Slutet på en era i Stallbacka och försäljningen av NEVS

Även om uppgivande inte verkar vara ett problem på Evergrande Auto, fortsätter försäljningsplatserna för NEVS. Samtidigt slutar en era i Sverige. Företaget städar i Stallbacka och säger adjö till inventeringen som inte längre behövs för framtiden. Och Sono Motors testar Sion på testet står på utvecklingscentret.

Produktion i Stallbacka som vi aldrig kommer att se den igen
Produktion i Stallbacka som vi aldrig kommer att se den igen

Försäljning av NEVS

Frågan är känslig. NEVS har förhoppningar om Evergrande Autos överlevnad (HK 0708), samtidigt som de förbereder den möjliga separationen. Nyhetsbyrån Reuters fortsätter att rapportera pågående diskussioner med framtida investerare eller nya ägare.

Den möjliga värderingen av NEVS, motsvarande 862 miljoner euro, väcker frågor. Om förhandlingarna bara kretsar kring fastigheterna i Stallbacka och affärsverksamheten i Sverige, verkar det vara överst. Om du lägger till insatsen i Koenigsegg skulle antalet se realistiskt ut. Att lägga till fabriken i Tianjin plus den befintliga produktionstillståndet skulle vara för lågt.

Speciellt eftersom det inte verkar realistiskt att Evergrande skulle klara sig utan Tianjin. Produktion är endast möjlig i denna anläggning; den är oumbärlig för produktionsstart. Frågan uppstår, vad exakt ska säljas?

slutet på en era

NEVS städar och säljer delar av produktionssystemen, mestadels industrirobotar från ABB och Fanuc. Den äldsta roboten som har en Auktionshus kom till Stallbacka 1996 och 97 med lanseringen av Saab 9-5 OG.

Med den stora uppsägningsvågen som började 2000 tillkom fler robotar, och de demonterades också. Precis som delar av produktionslinjen som NEVS byggde den sista Saab 2014-9 på 3. Det oåterkalleliga slutet på en era som började sent och försiktigt på Saab. Automatisering flyttade bara in i fabriken med 9000 och stöd från Fiat -gruppen. Vid den tiden ansågs italienarna vara världsledande när det gäller produktionseffektivitet.

I Sverige accepterade man bara hjälp. För innan dess byggdes 900 OG med för mycket arbetskraft. En omständighet som nästan ledde till att varumärket övergavs.

Nuvarande schema från Sono Motors (via Twitter)
Nuvarande schema från Sono Motors (via Twitter)

Sono Motors testar i Trollhättan

NEVS skapar utrymme för framtiden. De gamla robotarna behövs inte längre, den som vill producera i fabriken kommer att insistera på moderna system. År 2023 ska solenergibilen från Sono Motors rulla ut från den tidigare Saab -fabriken till världen. Med en treårig försening, vilket kanske redan är för sent, kan du se hur snabbt marknaden förändras.


Ett team från Sono Motors har varit i Trollhättan i några dagar och testar på testbänkarna. Produktionen planeras att börja om ett år, och staden på Göta Älv skulle vara tillbaka i kretsen av biltillverkare.

15 tankar om “Slutet på en era i Stallbacka och försäljningen av NEVS"

 • blank

  De första elbilarna dyker nu upp i Freundeskreis. Vännerna köper det som finns tillgängligt från Korea och Frankrike. Ingen accepterar eviga leveranstider för ett billigt plast -ID till ett VW -pris. Det finns en MG -agent i närheten (hej Tom!). Han kan också leverera en massa elbilar med bra utrustning och bra kvalitet. Omedelbart och billigt. En arbetskollega beräknar just nu, jag tror att han kommer att beställa.

  År 2022 kommer fler kineser med bra och billigt och Tesla kommer att spotta ut en halv miljon Stromer varje år i Grünheide.

  Tror någon på ett koncept som kan byggas i Trollhättan 2023, som du kan få någon gång när listan med förbeställningar har bearbetats?

  Det här är dagdrömmar. Sono Motors skulle ha haft det stora ögonblicket 2020, även 2021. Om två år kommer elbilen att vara så vanlig att de inte har en chans längre.

