Förhandsbesked - Saab 9-3 Turbo X sportdräkt från DNA Collectibles

Återigen vågar modellbyggarna från DNA en Saab -ikon. Efter Sportsedan sportdräkten Saab 9-3 Turbo X krymptes till 1:18-formatet. En utmaning som möttes av mycket kärlek till små detaljer. Schweizarna har redan tittat ganska noga, som du kan se.

Saab Turbo X sportdräkt DNA
Saab Turbo X sportdräkt DNA

Turbo X begränsad till 799 stycken

De bilder som nu publicerats visar den första prototypen. Ett antal detaljer kommer att förändras innan serien, det vet vi redan från andra idéer. Saab gör redan ett gott intryck, tydligen har DNA Collectibles tagit den amerikanska modellen som modell. Det är åtminstone vad bakljusen säger, som är mer i linje med USA än EU -formen.

Men låt oss bli förvånade över vad serien kommer att ge.

DNA begränsade upplagan till 799 stycken, mindre än Saab ville bygga då. Svenskarna tillkännagav 2.000 XNUMX fordon, om dessa faktiskt tillverkades är kontroversiellt. Det finns källor som säger ja. Andra talar om ett antal som är några hundra fordon lägre. Det enda pålitliga sättet att klargöra detta är att titta på företagsarkivet i Sverige.

Bilderna visar en prototyp
Bilderna visar en prototyp

Avgång för Saab Revival

För Saab representerade Turbo X gryningen av en ny era. Saab 9-5 NG och 9-4x lurade redan i bakgrunden när TX rullade in på scenen 2008. Med Turbo X ville svenskarna bygga vidare på det härliga förflutna och turbodagarna. Det är inte för ingenting som turboannonsen tog designen på den klassiska Saab 900. Märkets väckelse misslyckades när finanskrisen störtade alla planer och fick moderbolaget GM i trubbel.

Många detaljer kommer att förändras inför serien
Många detaljer kommer att förändras inför serien

Bilens samtida historia

Som ett resultat kollapsade schemat, 9-5 NG och 9-4x kom för sent på marknaden. Konsekvenserna är kända. Turbo X kunde ju skriva lite bilhistoria. Han var den första Saab som levererade fyrhjulsdrift i serie. Det var också det första fordonet i världen som använde en Haldex 4 -koppling.

Schweizarna har också implementerat en fin detalj av Turbo X i liten skala. Precis som originalet ska miniatyren också visa "redo för start" i cockpitdisplayen. En hyllning till varumärkets rötter inom luftfarten.

Interiör i Saab Turbo X från DNA
Interiör i Saab Turbo X från DNA

Finns under andra kvartalet 2

Det kommer att ta tid för Saab 9-3 Turbo X sportdräkt från DNA Collectibles att levereras. Det kommer inte vara förrän under andra kvartalet 2. Förbeställningar är möjliga, och du måste leva med högre priser. Du måste överföra cirka 160,00 € för Saab.

DNA Collectibles är inte ensamma om de högre priserna; andra leverantörer har också meddelat högre priser för 2022. Orsakerna är bristen på råvaror och en svag euro, vilket innebär att produktionen i Kina inte längre är lika billig som den brukade vara.

Med bilder från DNA Collectibles

6 tankar om “Förhandsbesked - Saab 9-3 Turbo X sportdräkt från DNA Collectibles"

 • blank

  Jag är glad att kunna säga att vi fortfarande har vår underbara Turbo X Combi 2011, nu med cirka 215,000 20 km och kör bra ... Det är fortfarande vår vardagliga bil för 400 km resor på Martha's Vineyard och XNUMX km resor till New York.

 • blank

  Förbeställt direkt efter tillkännagivandet. Originalet hade inte passat mig. Men: det är redan chic! Visuellt och tekniskt.

  • blank

   Kul att någon borde notera ...

   Jag hade inte vågat göra det, men jag ser det på samma sätt. Originalet hade inte tilltalat mig. Men du kan enkelt beräkna det. Samtidigt fanns det bilar med betydligt mindre nytta, med liknande prestanda och förbrukningsvärden, till exempel en Turbo X.
   SC verkar i synnerhet vara baserat enbart på förnuft och känsla av proportioner ...

   Du ska inte jämföra det med andra Saabs, utan snarare med en dammsugare i en tvåsitsig. Då (men bara då) gör han verkligen poäng ...

   Hur som helst, han är en Saab och definitivt inte den värsta.

 • blank

  Moin
  Jag beställde den i början av september ... med 799 exemplar ville jag inte vänta för länge. Även om DNA höjde priserna ...
  Leverans först Q2 2022….
  Hälsningar André

 • blank

  Låt oss säga den första fyrhjulsdrivna Saab från Sverige, trots allt fanns det redan 9-2x och 9-7x, ... och ja, de två är kloner av andra fordon och inte en SAAB-utveckling , men SAAB ändå ... 😉

  • blank

   Om du vill, ja. Den första Saab-utvecklingen. 😉

Kommentarer är stängda.