NEVS (Evergrande Auto) säljer Protean Electric

Evergrande Auto Group håller på att falla samman. Det som hastigt köptes ihop 2019 kommer att säljas lika snabbt. Protean Electric, en tillverkare och utvecklare av hjulnavsmotorer, grundades den 4.11 november. såld. Företaget byter ägare till Bedeo, en engelsk leverantör av elektriska leveransfordon och partner till fordonsindustrin. Det händer något i Trollhättan också. NEVS gör en roll baklänges och förlitar sig nu (också) på hårdvara igen. Och Evergrande-grundaren har nu två plan färre. Tiderna förändras snabbt.

NEVS Sango
NEVS Sango

Försäljning av Protean Electric

NEVS köpte Protean 2019 för 58 miljoner dollar. De ekonomiska detaljerna för den nuvarande transaktion avslöjades inte. Protean sägs ha bytt ägare för en liten summa pengar.

När det köptes sågs företaget som en källa till hopp för den ambitiösa utvecklingen av Evergrande Group. NEVS beprövade och testade hjulnavsmotorer, som handlas som framtiden för elektriska enheter, i komplexa Vintertest. Sedan var det en mer mystisk Prototyp, även med hjulnavsmotor. På testbanan i Hällered ska det ha gått snabbare än 200 km/h.

Det utvecklades av NEVS 2020 på personlig begäran av Evergrandes grundare Hui Ka Yan. Teknik och design sägs ha varit komplett, historien berättas om en elektrisk sportbil. Projektet försvann dock i en byrålåda och sågs inte längre.

Två jets mindre

Under denna tid pågår samtal om försäljningen av NEVS. Evergrande vill behålla företaget, men det verkar osannolikt att det kommer att lyckas. Eftersom effekterna kommer närmare och närmare Hui Ka Yan är det privata huset redan belånat. Nu är det Mega yachtguppar framför henne i hamnen i Hongkong, är målet av borgenärerna.

Airbus (A330 ACJ) säljs också, två av dem Gulfstream-jets en har redan separerat. Det finns bara ett jetplan kvar i den tidigare flygflottan. Tiderna för kinesiska miljardärer var en gång bättre.

Gör NEVS sangon?

I Sverige gör NEVS nu en bakåtrullning. För några veckor sedan gavs fortfarande sloganen att vilja vara ett mjukvaruhus. Från och med nu skulle du inte ha något att göra med hårdvara. Vad det än är Sangoprojekt berörda, som började med applåder, men som sedan inte längre tycktes passa in i planen.

Nu är Sango tillbaka på listan över tillgångar. Det anses återigen vara en nyckelkomponent för det framtida autonoma fordonssystemet (PONS) från NEVS. Trollhättan arbetar nu med Terranet AB tillsammans och integrerar sina sensorer för kollisionsvarning i Sango.

Huruvida man kan härleda en kursändring från Sangos återfödelse, som kanske bara var officiellt borta, är spekulativt. Precis som om man ville härleda något om de eventuella nya ägarna av det. Det enda som är säkert är att tecknen pekar på förändring.

3 tankar om “NEVS (Evergrande Auto) säljer Protean Electric"

 • blank

  Det är fascinerande…

  hur den tekniska utvecklingen (hjulnavsmotorer, autonoma taxibilar) och globala händelser (privatjetplan och omvälvningar i Kina) fortfarande hänger ihop med Trollhättan – de kan åtminstone kopplas ihop. Det är riktigt spännande. Vem skulle ha trott?

 • blank

  Jag skulle vilja att Sango skulle ta sig från min by till nästa stad med tågförbindelse!

 • blank

  Hoppas bara att den förväntade förändringen blir positiv. Det har tagit för lång tid nu och det har inte varit mycket positivt med Evergrande.

Kommentarer är stängda.