Det förflutna digitaliserat - Saabs kulturarvsarkiv lanseras

Kan du svara på frågan om vad en ljusknippestav är behöver du inte läsa vidare. För han är en Saab-insider som vet exakt om varumärkets förflutna. Vi kan hjälpa alla andra som inte har någon expertis inom området lätta buntstavar i framtiden. Varumärkets historia kommer att digitaliseras och tillgänglig i vårt Saab Heritage Archive.

Saabs kulturarvsarkiv
99 EMS från Saab Heritage Archive

Bygger ett digitalt Saab-arkiv

10 år efter Saabs slut försvinner varumärket sakta från gatan. Saab har länge varit borta från pressen, bara i klassiska tidningar spelar fordonen då och då roll. Att hålla historien synlig är svårt. I vårt bloggarkiv väntar ett 100-tal broschyrer, pressreportage och Saab-interna dokument på att någon ska läsa dem. För det var det de trycktes för.

Om ingen läser, om ingen lämnar broschyrer och prislistor från då, då är de döda, de blir reliker utan funktion eller användning. Det borde inte vara så.

För att motverka detta har vi börjat bygga ett digitalt Saab-arkiv. Så att pressmeddelanden, datablad och prislistor fyller sitt syfte och kan läsas igen. I framtiden dock digitalt på skärmen och inte längre som ett analogt, pappersbaserat medium.

Början är svår

Var börjar man, var ska fokus ligga? I början ligger fokus på de äldre Saab-modellerna. Saab 96, 90, 99, 900 och 9000. Den klassiska fraktionen blir glad, nyare fordon tillkommer senare. Samlingarna av pressrapporter som Saab Tyskland gav till återförsäljare i tryck är också spännande. Även de kommer in i arkivet, såsom manualer, dokument för säljare och presssatser.

Självklart är början svår och projektet är långsiktigt. Som ett extra erbjudande till prenumeranterna går ett inlägg online en gång i veckan. Det historiska dokumentet, med en tillhörande text för en bättre kronologisk klassificering, kan sedan läsas på nätet. Bläddra igenom sidorna, zooma in eller ut, allt är möjligt.

Erik på taket

Vi börjar den här veckan med en Saab Tyskland kundtidning från 1986. Under namnet "Nyheter från trollet” Saab informerade tyska kunder om nyheter från Saabs universum i flera år. 86 aprilnumret är spännande att läsa. Det handlar om de miljarder som Saab kommer att tjäna i den nya fabriken Malmö vill investera. Även anläggningen i Trollhättan får nya system. Och Saab-legendaren Erik Carlsson, inte längre verksam som rallyförare, sitter på taket igen.

De första skanningarna i vårt Saab Heritage Archive är ännu inte perfekta. Kvaliteten förbättras från vecka till vecka. En inlärningskurva kommer att vara påtaglig, det är ett löfte.

Låt oss gå tillbaka till ljusstrålen. Vi kommer inte att klargöra i dag vad som ligger bakom detta. Jag lägger till en till för det. För den som kan ljusstrålen är defrosterrampen absolut inget problem heller. Eller?

Svar är välkomna.

3 tankar om “Det förflutna digitaliserat - Saabs kulturarvsarkiv lanseras"

  • blank

    Den första termen som kommer att tänka på är: "Time Tunnel". Tack för att du ger oss en väg in i "SAABium" på detta sätt - och det ligger mycket arbete bakom!

  • blank

    Detta är en plan, en central plats för SAAB-dokument! 🙂

  • blank

    En bra idé att hålla SAAB vid liv. Bilarna blir äldre och äldre och snart ska vi alla köra youngtimers. Det gör bara mycket jobb och är långsiktigt – jag är nöjd!

Kommentarer är stängda.