Skulle du köpa en kinesisk elbil?

Senast om 5 år eller 10 år kommer fordonsindustrin inte längre att vara vad vi vet att det är. Kinesiska elbilar kommer att spela en stor roll. Internetjättar säljer mobilitet och hårdvara under deras namn, och tillverkare av smartphones värmer också upp. Detta kommer att påverka användare som är på språng med en digital enhet. Eftersom biverkningarna och riskerna kan vara betydande. Man bör ställa frågan om man skulle köpa en kinesisk elbil eller åtminstone använda den. Eftersom ofarligt och utan övervakning i bakgrunden, det är klart, det finns ett annat sätt.

Lastbil designad av Pininfarina med Baidu Apollo -plattform för autonom körning
Lastbil designad av Pininfarina med Baidu Apollo -plattform för autonom körning

Internetjättarna kommer

Den kinesiska sökmotorn ligger precis längst fram Baidu. Baidu är en jätte och en av de tre mest besökta webbplatserna i världen. Gruppen har en plattform för autonom körning kallad "Apollo" redo för biltillverkare. Det faktum att Baidu går in i elektromobilitet med märket "Jidu" skulle vara jämförbart med starten på en Google -bil för oss i Europa. Google håller dock fortfarande tillbaka och förser istället bilarna från traditionella OEM -tillverkare som Volvo med sin programvara.

Baidu vågar sig dock inte in i det nya affärsområdet utan stöd. Sökmotorns första Baidu elbil - eller mobila enhet - är baserad på SEA -plattformen från Geely. Geely stöder utvecklingen och producerar den slutliga produkten. Och Baidu är inte ensam.

Xiaomi förlitar sig på elbilar

Med IT -gruppen Xiaomi För första gången är en smarttelefonleverantör täckt. Den första elbilen från Xiaomi kommer att dyka upp på marknaden under de kommande 3 åren. Tillverkaren av budgetmartphones är nummer 3 i världen och håller fortfarande på att knyta allianser. Vem som producerar och var är oklart. Det är möjligt att Xiaomi kommer att få en OEM tillverkad på kontrakt i framtiden.

Jidu 1: 1 lermodell i vindtunneln
Jidu 1: 1 lermodell i vindtunneln

Bilindustrins gamla rädsla för att någon gång degraderas till en hårdvaruleverantör tar nu konkret form.

Förra veckan fanns en försmak av vad elbilarna från kinesiska tillverkare kan stå för. Litauen klagade över bristen på det Datensicherheit för smartphones från Xiaomi och Huawei. Ingen överraskning faktiskt - det har länge varit känt att kinesiska webbläsare innehåller funktioner som stödjer censur.

Det som är spännande är dock spårningen och inspelningen av upp till 61 användarbeteendeparametrar som en Xiaomi -smartphone kan överföra till det kinesiska molnet. Spionage- och övervakningsfunktionerna, som utlöser entusiasmstormar i varje hemlig tjänst, aktiverades inte i de europeiska versionerna av Xiaomi.

Men det råder ingen tvekan om det, de kunde ha varit påslagen på distans när som helst.

Skulle du köpa en kinesisk elbil?

Naturligtvis finns det människor som knyter en smartklocka till handleden utan kritik. Jag antar att det är majoriteten. Denna majoritet oroar sig inte för möjligheterna till övervakning; de skulle också köpa en kinesisk elbil. Om priset är rätt, precis som det passar med Xiaomi -smartphones.

Jidu - Baidu -prototyp på Geely SEA -plattformen
Jidu - Baidu -prototyp på Geely SEA -plattformen

En modern elbil behöver ett 5G -nät för att fungera fullt ut. Något som förbrukar mycket el, kräver kraftfulla datacenter och en massa nya radiomaster. Peking rapporterade nyligen över 50.000 5 GXNUMX -master i stadsområdet, och expansion pågår. Och den körs också, mer återhållsam, i Tyskland. Ett kraftfullt grundkrav för en ny generation elbilar.

Något som världssparare gillar att ignorera, som ser elbilar som en flyktväg utan något alternativ.