  • blank

   Vanliga

   Trevlig cue. Jag tror att det också skulle finnas plats för ett bilmärke utanför det vanliga från 2023, för elbilar som gör saker annorlunda vad gäller design och teknik ...
   Du måste bara verkligen vilja och kunna göra det. På Sono Motors saknar jag en tydlig signal om att jag är en seriös biltillverkare och vill mäta mig i mängder.
   I marknadsföringen ser Sono för sig hur många människor (upp till 10) som hellre borde dela en Sion än att köpa den.
   Ett märke med modeller (plural) bortsett från pompöst och mångfärgat EV skulle definitivt ha sin motivering på marknaden. Varför inte åtminstone skissa något på papper bredvid Sion och lägga det i skyltfönstret för den kommande Sonos?
   Kanske kommer plattformen att ge något?
   Det finns ingen entydig signal till Sonos att de verkligen vill bygga (och sälja) bilar. Förlusten av förtroende och intresse är hemlagad och Sono har placerat möjligheten att dela så mycket i förgrunden att ingen köpare kan visa mer ägarstolthet. Om Sion kom, skulle det ha svårt att hitta köpare utanför det befintliga samhället efter 2023 och med denna bild. Synd.

   • blank

    För en tid sedan var det denna signal om att det kunde finnas mer än bara Sion. Hur specifikt det är, jag måste lämna det öppet. Jag är inte tillräckligt nära.

   • blank

    I allmänhet har de rätt. Du kan ta ut en ny produkt plus tjänst på marknaden, som sedan avgör om den kommer att accepteras. På Sono Motors är allt väldigt ideologiskt. Lämplig för pratbubblorna i en viss politisk riktning som verkar nedlåtande.

    Men jag skulle vilja fatta mitt rörlighetsbeslut självständigt, det skrämmer mig och med mig några av mina vänner som jag har diskuterat ämnet med.

    • blank

     Precis, det är vad jag menar. Jag känner mig som dig och dina vänner.
     Sono börjar avsnittet "Milstolpar" på hemsidan så här: "Vi vill dela (...)"

     Jag är redan ute, även om jag gillar konceptet med Sion - precis som jag gillade en A2 som en andra bil då. Men Audi ville inte sälja den av andra skäl ...

     Sion och A2 har något gemensamt. Och jag förstår inte Audi eller Sono. Varför utveckla ett platsbesparande och vettigt fordon om du vill sälja så få av dem som möjligt - oavsett anledning - och avskräcka så många potentiella köpare som möjligt?

     Audi befarade då att A2 skulle skada dess image. För rimligt. Med Sono är det tvärtom. Sion är inte rimligt nog för "tillverkaren" själv, så att den bör delas av 10 användare om möjligt. "Vi vill dela (...)".

     Ja, hur dumt är det? Du har inte ens en enda modell på marknaden, inte en enda bil levererad och den största oron är att för många Sion kan hamna i bruk individuellt och ägs 24/7? Allvarlig?

     Vad är i så fall poängen med att utveckla Sion överhuvudtaget? Bildelning kan erbjudas av en tjänsteleverantör utan egen EV. En app skulle ha gjort det.

 • blank

  Det enda som är kvar är rampramen i Trollhättan ..., som redan nämnts, metallskrot, skrot och föråldrade maskiner. En tragedi, igen.
  Sono Motors ... tiden rinner ut.
  När jag tittar på tweeten 14.1021 ser jag ingenting från SONO, bara stadsbilder. Ska vara Trollhättan, eller inte. Smal. Jag ser ingenting av bilen. 🙁
  Det blir tydligt i Kina. gjort annorlunda!!! Se offentligt "Testkörningar" från Evergrande SUV.

  Tja, hittills har många människor haft spännande (välbetalda) jobb.

  • blank

   Är Trollhättan och tillgången till FoU -centret. Men Sono är definitivt inte Saab. De vågar inte köra vilt genom Sverige med prototyper eller förserier. De transporterar sin elbil i en släpvagn.

 • blank

  Jag skrattade högt åt värderingen av 862 miljoner euro.

  NEVS andel i Meneko har varit historia i några veckor och Koenigsegg har köpt tillbaka 65%. Den tillgången är borta.

