Tryck kort på pausknappen - bloggen rör på sig

Det är dags att kort trycka på pausknappen. Flytten till det nya huset är igång och även bloggarkontoret flyttar. Det finns fiberoptisk kabel med extrasnabb internet och väntar, och den (nödvändiga) espressomaskinen har också redan startat sin tjänst. Det som bromsar mig är de många små sakerna. Det är möbler som ska sättas upp, flyttkartonger med 1,000 XNUMX småsaker som ska läggas på rätt plats. Det är därför jag trycker på pausknappen. Men bara för en kort tid.

Tryck på pausknappen - bloggen flyttar
Tryck på pausknappen - bloggen flyttar

Alla som läser bloggar regelbundet har lagt märke till den nya byggnaden vid sidan av. Det nya huset har sysselsatt mig sedan våren, tillsammans med familj, företag, blogg och vänner – även om ordningen är helt varierande. Bygget är nu klart, affärerna är till 99% klara, (Saab)garagen som ska levereras i november och utomhusanläggningarna som jag ska arbeta med nästa år saknas fortfarande.

Trä istället för betong

Att flytta från ett rymligt industriloft till ett mindre trähus är en av de sakerna. Mindre kvadratmeter, inga rymliga ytor, istället den varma, välkomnande atmosfären som bara trä utstrålar som byggmaterial. Trä istället för betong är avgörande och passar vår tid. Därmed, för att hålla fast vid sanningen, var hållbarhet inte i förgrunden när man valde trä som byggmaterial. För mig handlade det i första hand om den komfort som betong eller andra material aldrig uppnår så mycket som trä gör.

När det gäller bygget, som förutom marginalnoteringar i förberedelseskedet som (oavsiktligt) avbrutna kraftledningar, ett förstört avlopp (också oavsiktligt), inte har några speciella händelser att rapportera, kan det vara intressant för de läsare som vi byggt. med.

Trähuset realiserades - enligt vår arkitekts planer -  Bittermann & Weiss, en medelstor leverantör inom träkonstruktion, som det var ett nöje att arbeta med. Ett företag med utmärkt rådgivning, flexibelt och med korta beslutsvägar. Mot alla farhågor jag hade om att bygga ett hus i allmänhet. Resultatet är en 100 % stressfri konstruktion.

Vid ett visst tillfälle togs arbetet över av flera lokala hantverkare, eftersom vi ville få in individuella idéer. Huset blev också ett byprojekt i den sista fasen, eftersom fördelarna med att bo på landet och stora traktorer med grävskopa är ovärderliga. Liksom våra grannar som har förenklat för mig på många sätt.

Redan från början med råd och handling vi har Peter Benjak och följde med sin son. Båda, du gissade rätt, kör Saab (passionerat), och deras hjälp har varit värdefull. Utan bådas expertis hade det ena eller det andra beslutet inte fattats som det var vettigt. Ett stort tack till Schleiz!

Pausknappen - endast kort nedtryckt

Blogguppehållet är kort, för första gången i år, men det måste vara lätt. Saabs underhållning fortsätter om några dagar, redan den 7 november. Fasen utan blogg är inte lång, och ett nytt format för läsare och många spännande ämnen väntar i november!

20 tankar om “Tryck kort på pausknappen - bloggen rör på sig"

 • blank

  Trä, CO2, Mr Wohlleben & ARD

  @Ebasill,
  Jag skulle vilja fråga herr Wohlleben om han överhuvudtaget känner sig korrekt tolkad och återgiven i denna ARD-text ...

  Det hela är kors och tvärs. Det ger intrycket att jägmästaren är emot ytterligare skogsområden och ”istället” (!) för bevarande av befintliga. Dessutom som om det fanns byggmaterial för möbler och husbyggen som var ekologiskt överlägsna trä. Men vilka ska de vara och säger han ens det egentligen?

  Jag tycker inte det och tycker att ARD-texten är helt oansvarig. Här är en alternativ tolkning. Herr Wohlleben kritiserar den moderna avlatshandeln med återplantering av skog eftersom syndaren använder den för att blåsa ut CO2. Han kritiserar den korta användningen av möbler som har muterats till en engångsprodukt. Han varnar med rätta för att kol bundet i trä måste förbli bundet i genomsnitt i mer än bara 34 år. Och han nämner urskogens form som en långsiktigt effektiv lagringsanläggning – liksom myrar fungerar de som så kallade kolsänkor. Det påminner oss om naturens regenererande kraft, om att skogen under 300 miljoner år inte har behövt något mer än ett område för att utvecklas hälsosamt. Han säger att det inte finns ett enda bevis för att mänsklig återplantering är överlägsen träda som lämnas åt sig själv och naturen.

