Som tur är finns Borgward inte överallt - hur MG Comeback fungerar

Läsarna vet om min affinitet till märket MG. En roadster från 1971 lade grundstenen, och den stannade kvar hos mig länge. Jag tappade aldrig mitt ungdomliga band med legenden från Abingdon, comebacken i Europa har pågått i flera månader. En inte ospännande historia. Har trots allt legender en chans när de strävar tillbaka på scenen? Det fungerade inte på Borgward, som vi vet idag. På MG, som du kan se med respekt.

MG gör comeback. Nu kommer Marvel R.
MG gör comeback. Nu kommer Marvel R.

MG startade i Europa för två år sedan. Långsamt och återhållsamt, med vetskapen om att varumärket aldrig helt försvann från sitt engelska hemland. Det fanns nästan alltid något till salu från MG. Ibland monterades fordon som kom som byggsatser från Kina på ön. Eller så var det rena importer och för övrigt kunde man köpa ”riktiga” MG-nya bilar. Ambitiösa företag i Storbritannien använder gamla fordon som grund, installerar ny teknik och sätter utvecklingen på väg som en liten serie. En MGB har då 300 hk, en GT som tourer drygt 200.

Flaggskepp: MG Marvel R Electric
Flaggskepp: MG Marvel R Electric

Märket har i alla fall aldrig varit dött.

Det är därför knappast förvånande att ön fortfarande är MG: s huvudmarknad. Under de första 9 månaderna 2021 såldes 22.932 14.288 nya bilar med Octagon i Storbritannien. 100 215 hittade sin väg till den europeiska kontinenten och tillväxten från år till år var nästan XNUMX%. Varumärket marscherar särskilt framgångsrikt på fastlandet med en tillväxt på XNUMX%.

Mittkonsol display MG Marvel R Electric
Mittkonsol display MG Marvel R Electric

Ett mycket enkelt recept.

MG gör allt rätt på comebacken och följer ett mycket enkelt recept. Försäljningsnätverket växer snabbt och under sommaren hade varumärket redan 50 säljare på kontrakt i Tyskland. Det bör vara 100 i slutet av året, och varumärket håller inträdesbarriären låga. För ett litet 5-siffrigt belopp kan partnern fästa MG-åttkant på fasaden, men premiummärkena har inte ens en uppsättning obligatoriska golvplattor.

Marginalerna för agenten, MG slutar alla kontrakt med kunden, är attraktiva. Affären är riskfri eftersom agenten endast fungerar som mellanhand.

Interiören i Marvel R
Interiören i Marvel R

Transparenta priser, inga rabatter, aggressiva leasingpriser.

Prissättningen är enkel. Det finns ett hanterbart antal färger och utrustningslinjer och batterikapacitet. Priserna är transparenta, beställningen kan läggas online, leveransen sker via en MG -agent. Så här fungerar bilförsäljning i en mobil ålders ålder.

Leasingpriserna, som spelar en större roll med elbilar än med traditionella förbränningsmotorer, är intressanta. Förra veckan gav MG Marvel R Electric innan. En SUV i en attraktiv design som finns med fyrhjulsdrift och en räckvidd på upp till 402 kilometer. Prestandan för instegsmodellen med bakhjulsdrift är 180 hk, toppversionen har 288 hk på fyra drivna hjul.

En rent elektrisk kombi från MG stimulerar marknadssegmentet
En rent elektrisk kombi från MG stimulerar marknadssegmentet

Naturligtvis innehåller grundutrustningen redan en värmepump och Marvel R Electric kan förse andra elbilar eller slutenheter med ström. En innovation som Sono Motors firades för år sedan. Tyvärr utan att ta med den tillhörande produkten på gatan så långt.

Priserna för den eleganta MG Marvel R börjar i Tyskland från 42.990,00 360,00 €. Leasingvillkoren är aggressiva. I Sverige, där prisnivån är något högre, kostar Marvel R motsvarande 100,00 euro per månad för en privat kund. Det är mer än € XNUMX mindre än jämförbara modeller från VW -gruppen.

MG5 Electric interiör (pre-series)
MG5 Electric interiör (pre-series)

En elektrisk kombi till ett konkurrenskraftigt pris.