  Anslutningarna till NEVS -fabriken i Tianjin går i handsken i ett lagligt minfält, som alltid kommer att fungera till förmån för Evergrande.

  SONO kommer att förbli en nischprodukt, det är för sent och även tekniskt föråldrat. Musiken i elbilsvärlden spelas av China Opera och inte Schuhplattler.

  Vad NEVS -ledningen gör nu är det rätta. Säljer allt som inte längre behövs.

  Av erfarenhet av sådan försäljning inom stålindustrin vet jag att om det görs rätt kan detta sätta bra pengar i kassan.

  Fabrikskablarna ensamma, som inte längre är tekniskt tillräckliga idag, har ett skrotvärde på miljoner.

  Även byggnaderna räcker inte längre för modern produktion. Måleriet är för litet för det. Och detta är hjärtat i en modern bilfabrik.

  Hela systemet kan rivas utan risk och bearbetas till stål- och betongskrot. Även detta ger mycket pengar, om de närmar sig rätt, och hjälper till att förvandla NEVS till ett rent verkstadsföretag.

  I de många anställdas intresse önskar jag företagsledningen det mod som krävs för att bryta de ekonomiska banden med modern och anpassa företaget.

  • blank

   Lägg till 20% andel i Koenigsegg AB i utvärderingen. Förvärvades 2019 för 150 miljoner euro. Mer värdefull idag då Koenigsegg går bra. Färgbutiken har varit historia länge, fabriken har inte varit klar för produktion på länge.

   • blank

    Koenigsegg Automotive AB som grupp omsätter mellan 20 - 30 miljoner euro.

    Christian von Koenigseggs, den största enskilda aktieägaren i Koenigsegg Automotive AB, kommer att noteras i WealthyPersons -registret från och med september 2021 med ett nettovärde på 125 miljoner US -dollar.

    Även om aktier i superbilsföretag handlas för ganska utomjordiska belopp tror jag inte att köpeskillingen för NEVS -aktien 2019 i Koenigsegg Automotive AB skulle kunna lösas in för närvarande.

    I det hela är något glömt att de pengar NEVS investerade i Meneko joint venture för de 20% som Koenigsegg Automotive betalade.

    När jag tittar på de finansiella ömsesidiga beroenden Evergrande Group - Evergrande Automotive - NEVS - Koenigsegg, ser jag den gemensamma "lastningen" av kinesiska grupper mellan deras olika innehav och moderbolaget (sponsorbolaget), som jag har följt och analyserat i det kinesiska stålet världen i åratal.

    Vid likvidation av NEVS skulle innehavet i Koenigsegg värderas av likvidatorn för 10-15 miljoner euro.

    • blank

     Koenigsegg Automotive AB: s omsättning 2020 var cirka 64.4 miljoner euro. Det är självklart att värderingarna är annorlunda vid en likvidation än vid en försäljning, men en likvidation är ännu inte till diskussion, bara försäljningen. Även dessa aktiviteter bör bedömas med försiktighet, eftersom någon måste vilja sälja i gengäld. Hittills hör man bara avsikter att skilja sig från Sverige, i Kina låtsas man inte veta om det.

 • blank

  2023 ...

  Jag tycker inte att det är så illa eftersom modellen är uppdaterad. Men tid kostar pengar och slösar bort förtroende. Frågetecknet om Sono och NEVS kan hålla ut så länge och kan finansieras växer varje månad. Synd.

 • blank

  Tack!

  Som alltid spelar synen på periferiområdena i Evergrande, i de andra medierna Evergande Auto och NEVS ingen roll.

  Låt oss hoppas att det går bra för Sono-Motors och Trollhättan!

 • blank

  NEVS skapar förmodligen utrymme för Sion. 2023 är dock väldigt sent och jag ser minskande möjligheter. Möjligheten att göra poäng som pionjär passerade antagligen i München. Så fort elbilen pressas in på marknaden är bonusen för tidig start borta. Hur många som väljer en mager SEV från en okänd tillverkare från 2023 och framåt är tveksamt. Konkurrensen är för stor.

Kommentarer är stängda.