Evergrande korthus kollapsar

Evergrandes korthus på flera miljarder dollar håller på att kollapsa. Administrationen i Peking vill undvika detta, en rekonstruktion skulle vara den bättre lösningen. Det är tveksamt om det kommer att lyckas. Bubblan kollapsar över hela landet och fler fastighetsutvecklare är på väg mot svårigheter. Det är svårt att kvantifiera riskerna. Även med Evergrande Group är storleken på den faktiska skulden inte klar. Ett team av experter skurar nu tillgångarna på instruktioner från Peking efter att företaget inte kan få krisen under kontroll på egen hand.

Hengchi 5 på en provkörning
Hengchi 5 på en provkörning

De viktigaste händelserna ur (främst) bilsynpunkt. Evergrande Auto (HK 0708) tappade nästan en fjärdedel av sitt värde i går. Den största dagliga förlusten på senare tid och nära en kollaps. Priset återhämtade sig något idag, fick mer än 2% och handlade på nästan HKD 4 (0,44 euro).

En trendomvändning är dock inte i sikte. En sak är säker, Evergrande kommer att vara det under de kommande dagarna Betalningsfrister att låta st. passera. 84 miljoner dollar skulle behöva servas den 23 september, utan tillgängliga kontanter. Kinesiska medier rapporterar 1,5 miljoner köpare som har betalat för sina hem eller har betalat fullt ut, men som fortfarande väntar på att Evergrande ska börja bygga. Massprotester utbröt i Shenzhen idag, med bilder och videor på sociala medier som visar demonstranter framför Evergrande -byggnaderna.

Grundarens lyxliv

Samtidigt tar pressen på sig lyxlivet för Evergrande -grundaren. En anmärkningsvärd process som hade varit otänkbar för några veckor sedan. Det gör det möjligt att dra slutsatser om den möjliga (sociala) kraschen av Hui Ka Yan. Två Lyxiga villor på den allra bästa platsen i Hong Kong tillskrivs honom. De tillhör ett Evergrande -företag som leds av familjens butler som verkställande direktör.

Hyran för varje lyxvilla motsvarar 65.000 200 euro per månad och husen bör ha ett sammanlagt värde av XNUMX miljoner dollar. Hongkong är en av de dyraste städerna i världen, men befolkningen i allmänhet är mindre representativ.

Väntar på investerare

Evergrande är fortfarande i samtal med potentiella köpare och investerare. Frågan om varumärket Hengchi kommer att överleva eller inte är öppen. Kanske är det också ointressant. På samma sätt är frågan om Evergrande Auto kommer att finnas kvar. Det enda som spelar roll är vad som händer med miljarder investeringar. Även ur vår synvinkel. Eftersom stora delar av den europeiska leverantörsstrukturen är involverade i projektet.

Du kan enkelt klistra ett annat varumärke på själva bilarna. Ingen skulle ha något emot det. Det märks att fler och fler fordon har upptäckts på provkörningar i Kina de senaste dagarna.

En signal för investerare eller köpare? Uppenbarligen, eftersom minst ett fordon från Evergrande Auto borde vara redo att komma in i det Produktion att gå.

Depression i Trollhättan

Pressen rapporterar om NEVS och tunn tråd, som företagets öde beror på, filosoferar. Intrycken på plats är i alla fall deprimerande. En vän körde sin elbil (som inte är från NEVS) genom Stallbacka på måndagen på väg till Göteborg.

Trollhättan i regnet, grått på grått, kan ensam vara en orsak till depression. Tomma parkeringsplatser och övergivna byggnader tidigt på eftermiddagen är också vanliga. Han rapporterade att han aldrig sett den tidigare Saab -platsen så öde de senaste åren.

Bara säkerhetsvakterna gör sina varv ensamma. Är det över i Sverige igen?

Man tänkte på “Evergrande korthus kollapsar"

 • blank

  Auto & Fastigheter

  Okej, de heter båda Evergrande, men de är separata på börsen. Jag är förvånad över att de i media, offentligt och politiskt, trots två olika affärsområden som knappast kan vara mer motsägelsefulla, tydligen uppfattas som en katastrofal enhet ...

  Måste ha något att göra med ägande och ägande, eller hur?

  Om jag har rätt hade de kinesiska oligarkerna varit väl rekommenderade att åtminstone låtsas sprida sina aktier lite bredare. Och man utvecklar nästan en viss sympati med det folkföraktande kommunistpartiet för att de inte tillåter allt i Kina, bara för att det kan tjäna nationell stolthet.

  Det är avgjort för långt för mig hur väst ibland uppvaktade sina egna oligarker. Just idag beslutades 120 miljoner euro i finansiering för Elon Musk. Varför då?
  Om du redan har röjt skog utan bygglov och bygger en fabrik i Tyskland behöver du inte använda en turbofläktare efter att bygget har påbörjats ...
  (Du vet. Något med socker i en språkligt otäck kombination.)

  Det är så överflödigt och verkligen inte värt en demokrati, tycker jag.

Kommentarer är stängda.