2021 är inte 2011 och NEVS är inte Saab - Stallbackas framtid

2021 är inte 2011 och NEVS är inte Saab. Den oroliga blicken till Trollhättan beror förstås på en slags Saabs sentimentalitet. Men framtiden kan växa ut ur Saab -artefakterna, och möjligheten för det är inte ens så låg. Även om mycket fortfarande är öppet för tillfället. Stallbacka kan ha en riktig chans.

Saabfabrik i Stallbacka
Saabfabrik i Stallbacka

Saabs sentimentalitet

De senaste åren har det varit mycket önsketänkande, en tanke på Trollhättan. Saabs sentimentalitet som du odlar och inte lätt kan bli av med om du känner personerna personligen som designat, ritat eller tillverkat din egen bil. År efter år har NEVS flyttat sig längre bort från vad Saab handlade om. Men det finns fortfarande tidigare Saab -anställda på lönen och när man går genom byggnaderna kan man hitta artefakter från gamla dagar överallt.

Kursen i Stallbacka har länge bestämts från Kina. Dina egna (tidigare) ambitioner har krympt till ett minimum. Nu förlitar sig ledningen på mjukvaruutveckling, de stora visionerna från förr har länge drivit ned Göta Älv. Som det ser ut kommer NEVS -ägaren Evergrande inte längre att kunna finansiera sitt fordonsäventyr på egen hand. Ingen kan förutsäga om en investerare kommer att ta över de nästan helt utvecklade fordonen och de nya anläggningarna, eller om gruppen kommer att brytas upp och bara delar kommer att gå till en köpare.

Volvo skulle inte längre vara möjligt idag

Det är dock ganska säkert att framtiden för de europeiska Evergrande -avläggarna kommer att testas. En historia som den med Volvo, där en överraskande mängd kompetens fortfarande är baserad i Sverige, är ofattbar idag. Kinas industripolitik 2021 är mer nationalistisk än 2011

Stora utvecklingscentra skulle inte längre byggas i Göteborg, utan i Shenzhen eller någon annanstans i Folkrepubliken. Det är därför inte särskilt troligt att NEVS kommer att fortsätta att existera som utvecklingsleverantör för en kinesisk grupp. Lika lite som inträdet för ytterligare en stor OEM i Trollhättan.

Det som talade för Trollhättan 2011 finns inte längre 10 år senare. Fabriken i Trollhättan ansågs vara mycket effektiv och modern under GM -tider. Nu visslar vinden genom i stort sett tomma hallar som inte var i gott strukturellt skick redan 2011. Saab -fabriken är historia och delvis demonterad. Den som vill producera elbilar i stor skala idag kommer att vika undan den komplexa, historiskt utvecklade infrastrukturen som finns på Göta Älv.

Den möjliga framtiden i Stallbacka

Men det utesluter inte framtiden. Eftersom NEVS och anläggningarna i Stallbacka fortfarande har tillgångar att erbjuda. Byggnaderna med utvecklings- och testanläggningar kan se gamla ut. Likaså testbanan på fabriken. Men de tjänar fortfarande sitt syfte, och teknik har kontinuerligt investerats i, om än försiktigt. NEVS har tjänat bra pengar här de senaste åren och tillhandahållit ingenjörstjänster för andra märken.

Trollhättans läge, i utkanten av Göteborgs bilkluster, är perfekt. Transportförbindelserna i väster är effektiva, antingen med tåg eller via väl utvecklade, moderna vägar. En egen hamn och ett flygfält precis vid fabriken, som kan vara på höjden och kommer att byggas ut. Tyska industrilägen och medelstora städer drömmer om något liknande. I Trollhättan är drömmen verklighet.

Kommer Stallbacka att bli svensk igen?

Möjligheten att en billeverantör kan ansluta sig till NEVS är stor. Om de kinesiska ägarna gav upp anläggningen. I Sverige spelar människor redan mer eller mindre öppet med det här alternativet och det finns en lista över företag som potentiellt kan vara intresserade av NEVS möjligheter.

Fordonskonstruktion behöver inte nödvändigtvis vara ett minne blott. Att producera mindre serier för elbilsnykomlingar som kontraktstillverkare skulle fortfarande vara möjligt och marknaden skulle vara redo för det. Valmet har visat förändringen i Finland. Från Saabs fabrik till en internationellt framgångsrik tjänsteleverantör som inte bara låter bilar rulla av produktionslinjen.

Ett alternativ för framtiden för Stallbacka. I taget, kanske till Kina och Saab.

5 tankar om “2021 är inte 2011 och NEVS är inte Saab - Stallbackas framtid"

  • blank

    Ett sådant företag som är tomt eller nästan tomt; förfärlig. Hoppas det finns någon lösning någonstans så att det kan bli aktiviteter för Stallbacka igen.

  • blank

    Svåra tider. På något sätt ingen tur med Kina sedan 2011 🙁 Hur är det med Sono Motors, finns det några nyheter?

Kommentarer är stängda.