Två datacenter är under uppbyggnad i min omedelbara närhet. En byggs av internetjätten Google, och en annan ska byggas i den förra Neckermann -komplex uppstår i Frankfurt. Investeringarna är effekterna av digitalisering och ständigt ökande datamängder.

Den förväntade elförbrukningen i Frankfurt kommer att vara högre än den som hela distriktet Fechenheim behöver för tillfället.

Den perfekta övervakningsmaskinen

En 5G -elbil är den perfekta övervakningsmaskinen. Det handlar inte bara om tråkiga saker som att avlyssna passagerare eller deras kör- eller internetbeteende. Du kan mäta parametrar som blodtryck, hjärtfrekvens och förarens vikt dagligen. Vem kör med vem, vem stannar var, vem köper var och hur länge? Vad betalar han för det, hur utvecklas hans kreditbetyg, vilka är hans vänner, kör han till jobbet i tid? Listan över möjligheter är oändlig, och tyvärr är min fantasi otillräcklig.

Den transparenta personen som inte längre kommer att ha en hemlighet kan äntligen bli verklighet.

Det är därför detta inte händer, det är det som den europeiska är till för Privacy reglering. Det är visserligen en inte särskilt sympatisk byråkratisk konstruktion gjord av människor som inte kan ha en särskilt nära koppling till praktiken. Men det förhindrar i princip missbruk och är avsett att skydda integriteten. Bara av denna anledning är det bra att det finns alls.

Det är annorlunda i Kina. Här är övervakning och censur en del av den statliga doktrinen. Precis som kinesiska smartphones är naturligt utrustade med en övervakningsfunktion, så kommer elbilar från Baidu eller Xiaomi. Helt enkelt för att det anses vara normalt där och företagen inte kan göra annat.

Det kan vara så att dessa funktioner kommer att inaktiveras utanför Kina. Men aktivering kan göras på distans, det kinesiska molnet är globalt.

Användarnas slarv

Varken Baidu eller Xiaomi behöver oroa sig för den framtida affärsmodellen. Den genomsnittliga användaren är bekymmerslös om sina uppgifter. Han pixlar bara registreringsskylten på sitt fordon innan han lägger ut på sociala medier. Om han inte har denna förmåga täcker han den med en trasa. Det är här hans idéer om sekretess slutar, och det faktum att han är synlig i allmänna utrymmen med denna bil varje dag, utan en potentiellt dold registreringsskylt, spelar ingen roll heller.

Han oroar sig inte för möjligheterna hans smartphone eller smartwatch från kinesisk produktion kan ha. Varför skulle han? Enheten var billig, den har de senaste prylarna.

Vad mer kan du begära?

20 tankar om “Skulle du köpa en kinesisk elbil?"

 • blank

  Nej. Jag kommer absolut inte att köpa en sådan enhet och jag skulle vilja gå med i listan över tidigare högtalare.
  Varje företag som kontrolleras av Kina är lagligt skyldigt att öppna sina dörrar för den kinesiska hemliga tjänsten om regeringen så önskar.
  Jag vill inte behöva mutera till en biologisk, mobil enhet som tvingas fram av marknadsutvecklingen - det är nästa steg.
  Man ska (ännu) inte ge upp hoppet om att politik och industri äntligen kommer att ta upp detta ämne. Den globala ekonomin är och kommer att förbli nätverksansluten, men överväganden om återkomst bör inte ses som en helig monstrans som ligger över alla andra värden. Prioriteringarna måste sättas upp på nytt, eftersom klimatförändringar är lika svåra att diskutera som viruset.
  ps Jag är försiktig med Telegram -tjänsten av liknande skäl

  Svara
 • blank

  Det kommer förmodligen inte att gå riktigt så "snabbt" (5-10 år), men riktningen är definitivt tydlig.
  Tack för den fina artikeln, Tom.

  Svara
 • blank

  ... också NEJ ... håller med de tidigare talarna och dela de flesta kommentarerna!

  Naturligtvis måste något positivt göras för vår miljö, ingen kan förneka att vi på något sätt alla är inblandade i livet på denna planet.

