En digital sökning efter spår av Saabs förflutna

Vi lämnar alla digitala spår. Mer eller mindre uttalat. Förvisso fler fragment än alla generationer före oss. Digital arkeologi kommer att ha mycket arbete att göra i framtiden. Om någon vill ta sig besväret att analysera denna informationsflod. Resultatet kanske inte är särskilt smickrande för oss, är jag rädd. Mycket av det vi framgångsrikt har undertryckt tvättar det digitala sökandet efter ledtrådar tillbaka till ytan utan nåd.

Tidigare - Saab Tyskland parkeringsplats 2011
Tidigare - Saab Tyskland parkeringsplats 2011

Digital sökning efter spår: Hur var det då, för 10 år sedan?

Jag försöker hålla mitt digitala arkiv rent och snyggt. Visserligen lyckas jag bara med detta delvis, vilket beror på dataens storlek, men inte är helt negativt. Eftersom viss information som inte har raderats fortfarande kan vara (eller igen) intressant några år senare.

För några dagar sedan dök jag väldigt djupt ner i mitt digitala Saab -arkiv. Det var ungefär 10 år sedan. Sommaren 2011, den kommande och sedan inställda IAA. Jag ville skriva en artikel om det, kort och kompakt, för att få ut den tidens händelser ur källaren.

Till min förvåning "hittade" jag ett underarkiv i arkivet med all posttrafik från den tiden. Jag skapade det för flera år sedan och glömde bara bort det. När jag läste igenom mejlen upptäckte jag hur skumma minnen som kan vara. Du har några viktiga erfarenheter redo, även många år senare. Men de tillfälliga händelserna är glömda. Det är just de som är viktiga om man vill bedöma den tidens händelser rättvist.

Saab 9-4x för IAA 2011 - Design: T. Griesemann
Saab 9-4x för IAA 2011 - Design: T. Griesemann

En insiderapport från 2011

Idén med inlägget, som ska vara kort och kompakt, fungerade förstås inte längre. Resultatet blev en lång insiderrapport som berättar saker som tidigare inte var läsbara. Det illustrerar två saker. Å ena sidan ansträngningen som gjordes bakom kulisserna för att göra IAA 2011 till en succé för Saab trots allt. En historia om hierarkier och kreativitet, och att kriser kan få fram det bästa hos människor.

Å andra sidan blir det tydligt hur vår värld har förändrats på bara 10 år. Specifikt i förhållande till bilindustrin och hur vi tycker om det. 2011 var allt annorlunda, protesterna mot IAA var fortfarande dämpade och diskussioner var inte främst ideologiska.

Den här veckan kan prenumeranter fördjupa sig i en Saab -värld som den fanns en kort stund innan varumärkets slut. Spännande, och garanterat inte lite tråkigt.

Man tänkte på “En digital sökning efter spår av Saabs förflutna"

  • blank

    Så designen på 9-4x fixar mig direkt tillbaka, reducerad och cool! Jag är exalterad!

Kommentarer är stängda.