker känslor. När högpresterande turbo i en Saab blåser på kan du njuta av din lugna suveränitet, då gör det något. Kanske får du gåshud vid det bubblande tomgångsljudet från en gammal 900 och älskar det när Alfa V6 sjunger sin sång mot soluppgången.

Enligt den officiella tolkningen är allt detta något från igår. Om du tycker att det är bra är du inte uppdaterad och föredrar förmodligen en god bit Limousin-biff framför en Beyond Meat-produkt.

Effektiv och själlös

Kan en elbil hänga med känslomässigt? Det kan det inte. Några av dessa fordon är på väg till bekanta och grannskapet. De tillhandahåller trots allt material för ett enda samtal. Ja, den accelererar bra. Ja, den ligger bra på gatan och är tyst. Åh ja, använder mer el än vad som annonseras (här förs en tradition vidare), och ljudet påminner om en spårvagn (elektrisk gaffeltruck eller dammsugare, köksmaskin, beroende på märke).

Som skulle ta upp ämnet eldrift. Det finns inga historier från resan till Provence, tystnadens mantel täcker laddningsstoppen och soluppgången i Toscana är bara hälften så vacker som den var med den gamla Alfa.

Om det inte är ett fullständigt systemfel, det har grannarna redan och tillverkarens kundtjänst måste resa dit, det finns inget vidare berättande material. Jämfört med den klassiska förbränningsmotorn är elbilar effektiva, men själlösa, syntetiska lådor.

Tillverkarna är naturligtvis medvetna om detta. Man ser också faran bakom. För där det inte längre finns någon emotionalitet, är det i slutändan bara priset som räknas. De försöker motverka det. I vissa fall med extremt mycket elkraft, med mjukvara som ska ta poäng med en digital körupplevelse. Eller med en cool teknisk design som också kan utveckla sin charm.

Portarna är fortfarande stängda. Två Saab 9-3 Aero 2014 väntar på oss.
Portarna är fortfarande stängda. Två Saab 9-3 Aero 2014 väntar på oss.

Bilkänslor under de senaste Saab-åren

Den nuvarande utvecklingen lockar att blicka tillbaka. Hur var det med bilkänslorna på Saab? Speciellt i slutet, 2014? Fanns det fortfarande fascination, eller hade allt sköljts ner i Göta Älv under GM-åren?

Jag undersöker saken, eftersom jag hade möjlighet att köra två Saab 9-3 årsmodell 2014 genom Frankfurt. Fordonen är sällsynta, inte bara i Tyskland. Möjligheten att testa en (normal) Aero mot Hirsch Performance-versionen dyker inte upp särskilt ofta. I den nya veckan kommer vi att belysa hur känslomässiga de allra sista Saab var, och om de skulle ha haft en chans på marknaden.

Jag berättar också om planerna NEVS hade 2014. De var ovanliga, men följde en viss logik som kanske inte syns vid första anblicken. Av några års avstånd att döma hade det varit trevligt om de hade fungerat. Miniserien om den sista Saaben och planerna i Stallbacka kan dö Abonnenten läs i den nya veckan.

10 tankar om “Hur var det med bilkänslorna under de senaste Saab-åren?"

 • blank

  Min vackraste Taunus var 17M de Luxe, med jordklotet. Då var det ett "höladufynd", min far och jag restaurerade det och tog ut det på gatan. Att förnya skumklädseln och byta fast motorkolvar inklusive fräsning av cylindern, samt vänster bakljusskydd och putsa upp lacken - det var mina första erfarenheter av gamla bilar.
  Tyvärr sålde min pappa den några år senare på grund av platsbrist.

  LG
  Marie-Sophie

  Svara
 • blank

  Herregud vilken spänningsbåge i början av veckan... I väntan 🙂!

  "Han" finns fortfarande kvar, den blå, autentiska DB 200 D byggd 1961.
  I söndags körde ovanstående DB om mig i Lüneburg. Jag var tvungen att le och var glad över denna hållbarhet. Den "vanliga föraren" satt också vid ratten. Kul att se dem båda igen!
  Annars njuter jag alltid av en spontan SAAB-dos... 😉:
  9-3 (1) Coupe i Güstrow den 11.11. och a
  9-5 OG Sportkombi i Rothenhusen den 12.11 november
  Jag är den 15.11 november spänd!