  Men mycket om inte allt koncentrerar sig på den älskade rörligheten, och det finns hundratals om inte tusentals andra ”syndproblem” som tas upp mycket mindre ofta eftersom de flesta av oss bara indirekt. Men rörligheten är mer intressant eftersom det finns den stora huvudlösa massan och denna lukrativa handel i denna sektor utnyttjas medvetet av STORA.

  Nuvarande modeprat:
  "Elektromobilitet" till fullo! Oavsett anledning kommer den närmaste framtiden förmodligen att berätta för oss; El är inte direkt synlig eller påtaglig, men den måste genereras på något sätt, helst gratis, förstås! Men även här handlar det om en cykel där miljöföroreningar på något sätt är inblandade.

  Vad följer efter det? Behöver vi allt detta, mer och mer och mer? Var vi än tittar har vi alltmer nått övermättade prestandagränser överallt; Det kan verkligen inte fortsätta så här ... det här ämnet kommer aldrig att ta slut och kan fortsätta på obestämd tid!

  En vettig global omprövning skulle ha varit på modet och lämpligt för evigheter; i betydelsen "tillbaka till naturen och mänskligheten". Men det kommer förmodligen att vara en illusion, eftersom globaliseringen nu styr oss eftersom den redan är djupt rotad i vår vardag.

  Även om vi vill neka kinesiska produkter i god tro för att stödja vår interna industri / handel, har vi kommit till den punkten att det är praktiskt taget omöjligt för oss att inte stöta på beteckningen "made in PRC"!

  Vi behöver inte längre bli förvånade över att detta folk lider av den största miljöföroreningen, delvis tack vare oss.

  Svara
 • blank

  Tack Tom.
  Det är bra om du kan och får läsa (i artikeln och även kommentarerna) att du inte är den sista av mohikanerna ...

  Energibehov, dataskydd, kommersiella och kinesiska intressen - allt ingår, allt till det. Du kan inte se ämnet kritiskt nog ...

  TikTok (kinesiska) gör våra pubar galen. Det är ett vapen. Knappt någon vet, men det finns ingen TikTok i Kina. Det är bara ett offensivt vapen. Naturligtvis använder du dem inte på ditt eget territorium och mot dig själv och dina egna avkommor ...

  Vilka diskussioner har jag haft med min pubertet. Ständigt denna TikTok "kunskap" som du måste förklara och sätta i perspektiv. Jag har sömnlösa nätter och i Kina skrattar några ansvarsfulla människor i sömn varje natt.

  Och det är inte en konspirationsteori, utan den logiska konsekvensen av verkliga förhållanden.

  Svara
  • blank

   Ja, TikTok. En insamlingsmaskin för biometriska data. Anledningen till att det fortfarande är förbjudet i Kina. Jag kan bara föreställa mig diskussionerna för bra. Byte Dance, företaget bakom TikTok, strävar nu in i den autonoma drivande verksamheten med sitt eget moln. En läskig uppfattning att denna bläckfisk kan resa i bilen.

   Svara
  • blank

   Tja, du borde inte vara under illusionen att dina egna avkommor behandlas bättre i Kina än andra nationers.
   Igår såg jag i utländska tidskriften att det nu är förbjudet i Kina att utlänningar får arbeta som lärare, så att inget utländskt inflytande är möjligt. För med kinesiska lärare kan du vara säker på indoktrinering, och därmed också om den växande befolkningen.

   Och där kontrollen inte är så stor måste någon form av incitament användas. Å andra sidan tror jag inte att att vilja ha nästan full kontroll är ett drömjobb. Så jag antar att de kinesiska storheterna är mer benägna att drabbas av paranoia än att dö av skratt ...

   Svara
   • blank

    De lider säkert av paranoia. Det är en häpnadsväckande motsättning att den största nationen i världen, enligt sitt eget ledarskap, uppenbarligen också är den ömtåligaste.
    Uppväxt- och utbildningsmålen är underordnade detta. Det stämmer. Men enligt din egen standard värderar du definitivt en hälsosam utveckling ...
    Visste du att i Kina kan alla PC -spel * endast spelas tre dagar i veckan under en begränsad tid varje dag?