  Och det är okej också. Herr Wohlleben säger inte med ett enda ord att mitt 100 år gamla matbord, den 500 år gamla takkonstruktionen på en bykyrka, att möbler och byggmaterial av trä i grunden är miljösynder, som vi inte behöver nya skogsområden (kolsänkor) ...
  Det säger ARD – tvångsfinansierat och helt oansvarigt.

 • blank

  Grattis från mig till den nya hemvisten!
  Men något annat för din egen räkning: Säljer du Playsam Saab från omslagsbilden? Jag letar akut efter en till mitt 11 månader gamla barnbarn till jul! Eller har du eller någon av läsarna ett tips var jag kan hitta en (jag tycker att den för €900,- med tecken på användning på ebay är lite överdriven)?
  Jag önskar dig ett lyckat avbrott från ditt annars fantastiska jobb
  Christoph

  • blank

   Playsam Roadster går med och begagnade är tyvärr svåra att få tag på. Jag är också rädd att det inte blir mer förråd och att priserna på samlarföremål kommer att stiga. Lycka till med ditt sökande!

 • blank

  Och att en representant för Saab Friends Thüringen var med ombord är extra stort.
  Bra Peter.

 • blank

  Lycka till med din flytt, Tom, och tack för att du fick tid för bloggen förutom professionella och privata åtaganden. Arbetsbelastningen är anmärkningsvärd och ju mer du förtjänar pausen !!!

 • blank

  Beundran och tack - men ekologiska trähus ??

  Tom har min totala beundran för hur han får alla dessa uppgifter under ett tak. Alla som någon gång genomfört ett byggprojekt av något slag vet att det förutom jobb och familj är ren stress. Vänner och andra måste ofta försummas under denna tid. Sen också att driva bloggen - jag ser inte hur jag ska göra! Desto mer, tack så mycket, ett uppehåll, givetvis så länge du behöver det, och allt gott för flytten/omstarten!

  Trähus låter fint och jag skulle nog välja ett om jag någonsin byggt (vilket jag inte kommer att göra). Men är de verkligen ekologiskt försvarbara? Är det inte viktigare att bevara de befintliga skogarna? Betong är som bekant ur ekologisk synvinkel ett högst problematiskt byggmaterial, men vad ska man mer bygga med? Nedan kopierar jag en text om gårdagens uttalanden av jägmästaren Peter Wohlleben i ARD, endast som diskussionsunderlag (det här forumet och framför allt Saab-förarna är angelägna om hållbarhet), eftersom jag ännu inte har en slutgiltig uppfattning om detta ämne. på grund av bristande kunskap kan bildas. Det enda jag vet är att jag skulle välja den mycket ekologiska tången som isoleringsmaterial för vilket byggprojekt som helst (är även bra i kuddar :-)), som tyvärr fortfarande används alldeles för lite.

  Beskogning, som konsumenter kan använda för att kompensera för sin CO2-konsumtion, är meningslöst och bara marknadsföring, enligt jägmästaren Peter Wohlleben. "Det fungerar inte, det är fel", sa Wohlleben på måndagskvällen på ARD. "En nyplanterad återplantering av skog - det finns också en del bra forskning i Tyskland - gasar ut mer CO2 från jorden under de första åren till decennierna än vad de nyplanterade träden absorberar. Så att plantera när jag blåser ut CO2 kommer åtminstone inte att vara till någon nytta under de närmaste decennierna. Det här är ren greenwashing, det är ett överseendebrev."
  Istället för att plantera nya träd råder experten att helt enkelt bevara de intakta skogarna. Wohlleben: "Vi måste skydda skogen, vi måste minska förbrukningen av trä, vi måste minska konsumtionen totalt sett."
  "Skogen kommer tillbaka helt av sig själv, det har den gjort i 300 miljoner år. Och det finns inte ett enda globalt exempel på hur planterad skog fungerar bättre, säger Wohlleben. Istället för att plantera nya träd råder experten att helt enkelt bevara de intakta skogarna. Wohlleben: "Vi måste skydda skogen, vi måste minska förbrukningen av trä, vi måste minska konsumtionen totalt sett."
  Yrkandet om underhåll av befintlig skog gäller även produktion med trä, till exempel inom byggbranschen. ”Trä är en vacker råvara. Endast: Det är inte en ekologisk råvara, sa Wohlleben och förklarade: Långvariga träprodukter håller sig i den ekonomiska cykeln i 34 år. Sedan bränns de. Inklusive takstolar, inklusive böcker, inklusive möbler. Allt sammanlagt."
  Som CO2-lager är de klart sämre än intakta skogar. Wohlleben: ”Tåliga träprodukter lagrar det aldrig så länge som träd. I europeiska urskogar kan träd lätt leva i 500 år. Vi kan inte lagra det i produkter så länge. ”En annan sak att tillägga till sanningen om träindustrin, enligt jägmästaren: Hälften av vedförbrukningen i Tyskland går” rakt genom skorstenen ”som bränsle ändå. <

  • blank

   Ja, visst har herr Wohlleben sin synpunkt. Det är lika enkelt med hus som med många andra föremål. Det bästa huset är ett som inte ens är byggt. Det näst bästa du bygger med trä. Med enkla ord.