  Svara
 • blank

  Bra fråga. Jag tror att det var en 17M P5.

  Svara
 • blank

  Jag är förvånad över mig själv, men personligen tycker jag att 9-3 NG är väldigt känslomässigt nu. Speciellt eftersom jag köpte en 4-cylindrig aero. Linjerna är lugnande och ett designmästerverk. Motorn och chassit är beroendeframkallande. Och instrumentbrädans "musbiograf", som jag en gång föraktade, är mer en känsla av flygplanscockpit än i någon annan Saab. Miljöaspekterna på de välskötta gamla fordonen har diskuterats tillräckligt här. Jag ser fram emot rapporterna nästa vecka. Jag kunde också lära känna de två fordonen från Frankfurt. Fantastiskt är det enda som kan sägas om det. När det kommer till ämnet automatiskt omkopplad och fyrcylindrig 93 NG Aero kokar det även bakom de - fortfarande - stängda portarna till mitt "garage". Rapporter kommer att följa. Ha en trevlig rest av söndagen

  Lizi

  Svara
  • blank

   Jag vet precis vad du menar, Lizi. Samtidigt känner jag likadant med min 9-3. Nordisk design, där vissa GM-delar har passat perfekt, komfort, dynamik ... .. Jag gillar dunkandet när man trampar på gasen igen på motorvägen för att snabbare frigöra vänster fil.
   Igår på A39 till Hamburg ... det nya ABBA-albumet "Voyage" i CD-spelaren för att matcha bilen, glider avslappnat på 140 mot Elbe. Ett nöje….

   Svara
 • blank

  Ja, förr tänkte jag ofta på Rover eller Jaguar, jag skulle också vilja köra/köpa den ena eller andra Volvon. Just nu måste jag själv utvärdera vilket fordon som skulle komma i fråga om jag inte längre kunde köra in i kupén med min SÄÄBen.

  Sedan SAABs slut har jag varit borta från den nya bilköpsfabriken, individuellt och miljömedveten.

  Men det är synd nu att jag kunde kryssa i rutan där jag ville på utrustningslistan. När jag var yngre var jag tvungen att titta mer på priset. I gengäld får SÄÄBe allt de behöver och vad som finns tillgängligt för dem!

  Svara
 • blank

  Det är sant, vardagsklassikerna blir mer och mer populära. Det är ingen dålig utveckling tycker jag. Klassiker är hållbara och flyttas oftast mycket försiktigt. I miljöns intresse.

  Svara
 • blank

  Mycket trevlig läsning för söndag. Det är så jag ser det också. Först igår träffade jag en Ford Taunus igen, välskött och väl värd att se. Jag tittar också i min samling av broschyrer från sjuttio- och åttiotalet då och då. Det var fortfarande bilar med ansikten. Även presentationen av broschyrerna är sevärd, oavsett märke.
  Ha en vacker söndag.

  Svara
  • blank

   Roligt, jag träffade även en välvårdad Taunus söder om Berlin igår - väldigt ljusgrå-beige. Det var bilen som utlöste de mest positiva känslorna hos mig under denna resa.

   På en nästan tom parkeringsplats, en helt ny MB (väldigt liten limousine. Finns A-klassen också som limousine?) Omvänd och mödosamt till en ledig parkeringsplats. Det pipade hela tiden, men hallå, inget huvud vreds i förarsätet. Tekniken var verkligen värt det...
   Det här mötet var den andra änden av mina bilkänslor igår.

   Svara
   • blank

    Du måste säga vilken Taunus. Många kallades Taunus, från Buckel-Taunus 1948 till
    Badkar fram till 20M i slutet av 60-talet. Jag körde 3 badkar mellan 1971 och början av 74.
    Det var 17M P3. 2 hade en bänk framme (idealiskt för cruising med 2 kattungar framför) och 1 med 20M fällbara säten (ännu mer idealiskt!).

    Hälsningar
    b-lynx

    Svara

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med * markeras.