Evergrande Auto avbryter betalningar - är det över?

De senaste dagarna har det varit mycket drama för Evergrande Auto (HK 0708). Företaget slutade göra betalningar till leverantörer och anställda. Aktiekursen utvecklades därefter och noterade höga, tvåsiffriga förluster. I fredags handlades aktien endast till 2,23 HKD. Miles bort från priset för ett år sedan som var 72,45 dollar. Är det nu över med Evergrande -gruppens stora planer? Inte riktigt ännu, alla möjligheter är uttömda, vilket rapporter i kinesiska medier visar.

NEVS 9-3 från kinesisk produktion i Sverige
NEVS 9-3 från kinesisk produktion i Sverige

Aktieoptioner för anställda

Läget är bedrövligt, men Evergrande -gruppen försöker rädda investeringen i mobilitetsverksamheten. Därmed spelar hon justering av betalningar till leverantörer och anställda, ett desperat spel. Enligt rapporter i kinesiska medier erbjuder Evergande Auto 3.180 323 anställda optioner för att uppmuntra dem att stanna. 20.03.2022 miljoner aktiecertifikat finns tillgängliga, inlösenbara från 3,90 mars XNUMX till ett pris av XNUMX dollar per aktie.

En vågad satsning på en osäker framtid. Det är helt öppet om de anställda kommer att acceptera erbjudandet.

Tiden rinner ut (Kina)

På fredagen publicerade kinesiska medier ett uttalande från Evergrande Auto, som uppmärksammar ett tidsproblem. För att kunna fortsätta driva Evergrande Auto behöver företaget nya finansiella resurser. Utan deras inflöde är alla projekt, utbetalning av utestående löner och produktionsstart inte säkrade.

Evergrande Auto och Hengchis slutförande skulle bli den tredje spektakulära avgången från ett kinesiskt bilmärke efter Byton och Bordrin.

Tiden rinner ut (Sverige)

Beroende på hur den fortsatta utvecklingen i Kina blir kommer det att påverka Trollhättans framtid. Där motsätter sig ledningen det möjliga slutet på företaget. En eventuell försäljning eller inträde av en investerare skulle hotas av Evergrande Groups konkurs. Borgenärer kan försöka säkra och förverkliga de europeiska tillgångarna som NEVS eller Protean. En ordnad övergång skulle vara mycket svår att åstadkomma under dessa omständigheter.

Trycket på ledningen av NEVS ökar därför, tiden går snabbare i Sverige än de inblandade skulle vilja. NEVS framtid hänger i en tråd.

9 tankar om “Evergrande Auto avbryter betalningar - är det över?"

 • Det är nog det. Om inte en vit riddare kommer runt hörnet. Men jag tror inte på det.

 • Jag tror mer och mer att Evergrande ville leta efter en ny spelplan med bildivisionen och att deras fastighetskortshus kollapsade för tidigt. Spelande turbokapitalism möter diktatoriska partikadrar och återigen träffar det Trollhättan-regionen. Vi är (tyvärr) bara åskådare igen. Med tanke på detta och andra processer förespråkar jag fungerande ekonomiska cykler på regional nivå, vilket kanske också är mer ekologiskt och mer motståndskraftigt mot kriser.

  • Att producera regionalt eller nationellt är dagens ordning. Inte bara sedan Corona och du bara kan hålla tummarna för Trollhättan (än en gång).

  • @bergsaab
   När jag själv tänker efter så är jag GLAD över att "bara" vara åskådare!
   Detta fram och tillbaka i Trollhättan kostar nerver, energi och säkert ytterligare sKr. för individer / familjer. Cirka 10 år av ekonomisk / existentiell stress i regionen.
   Det måste ha fattats svåra beslut i familjerna ...
   Jag tycker att tesen om spel är värt att tänka på ...
   Detta är hur den fula kapitalismen åtminstone snubblar sig själv. 🙂
   Men till lidandet av människor som tänker på en lägenhet.

   • @ Aero-93
    att vi bara är åskådare syftar mer till att belysa vår roll som konsumenter som inte riktigt kan påverka vad som händer i ekonomin. Jag kan bara köpa kött från glada kor när det är till salu, jag kan bara köpa en säker nordisk cool designad bil när den är till salu. .... och att ett företag som bygger hållbara bilar inte passar in i den globala ekonomin. Inte till amerikanska företag och inte till kineser heller.
    Förresten, i går på ett tredje program fanns ett bidrag att se där två män håller en Porsche 924 vid liv och använder den som en daglig bil, samt en man med en gammal Jaguar. På den tiden var tesen som också framfördes här att du inte kan spara så mycket energi och material med en ny bil som du kan med att behålla en gammal. … ..Och för den regionala ekonomin är kvittot i alla fall mer lukrativt.

    • OK.
     I det här sammanhanget är jag där :-)!
     Saabige hälsningar ...

 • Desperat spel

  Det låter verkligen desperat. Jag är nyfiken på vad som kommer att hända härnäst. Och hur länge. Det finns ingen flaggstång kvar, vars slut ännu inte har nåtts ...

  Trodde inte att KKP skulle tillåta ett sådant drama av denna dimension i sin republik och ekonomi. Inte med ett så prestigefyllt projekt med potential att vårda nationens stolthet. Inte så förmodligen strax före mållinjen.

  Kan du förklara det annorlunda, eller är Evergrande bara inte hälften så avancerad och prototyperna bara inte hälften så bra som de borde vara?

  • Svaret blir: spelat bort! Kina har helt enkelt för många bilfabriker och för många EV -tillverkare. Ett trevligt tillfälle för administrationen att korsa en från listan.

   • Är Kina verkligen så långt att de har ett överutbud av internationellt konkurrenskraftiga nationella biltillverkare?

    Jag är inte tillräckligt djup i ämnet, jag kan inte bedöma det. Men det skulle förvåna mig väldigt mycket. De kan inte hittas på västerländska marknader. Den civila och statliga flygindustrin har inte velat lyfta i evigheter och trots statliga medel.

    Hittills har jag alltid uppfattat bilindustrin i Kina på ett sådant sätt att det å ena sidan fanns ett överutbud av märken, men å andra sidan fanns det inte heller något lovande erbjudande. Reglering verkar vara absolut nödvändig. Evergrande tycktes mig vara en kandidat för godkännande av administrationen. Du kan ha fel ...

Kommentarer är stängda.