   • blank

    Jag kan mycket väl förstå - men också mycket väl herr Wohllebens synvinkel. Konsumera inte, ingen ny bil (sic!), Inget nytt hus, det är bäst! Men är den ekologiska balansen mellan vedkonsumtion och avskogning verkligen så mycket bättre än betong? Jag kan inte bedöma det. Men det finns säkert uppgifter om det också. Jag tycker som sagt också trä är mer sympatiskt och skulle nog också bygga med trä, men är det verkligen mer miljövänligt? Hur är det med balansen mellan natursten eller bakad sten (med Co2-neutrala ugnar)? Hur miljöskadliga är moderna väderskyddande beläggningar för trä? Det borde verkligen inte vara en kritik av byggprojektet med trä, bara en (ännu inte slutgiltigt bedömd för mig) övervägande. Jag är ledsen om det hamnade fel.

    • blank

     Allt bra ... Tyvärr är betong en klimatdödare. 590 kg CO₂ produceras per ton cement, betongens huvudkomponent. Det sägs att betongindustrin står för 8 % av de årliga utsläppen. Men vi bygger fortfarande som världsmästarna – med betong. Trä, å andra sidan, lagrar CO₂ och ett trähus kommer att hålla i hundratals år med god omsorg.

  • blank

   De 34 åren är bara fel, trä i byggnader håller mycket längre. Byggnaderna som vi renoverar är i genomsnitt 120 år gamla ... och runt 80 % av träet (tak / dörrar / fönster / takkonstruktion) finns kvar i byggnaden. Förhoppningsvis igen i 120 år. Jag vill inte ens prata om norska stavkyrkor eller medeltida radhus.
   SAABs motto "raighthsizing" gäller även när man bygger. Toms hus har förmodligen också en betonggrund med golvplatta. Åtminstone i översvämningsområden är en stadig bottenvåning också en fördel. Blandbyggnad användes också förr, bottenvåningen av sten med välvt tak ovanför korsvirkesverk. Du kan redan se nyanserna: tegel, skumbetong, natursten, lera, det finns mellanstadier från betong till trä. Det är därför viktigt att hitta rätt byggmaterial för respektive applikation.
   Tom nämnde den största miljöaspekten i underklausulen, han minskade sitt kontorsutrymme och gjorde det gratis för en annan användare, kanske med fler på kontoret.

   • blank

    Lagom på svenska. Hitta rätt mått. Byggnaden är anpassad till miljö och natur. Solens gång spelade en stor roll i planeringen, skuggning och fönsterpartier anpassas därefter. Precis som våra förfäder byggde, med miljön i åtanke.

    Lite längre ner i dalen ligger ett hus som nu är 100 år gammalt. Den har en hög källare som har inlopp för den angränsande bäcken. Om det svämmar över kan det rinna ostört genom den höga källaren. Tills han drar sig tillbaka igen utan att orsaka några skador på huset. För 100 år sedan byggde de så noggrant.

    • blank

     Bra förslag här på ämnet byggnad.

     Den höga källarsymbiotiken med bäcken är mycket charmig. Eller natursten, som bergsaab påminner oss om.
     Åkersten (granit) är tillgänglig CO2-neutral, är inte hygroskopisk, okänslig för frost och var fortfarande vanlig på landsbygden ett tag efter 1945 för den torra och solida grunden av hus.
     Det finns till och med några som är gjorda av åkersten upp till gaveln. För att inte tala om bykyrkor.
     Det finns ett sådant överskott av åkersten i Mecklenburg-Vorpommern att den än idag är van vid murtomter. Vissa bönder levererar det gratis.

     Bra och korrekt även Toms hänvisning till solens gång. Ett komplext ämne som man skulle kunna skriva böcker om på egen hand. Jag valde stora, norrvända glasytor. Huset är därför väldigt jämnt ljust mellan soluppgång och solnedgång.Ljuset är mjukt och når in i det sista hörnet utan skuggor. Av denna anledning har alla studior alltid byggts på detta sätt.

     Idag är det också viktigt att jag klarar mig utan växthuseffekt (även känt som växthus) på grund av husets höga isoleringsnivå. Energin som strålade in från söder under eldningssäsongen skulle kompenseras av att jag skulle behöva beväpna mig mot den till stora kostnader på sommaren ...

