En billegend - Koenigsegg Agera RS Gryphon

Koenigsegg bygger bilar som inte precis är billiga. Beroende på kundens solvens kan fabriken även producera en engångsvara på begäran. Koenigsegg Agera RS Gryphon är en. Med en historia som är allt annat än normal. Det började 2017 på bilsalongen i Genève. Där visade Christian von Koenigsegg Agera RS Gryphon. Vilket inte är en normal Agera RS. Men på kundens begäran fick den bland annat en kraftfullare motor. Dess berättelse förmedlar saker från en billegend.

Gryphon är en av sitt slag
Gryphon är en av sitt slag

Manny Khoshbin hade beställt Agera RS Gryphon. Fastighetsinvesteraren sägs ha en förkärlek för extravaganta bilar och Koenigsegg är den perfekta adressen. Även om den "normala" Agera RS inte precis har ryktet om att vara en bil med lagom motor, beställde Khoshbin sitt exemplar med motorn till Koenigsegg One: 1. Istället för bara 1.160 8 hk levererade flexi-fuel V1.360:an nu XNUMX XNUMX hästkraft.

Blanka kol och 24-karats guldinlägg dominerar
Blanka kol och 24-karats guldinlägg dominerar

Polerad kolfiber och inlägg i 24-karats guld gav önskat utseende. Diskret, det är säkert, är helt annorlunda. För att avrunda den stora showen fanns en matchande skyddshjälm. Med synligt kol, 24 karats guld och Gryphon-bokstäver förstås. Gryphon, som är självklart, designades som en engångsföreteelse och bör levereras omgående efter bilmässan i Genève.

Men det var annorlunda.

I maj 2017 dumpade en Koenigsegg-testförare Agera RS Gryphon i ett svenskt dike. Det var blött och föraren hade tappat kontrollen. Irriterande, men inte slutet. Manny Khoshbin och Koenigsegg kom överens om en "ersättningsleverans". Samlaren fick ytterligare en Agera RS, individuellt designad för honom.

Interiören är också extravagant designad
Interiören är också extravagant designad

Koenigsegg reparerade Gryphon och sa att han skulle vilja använda den internt i framtiden. Nästan exakt ett år senare var han tillbaka. Enligt obekräftade uppgifter ska det ha varit första resan i den nybyggda supersportbilen. Den ledde från Ängelholm till Trollhättan. Koenigsegg använder regelbundet den gamla Saabs testbana på fabriken där.

Agera RS Gryphon kraschade en andra gång.

Och det som händer är det som är otroligt. Bilen kraschar en andra gång och hamnar i diket igen. Dock inte på testbanan utan inom synhåll från flygfältet och på torr väg. Omständigheterna som kunde ha lett till olyckan är fortfarande oklara. Även om olycka nummer 2 inte är lika dramatisk som nummer 1, spekulerar pressen om en förbannelse som kan ligga över bilen.

Koenigsegg Agera RS Gryphon 2018 i skyttegraven nära Trollhättan. Bild via Twitter
Koenigsegg Agera RS Gryphon 2018 i skyttegraven nära Trollhättan. Bild via Twitter

Sedan försvinner Agera RS Gryphon från platsen.

Nu har han dykt upp igen. Den är till salu i Lugano, det önskade priset är 4.55 miljoner CHF (ca 4.25 miljoner euro). Skicket verkar oklanderligt, du kan vara säker på att Gryphon har byggts om i fabriken i Ängelholm enligt de strängaste riktlinjerna. Gryphon körde 1.870 25 kilometer. Fade, det är säkert, var knappast någon. Priset är, med Agera RS-standard, inte ens anmärkningsvärt högt. Normala RS, om man kan tala om normalitet med XNUMX stycken, säljs på liknande sätt. Om en erbjuds.

Historien, som är spännande och turbulent, representerar Pannbil tillgänglig för lösningsmedelsprospekten på begäran. Ett exemplar med mycket dramatik och excentricitet. Eller för att uttrycka det på ett annat sätt - sakerna som billegender är gjorda av.

Med bilder från Koenigsegg

4 tankar om “En billegend - Koenigsegg Agera RS Gryphon"

 • blank

  Myten om Koenigsegg. Tom pysslar med det. Snälla missförstå mig inte, jag gillar hans berättelser varje dag.

 • blank

  Rolig historia - inte en leksak för pojken

  När det gäller prestanda spelar det ingen roll om vägen är blöt, torr eller isig ...

  Den idealiska "föraren" för denna bil skulle vara en blandning mellan Askungen och Princess and the Pea med en professur i fysik.

  Jag skulle bara sitta i passagerarsätet och uteslutande bredvid en förare som vet hur man läser denna best och vägen med en känslig rumpa, hur man doserar med en elegant fot och hur man bemästrar fysiken och hennes smarta sinne.

  Den här Koenigsegg är en kvinnas bil - på något sätt. Mer av ett samlarobjekt för män. Tydligen kan de inte köra den så bra...

 • blank

  Inläggssulor gjorda av 24 karat, senast då är jag helt ur mitt förstånd. Jag tycker att företaget är jättebra, liksom CvK. Det enda som saknas är klistermärket "Din fattigdom gör mig förbannad" på bagageluckan. Jag avundas inte någon något, men jag tycker att det är för mycket.

 • blank

  Jag önskar alla intresserade lycka till!

Kommentarer är stängda.