Sportbiltillverkaren Koenigsegg AB expanderar i Ängelholm

Koenigsegg AB är fortfarande på en tillväxtväg. Med Gemera, vars produktion börjar 2023, kommer den att skriva ytterligare ett kapitel i framgångssagan. För att skapa de nödvändiga rumsliga förutsättningarna expanderar Koenigsegg AB med en miljoninvestering i samarbete med fastighetsutvecklaren PEAB AB på den traditionella platsen i Ängelholm.

koenigsegg gemera
Investeringar för Koenigsegg Gemera i Ängelholm

En ny produktionsanläggning i Ängelholm

För detta ändamål grundades Koenigsegg PEAB ett joint venture kallat PEKO Festighets AB. PEKO bygger en ny nyckelfärdig produktionshall, en evenemangsplats, kontor och utställningsområden. Totalt kommer 11.000 2021 kvadratmeter nytt användbart utrymme att skapas. Byggstart nu i september XNUMX.

Kontraktet är värt 191 miljoner kronor (18,6 miljoner euro) och beräknas vara klart i mars 2023. Detta innebär att det möjliga startdatumet för Koenigsegg Gemera, som ska tillverkas i den nya produktionsanläggningen, är inom synhåll. Gemera är den första GT från den svenska tillverkaren. Den erbjuder plats för upp till 4 passagerare och är världens första sportbil som kommer ut på marknaden med den revolutionerande FreeValve -motorn, en Koenigsegg -innovation.

För bara några veckor sedan förvärvade Koenigsegg NEVS -aktier i NEVS "Meneko" joint venture köpt tillbaka. Företaget ville tillverka Koenigsegg Gemera, och komponenter skulle tillverkas i Trollhättan. NEVS var ursprungligen huvudägare i projektet och fick investeringarna att kosta 2019 miljoner dollar 150.

Den ekonomiska situationen på NEVS är spänd på grund av turbulensen hos den kinesiska ägaren. Som Koenigsegg meddelade genomfördes återköpet av aktierna till ett "rimligt pris". Detta ska förstås som en betydande rabatt från det ursprungliga investeringsbeloppet. Säkert bra affärer för Christian von Koenigsegg. För NEVS kan dock den färska likviditeten säkerställa företagets överlevnad.

Sett på detta sätt tjänar båda parter på det.

Om Trollhättan fortfarande planeras som en komponentanläggning är fortfarande oklart och beror på vidare utveckling på NEVS.

Med bilder från Koenigsegg

3 tankar om “Sportbiltillverkaren Koenigsegg AB expanderar i Ängelholm"

 • blank

  Skeppsbrott ljus

  Affären (återköp av aktierna i joint venture) är som om NEVS hade ägt en yacht. Sedan drog CvR ut signalpistolen på grund av dålig fartygshantering, lägger NEVS på bröstet och sa att du kan ha kex, vatten, västar och en livflotte från mig om du skriver över dina aktier ...

  De som inte tydligt sa NEJ till detta var uppenbarligen överväldigade med sina uppgifter ombord. Mycket osannolikt att efter denna erfarenhet med denna besättning kommer CvR att ta något nytt tillvägagångssätt.

  Även om det för närvarande inte finns något som tyder på att Koenigsegg någonsin skulle kunna planera ett produktionsfordon, verkar det som om det är mer troligt än med NEVS. NEVS är inte Saab och har inte tappat namnrättigheterna utan anledning. Jag är glad att denna tragedi inte skrivs över med Saab.
  Tänk dig rubrikerna:
  Saab tappar Christians förtroende.
  Kan Saab bygga en Sion?
  Evergrande sänker sina betalningar till Saab.
  Saab är skyldig sina 92 ​​anställda tre månadslöner - och så vidare ...

  Vad glad jag är över att vi är skonade av sådana rapporter om att NEVS inte är Saab ...

 • blank

  Det är synd att samarbetet med NEVS har gått ner i avloppet för tillfället. Jag hade alltid hopp om att något som vi hade utvecklat tillsammans någon gång i den avlägsna framtiden skulle rulla ut. Det verkar äntligen vara borta från bordet.

 • blank

  Det är synd att de kreativa sinnena i Sverige bara spenderar sin tid med supersportbilen (som egentligen inte behövs), 9-x som nämndes i föregående artikel skulle säkert ha ökat trycket att förnya sig på hela branschen igen .. ., det är inte synd från Koenigsegg hur en Polestar 1 kommer, fortfarande inte massproducerad men åtminstone inom räckhåll.

Kommentarer är stängda.