     Mitt hus är väldigt, väldigt bekvämt på sommaren utan markiser, persienner eller till och med luftkonditionering. Detta kan inte tas för givet i ett trähus med stora glasytor.
     Jag känner till många klagomål och blir tillfrågad gång på gång varje år hur vi klarar oss inför den senaste värmeböljan ...

     Mitt svar är som att hoppa in i en skiva och det är alltid samma sak. Vi är bra. Våra glasytor är till övervägande del norrläge och på bottenvåningen har vi ett naturstensgolv. Detta dämpar även termometerns nedböjningar.

     Faktum är att vårt hus på grund av de nämnda förhållandena i genomsnitt är 10 grader svalare under värmeböljor än liknande hus med större glasytor i söderläge och trägolv i bottenvåningen.

     Och här är ett annat förslag:
     En vän har organiserat gamla rumsdörrar från gamla byggnader för sin nya byggnad. Resultatet är otroligt charmigt. Varje dörr är unik. Det är tråkigt att de inte bara fick stanna på sin ursprungliga plats på ett stilfullt sätt, utan det är bättre att de fortsätter att lagra CO2 i en ny byggnad än att folierade och själlösa grejer av MDF letar sig in i både gamla och nya byggnader, massivt trä och hantverk förbränns helt enkelt...

     Jag kan bara rekommendera denna form av återvinning och 2nd life. Rent visuellt är resultatet riktigt häftigt. Tyvärr inte växt på min skit. När jag öppnar eller stänger en dörr på mig själv måste jag tänka på hur coolt det skulle vara om karmen, dörrkarmens beklädnad, själva dörren och dess beslag var 100 till 150 år äldre ...

     Den är så charmig och varaktig att jag bara måste nämna den här och rekommendera den för imitation.

 • blank

  Fiberoptik i byn, det är jättebra! Då fungerar bloggandet ännu bättre! Jag önskar dig en stressfri flytt och ser fram emot vad som komma skall!

  • blank

   Grattis till Tom och familjen. De flesta av oss gick obemärkt förbi att ett sådant projekt hade nått sitt slut. Respekt, bloggen levde fortfarande med många intressanta bidrag. tack tom
   Jag tycker att diskussionen om trä ja eller nej är malplacerad här. På något sätt vill vi fortfarande leva och hållbart. Själv tycker jag att det är jättebra att du har bestämt dig för ett trähus. Alla våra möbler som vi har köpt de senaste åren är också rejäla och inte "foliemöbler" Njut av ditt nya hem!

 • blank

  ... flytten kommer att fungera också! 🙂
  Grattis till din nya hemvist! Trä, ett underbart (bygg)material ... Ha kul med det!
  Pausen är mer än ok. Ibland 2 artiklar per dag, (skriv)arbetsbördan är enorm!
  Tack för det också :-).

 • blank

  ... Huvudsaken är att arkitekten driver SAAB ... för att servera en klyscha!

  Allt gott i den nya hemvisten!

 • blank

  1%

  Jag önskar dig fortsatt framgång och nöje med avslutningen. Det saknas inte mycket längre...

  Det finns en hel del trähus i min nära personliga miljö. Alla är byggda utan några defekter. Jag har känt till ämnet i många år från olika perspektiv – från studerande byggnadsarbetare till byggare. Och jag kan loft, gamla och konventionella nybyggen. Även här kan trä definitivt spela en roll i nybyggnader eller renoveringar (endast fönstren) ...

  Summan av kardemumman är att mitt intryck är att människor är mer förknippade med trä än med sträckbetong, plast- och aluminiumprofiler eller akrylputs och vad som helst. Folk jobbar helt enkelt bättre med trä. Den professionella etiken och påståendet är på något sätt olika. De som arbetar med trä gör det medvetet och glatt. Andra jobbar med vad som helst eftersom det tjänar pengar varje månad. Det är träet som är kallet här. Resten är inkomst. Du kan se på hur konstruktionsfel sprids över branscherna. Jag tycker att trä klarar sig häpnadsväckande bra där – speciellt eftersom materialet faktiskt inte är speciellt dimensionellt noggrant och dessutom väldigt väderkänsligt. Men det är vad professionella snickare också vet och tar hänsyn till ...

  Trä är ett riktigt bra (bygg-)material.

 • blank

  100% stressfritt bygge, som faktiskt bara kan åstadkommas av en SAAB-man 😉
  Grattis till detta och såklart till det nya hemmet!

  • blank

   Receptet på detta är enkelt. Förutom rätt samarbetspartners och lite lugn hjälper mycket kaffe och god mat till på bygget.

   • blank

    Sanna ord!
    Allt är mycket lättare utan stress och brådska.

Kommentarer är stängda.