Evergrande (fastighetskrisen) är på väg mot ytterligare ett klimax

Efter att ha stängts av från handel i 3333 dagar öppnade Evergrande -aktien (HK 17) igår igen. Papperet kom genast under hårt tryck och tappade mer än 12%. Orsakerna är olika, Evergrande -krisen går mot en ny klimax. De kommande dagarna kommer att vara avgörande, eftersom den första fristperioden för utebliven ränta på amerikanska obligationer kommer att löpa ut. Ett problem som tydligen förstördes i sista minuten. Man kan också med spänning titta på vad som händer på Evergrande Auto. I Tianjin fortsätter kursen mot produktion. Ett (inofficiellt) datum har redan fastställts.

Hengchi 7 - i bakgrunden Hengchi 5
Hengchi 7 - i bakgrunden Hengchi 5

Evergrande -krisen är på väg att nå en ny höjdpunkt

Om något går fel händer det oftast helt. Situationen för Evergrande Group kan beskrivas på ett liknande sätt. Alla förhandlingar, som borde skölja in nya pengar i de tomma kassorna i China Evergrande, har avslutats utan framgång. Av Rea av 50,1% av Evergrande Property Services till Hopson Development, som hade kunnat ge miljarder, blir inte verklighet. Samtalen förklarades officiellt som misslyckade.

Sökandet efter en ny ägare till Evergrande -huvudkontoret i Hongkong, vars försäljning var tänkt att generera 2 miljarder dollar, misslyckades också. Fastigheten är inte till salu i önskad takt i nuläget. Medan priset sänktes till 1,7 miljarder US -dollar under förhandlingarna, verkade även detta pris vara Yuexiu fastighet att vara för mycket.

En känslig detalj på sidan: Yuexiu -fastigheten ägs i majoritet av den lokala provinsregeringen, som fram till för några veckor sedan var en anhängare av Evergrande -ambitionerna. Och som nu överraskande vägrar hjälpa.

Nedgången i fastighetsförsäljningen förvärrar krisen. Från september till 20 oktober sjönk Evergrande Groups försäljning 97% jämfört med föregående år. Företaget verkar helt avskärmat från inflödet av nya medel.

Viktiga deadlines håller på att ta slut

Ett avgörande datum är den 23 oktober. En 30-dagars frist för den första räntebetalningen på 83.5 miljoner dollar för dollarobligationer slutar på lördag. Om denna tidsfrist bryts är standardinställningen officiell och China Evergrande anses vara ett konkursärende enligt de vanliga reglerna.

Även här finns en marginell detalj: Även om Evergrande inte längre hanterar alla räntebetalningar på amerikanska obligationer, fortsätter räntebetalningarna på inhemska yuanobligationer att gå så långt.

Tydligen i sista minuten har Evergrande pengarna idag överförd, rapporterar ett statligt medium. En officiell bekräftelse väntar.

Totalt har de betalningar som inte uppfyller kraven ökat till 279 miljoner US-dollar under de senaste veckorna, inklusive betalningen som kan ha gjorts nu. Tidsfristerna fortsätter, den möjliga betalningen är bara en kort fördröjning. Och nya räntebetalningar förfaller till november och december.

Ytterligare höjdpunkter från Evergrande -krisen kan inte uteslutas.

Evergrande Auto fortsätter att hålla fast vid planerna

Medan fastighetsdivisionen fortsätter att skriva nya rubriker, verkar auto -divisionen (HK 0708) ha kopplats bort från den. Aktien har handlats på en låg nivå med ett litet plus de senaste 30 dagarna. Evergrande Auto fick ny finansiering i september, efter obekräftade rapporter. Arbetet i Tianjin är enligt schemat och leverantörerna är också oförändrade ombord.

Orderkvantiteterna sägs ha minskat, men Evergrande Auto håller fast vid produktionsstarten och varumärket Hengchi. Det inofficiella startdatumet är 10 januari 2022 vid NEVS -fabriken i Tianjin.

Som det ser ut idag verkar fastighetsgruppens kollaps mer sannolikt än någonsin. Bilplanernas framtid och därmed även de europeiska fastigheternas framtida öde förblir öppen.

4 tankar om “Evergrande (fastighetskrisen) är på väg mot ytterligare ett klimax"

 • blank

  Tja, det finns fastighetsfolket i Kina, inte annorlunda än här, betala i sista minuten och bara med sina egna pengar om ingen bank eller stat ger dem något annat.
  KKP har experimentet med den förvaltade marknadsekonomin som en stor okänd faktor. Efter planekonomin i Comecon och planekonomin med privata företag som producenter i tredje riket är detta en annan variant.
  Vad som kommer att bli av autodivisionen är riktigt spännande, jag är verkligen nyfiken på om Hengchi är bra!

 • blank

  Återigen väl undersökt och skrivet fakta och informativt ...
  Det är så här media är roliga. Tack ! !

  PS
  När jag läste snabbt snubblade jag bara över "Nivea". Det tycker jag är positivt igen och igen hur hög den språkliga nivån är, hur låg felkvoten är här. Även redigerade tryckmedia kan knappt hänga med. För att inte tala om de hastigt använda onlineformaten och det talade ordet i ÖR ...
  När det gäller innehåll och språk snubblar du från en pinne eller sten till nästa. Det här är trevligt annorlunda här - en mediatillflykt med intressant utsikt över kanten på Saab -glasögonen. Helt enkelt bra.

  • blank

   Nivea, åtminstone något med humor. Bloggen ”producerar” (i några dagar till) under svåra omplaceringsförhållanden, och det händer ibland.

   • blank

    Bloggen är jättebra! !
    "Nivea" gör honom bara till människa. Om bloggen skulle agera på fallgroparna i en autokorrigering skulle jag sakta men säkert bli misstänksam...

Kommentarer är stängda.