Färska pengar från börsen för Hengchi och Sono Motors

Evergrande Auto förser sig med färska pengar på börsen vid produktionsstart. Sono Motors vill (eller måste) göra detsamma och siktar på en börsnotering. De båda företagens situation kan dock inte jämföras med varandra. Hengchi 5 är redan i startgroparna, men Sono Motors Sion har fortfarande en lång väg att gå.

Hengchi 5
Hengchi 5

Akt 1. Färska pengar från börsen. Evergrande bil.

Evergrande Auto är redan noterat på börsen (HK 0708). Evergrande Auto meddelade i går att de skulle placera 174.83 miljoner nya aktier till en rabatt på 18,89% mot föregående dags stängningskurs. Volymen motsvarar 1,76 % av kapitalet och kommer att spola in 500 miljoner HKD (ca 55,5 miljoner euro) i företagets kassa. De nya medlen kommer att behövas för att starta produktionen, som är planerad att starta i januari.

Börsen svarade vänligt på beskedet och aktien gick ur handel med en liten vinst. Den positiva trenden fortsatte idag. Enligt uppgifter från kretsar nära Evergrande, som inte har bekräftats officiellt, har förproduktionen av Hengchi 5 vid fabriken i Tianjin redan påbörjats.

SaabBlog-prenumeranter kan få de första spännande detaljerna om Hengchi 5, priser och funktioner på Fredag Läs måndag.

Akt 2. Färska pengar från börsen. Sono Motors

Precis som Evergrande Auto vill även Sono Motors samla in pengar på börsen. Men det är helt annorlunda här, Sion är fortfarande minst 1 år borta från produktion. Dessutom, till skillnad från fabriken i Tianjin, är NEVS-fabriken i Trollhättan allt men inte redo att starta produktionen.

Det planerade IPO inkluderar 10 miljoner stamaktier som ska placeras till ett pris mellan 14 och 16 USD. Sono Motors skulle samla in maximalt 160 miljoner USD, inte särskilt påkostade, för att bygga upp produktion, homologering och starten av pilotserien. Bolagets värdering skulle vara 1,15 miljarder dollar. Dessutom kan det München-baserade företaget sälja ytterligare 30 miljoner aktier till erbjudandepriset inom 1,5 dagar efter börsnoteringen.

Sono Motors har för närvarande 16.000 2016 förbeställningar på bok, vars värde avslöjas först när det kommer till bindande försäljningskontrakt. Eftersom många kontrakt redan är äldre. Historien om Sion är inte längre färsk, produktionsstarten har redan skjutits upp flera gånger. Ingen bra historia för aktiemarknadsförarna, eftersom ett äldre elbilskoncept är ungefär lika populärt som en smartphone från XNUMX.

Även om Sono Motors bara sysslar med en relativt liten summa, överöser konkurrensen med miljarder på de amerikanska börserna, frågan är hur väl börsintroduktionen tas emot. Eftersom i Börsprospekt den förestående konkursrisken påpekas flera gånger, utan nya pengar skulle företaget troligen vara på obestånd i december.

Det kvarstår frågan om hur spekulativ aktien egentligen är och om investerarna vill haka på den ganska snäva värderingen.

5 tankar om “Färska pengar från börsen för Hengchi och Sono Motors"

 • blank

  Priser och funktioner ... Jag ser fram emot det, ännu mer till de första oberoende testerna!

 • blank

  Jag fruktade att (Sono Motors) ...

  Det är bra att investerare görs medvetna om risker som måste bli lagliga.
  Ett brett fält är dock fortfarande öppet för att skapa möjligheter för investerare, att faktiskt behöva skapa dem, men sedan också att få ansöka ...

  Det är här Sono Motors misslyckas i sin strävan efter kapital i sådan utsträckning att jag frågar mig själv igen om man ens vill bli framgångsrik?

  Man får inte glömma att misslyckande också kan vara mycket lukrativt och bekvämt, beroende på vilken person(er) i vilken position man tar som måttstock ...
  Alla andra är naturligtvis pantoffringar.

 • blank

  Det blir förmodligen bara en miniatyrnotering och i slutändan kommer det inte tillräckligt med pengar till München. Större investerare får fin rabatt på nyemissionen i sådana börsintroduktioner om de köper ett aktieblock. Banken samlar också bra och resten går till Sono Motors och räcker inte till bak och fram.

 • blank

  Har inte Sono Motors redan behövt samla in pengar två gånger för att komma längre?

  • blank

   I januari 2020 samlade Sono in pengar i större skala från samhället och finansiärer och faktiskt samlar företaget in hela tiden. Senast med reservationer till "gamla priset", eftersom Sion nu är dyrare. Den enda stora sponsorn som beslutsamt skulle föra fram saken saknas. Men som man undviker i München och föredrar att förlita sig på självständighet. Jag tvivlar på om denna filosofi är till hjälp. Kanske skulle det vara bättre att tillåta den ena eller andra kompromissen. Börsprospektet talar nu om första halvåret 2023, tills den första bilen kunde rulla till kunden. Enligt min mening håller projektet på att ta slut.

Kommentarer är stängda.