    KKP tar över den digitala kompetensen och sparar föräldrarna mycket diskussioner. Det är naturligtvis också paternalism, men detta - och bara detta - jag som pappa noterade det med en viss avund ...

    * Gäller endast spel som kräver onlineåtkomst. Som jag förstår det, är det nästan alla idag? Åtminstone hastigheten på WiFi och tillgång till internet är viktigare för min pubertet än de borde.

    Svara
 • blank

  Kommer definitivt inte att köpa en kinesisk e-bil, inte ens en Volvo från idag.
  Så länge jag fortfarande kör kommer jag alltid hitta ett mer eller mindre analogt alternativ .... Även om jag inte är konsekvent leder min Apple -smartphone med Google Maps mig till min destination.

  Svara
 • blank

  Nej och om jag måste gå
  Jo då kanske redan

  Svara
 • blank

  Problemet är naturligtvis verkligt, men egentligen inte ett elbilsproblem och förmodligen inte ens på distans nytt. Jag uppskattar att tillverkare har använt inbyggd diagnostik i åratal för att lagra betydligt mer data än vi alla vill erkänna.
  När bilar ännu inte var permanent online var data naturligtvis inte alltid tillgängliga, men det installerade SIM -kortet har varit annorlunda i flera år.
  Vissa människor kan till och med vara glada över att deras bil håller en loggbok och andra är bara glada över att andras bilar håller en loggbok ...

  Svara
  • blank

   Vänligen tänk annorlunda bort och standard.

   Du borde inte vilja omformulera snabbt och sedan klicka på "skicka" för tidigt ...

   Svara
 • blank

  Lång användning = hållbarhet. Tom, det uppmuntrar mig ytterligare att inte köpa en ny bil och att köra gamla bilar (Saab) istället.

  Svara
 • blank

  Tack Tom för att du fick mig att tänka!

  Svara
  • blank

   Jag är väldigt nöjd! Det har länge förvånat mig att detta ämne inte spelar någon roll i någon offentlig diskussion. Har majoriteten blivit så okritisk?

   Svara
   • blank

    ... är inte heller ett problem med mina vänner ... de är inte intresserade (eller har inte ens en aning om det ... eller det finns kloka ord som "Jag har ingenting att dölja.")

    De skryter till och med stolt över att (i dessa fall) deras BMW / Mercedes SUV är direkt anslutna till tillverkaren och tillverkaren kan ringa dem vid en haveri och se "fel" direkt. 🙁
    Också att de faktiskt bara hyr en Telsas istället för att köpa den (eftersom Tesla behåller alla rättigheter till programvara etc.) och de frivilligt överlämnar sina "kördata", etc. till Tesla (.. och även övervakar allt 360 °) de bryr mig inte. 🙁

    Idag i Facebook-WhatsApp-Instagram-Amazon-Google-världen verkar det inte längre intressera många! Synd.

    Svara
 • blank

  NEJ!
  Kinesiska def. inte (inte ens Volvo eller Polestar för närvarande).
  I framtiden kommer troligen också en e-bil med Android / Google från Europa / USA att vara extremt motvillig.

  När jag köpte den sista / nuvarande bilen tänkte jag redan på framtida e-bilar (eller reparera gamla och köra lite längre eller köpa gamla begagnade bilar och använda dem en kortare tid) osv.

  Då (i slutet av 2014) tog jag ett medvetet beslut till förmån för den "sista stora nya utvecklingen" från Saab (med sikte på längsta möjliga användning ... minst 10-15 år, helst mer) och fortfarande ångrar inte detta beslut.
  Även när det gäller "operativsystemet" / mjukvaran i bilen (ingen kontroll, ingen "övervakning")! 🙂

  Svara
 • blank

  Ännu en anledning att fortsätta köra min 19-åriga Saab.

  Svara
 • blank

  Nej!
  Enligt min mening går hela rörlighetens historia åtminstone åt fel håll. Eftersom jag är en gammal vit man bryr sig ingen. Kanske är det bra, för jag är en slags väktare av Graal och jag kan inte få mycket av de förmodade framstegen.
  Ja, och det är just därför jag kör Saab och förhoppningsvis en lång tid framöver

  Svara

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med * markeras.