Det är nästan säkert att MG kommer att fortsätta marschera framgångsrikt. Nästa modell dyker upp MG5 elektrisk. MG vågar sig alltså in i ett marknadssegment som är så gott som föräldralöst. Det finns inga elektriska kombibilar, majoriteten av tillverkarna förlitar sig på stadsjeepar.

Det kan lösa sig. Eftersom MG5 är en elbil som, på grund av dess värden, kan få några att fundera. Batteriet på 61.1 kWh bör möjliggöra en WLTP -räckvidd på 400 kilometer, senare följt av ett mindre batteri med 50.3 kWh, vilket borde vara bra för 320 kilometer.

MG5 Electric kommer till Tyskland 2022
MG5 Electric kommer till Tyskland 2022

Lastutrymmet erbjuder 420 liter, genom att fälla det ska det vara nästan 1.400 liter. Priset för kombi är aggressivt, det borde komma ut på marknaden i början av 2022 för mindre än 30.000 XNUMX euro.

Hur det kommer att gå i framtiden.

Bakom MG står SAIC, den största biltillverkaren från den kinesiska folkrepubliken. MG visar mycket tydligt hur det kommer att gå i framtiden. Medan Volkswagen drömmer om att distribuera uppdateringar till kunder var 16: e vecka i framtiden och anser sig vara en visionär, är klockfrekvensen högre någon annanstans.

I Sverige är MG ZS ett av fordonen som finns längst fram i registreringarna. Ibland även innan Volvo och Volkswagen, om tillräckligt många fordon levereras. För att säkerställa att detta förblir så ökar intervallerna nu. Den långväga varianten når 440 kilometer, en 11 kW 3-fas inbyggd laddare garanterar kortare laddningstider och MG iSmart från nya MG Marvel R för mer anslutning. Det finns inte längre några förbättringar av hårdvara och programvara baserat på modellår. De kommer snabbare och snabbare.

Inte från Abingdon längre - spelar ingen roll?

Självklart hjälper det att lyckas att MG aldrig var helt död. Märket har en enorm fanskara över hela världen, klassiska MG kan ses vid varje klassiskt bilmöte och i vägtrafik. Dessutom har SAIC hittills motstått frestelsen att i grunden modernisera den heliga åttkant, MG: s varumärke. Det ser fortfarande ut som om det var 1971 när min roadster tillverkades.

Ansiktslyftning och mer utbud för MG ZS
Ansiktslyftning och mer utbud för MG ZS

Men MG bygger inte bilar i Abingdon längre. Förmodligen aldrig mer. Precis som Polestar är ett rent kinesiskt märke som (för närvarande) bara producerar i Kina, så är MG. Naturligtvis kommer fordon från Volvo och BMW och från PSA -gruppen nu från Kina utan att någon märker det.

Bilar, och särskilt mobila enheter, har blivit globala tillgångar. MG är ändå, eller kanske av den anledningen, framgångsrik. En comeback kan fungera, som tur är finns Borgward inte överallt.

Hur är det med Saab? Tänk om någon säkrade licensen, hade den producerad i Kina och sedan provat en comeback i Sverige och Europa? Borgward eller MG? Skulle en comeback fungera?

Med bilder från MG Tyskland

3 tankar om “Som tur är finns Borgward inte överallt - hur MG Comeback fungerar"

 • blank

  När det gäller design tycker jag att hengchi är ännu bättre ... ..

 • blank

  De som har fått höra att de lever lever längre eller något liknande är namnet på meningen.

  Och med schweizaren Emil Frey Holding finns till och med en säljgrupp som skulle kunna göra något liknande i hela Europa.

  Ändå tror jag inte att SAAB som varumärke skulle kunna återupplivas med elbilar som är utvecklade och byggda i Kina.

  Elbilar skiljer sig för lite från varandra för att en SAAB ska kunna erkännas som sådan.

  Det är bara smartphones på fyra hjul vars tekniska plattform (för) har ett stort inflytande på utsidan och därmed på bilden av bilen.

  Det var därför priskriget med leasingavgifterna gick så snabbt.

 • blank

  Jag märkte också Marvel. Bra design!

Kommentarer är stängda.