Du måste ha det - Saab 9-3 OG Aero 2001

En av de vackraste bilarna som Saab har byggt är Saab 9-3 OG. Typisk Saab -design med högt erkännandevärde. Bara en kombi. Eller en halvdräkt, som man säger i Sverige. Halvkombi-eran började med 99: an, blev en legend på 900 OG och fortsatte till 9-3 OG. Sedan kom slutet. Saab ville växa upp, på allvar. Bygg inte en halvkombination längre. Hur det slutade med allvaret är välkänt.

Saab 9-3 OG Aero 2001
Saab 9-3 OG Aero 2001

Livet utan en halvkombination är möjligt

Om du vill köra en klassisk Saab är det svårt att ta sig förbi kombi. När han väl har hittat en, skulle han aldrig vilja vara utan den igen. En halvstationsvagn har mycket plats för livet, är sportigare än en kombi, mer individuell än en SUV ändå.

Identifikationsmärken - bakre spoiler och aero -avgassystem
Identifikationsmärken - bakre spoiler och aero -avgassystem

Tyvärr är det nu en utmaning att hitta en bra Saab 9-3 OG. Rostförebyggande var inte särskilt hög kvalitet, konceptuella svagheter kommer med åldern. Tätningsmassan löses upp efter 20 år och släpper ut vatten på oskyddade, överlappande metallplåtar. På den tiden var de standard i kroppsbyggnad, idag är de en riktig svag punkt. En Saab 9-3 OG behöver uppmärksamhet, ett kunnigt öga och en ägare som är villig att investera.

Elektriska Viggen -säten - en dröm
Elektriska Viggen -säten - en dröm

Det var inte för många förr. Den höga praktiken var undergången för 9-3 OG, som en billig expresstransportör i tredje eller fjärde handen var den förbrukad. Många exporterades österut, där de fortfarande kör idag och är mycket efterfrågade på grund av deras robusta grundkonstruktion.

Men vem vill klara sig utan denna 9-3 OG Aero?

9-3 Aero från 2001, som såldes i Sverige, kan också vara populär eftersom den är sällsynt och i vackert skick Auktion är redo. Hans berättelse läser hur samlare föreställer sig världen. Den första ägaren var en servicetekniker som tog väl hand om bilen och inte körde den på vintern och rengjorde den ordentligt efter varje körning.

Nykter, affärsmässig och typiskt Saab - cockpiten
Nykter, affärsmässig och typiskt Saab - cockpiten

Saab var alltid i ett garage, fick en ny service var 5000 kilometer. När mannen dog tog hans vän, som fortsatte traditionen med god vård, över. År 2020, efter 19 år, köpte den nuvarande ägaren Aero och flyttade den också relativt lite. På 20 år kom bara 78.500 XNUMX kilometer samman och Saabs skick är på motsvarande sätt bra.

Varje samlers dröm

Bilen verkar rostfri, underredet är oklanderligt, interiören är som ny. Ett stenskott pryder huven, men spåren av användning är mycket begränsade. Saab är i sitt ursprungliga skick, precis som trollen drev den från produktionslinjen i Stallbacka 2001. Han skonades från extremjustering, fick ingen sänkning och inga dåliga smakförbättringar.

Kraftverk - 2 liters turbo med DI -tändning
Kraftverk - 2 liters turbo med DI -tändning

Detta är anmärkningsvärt, eftersom Aero har en 5-växlad manuell växellåda och den automatiskt placerar den i listan över hotade föremål. Utrustning och färg är bra, idag skulle Saab anses vara en kupé med 5 dörrar. Du måste ha den här bilen - om du kan. Det finns inga ursäkter. Om jag inte redan hade en liknande skulle jag ha allvarliga problem.

Obefläckat undergolv - detta är sällsynt
Obefläckat undergolv - detta är sällsynt

Du måste ha det

den Auktion startar i Sverige den 9 september. Auktionshuset ser priset med fem siffror, mellan 10 och 12.000 XNUMX €. Det är realistiskt, i Tyskland betalas detta pris för kopior i mycket gott skick med högre körsträcka. Men det är attraktionen för en auktion, du kan bara gissa var buden kommer att hamna. Dyrare eller billigare, båda är möjliga. För du måste äga denna Saab.

Med bilder från Bilweb

4 tankar om “Du måste ha det - Saab 9-3 OG Aero 2001"

 • blank

  900NG och 9-31 är en av de mest sammanhängande och tidlösa karosser som någonsin byggts. 900NG är lite mer känslig, det är synd att så vackra bilar inte längre byggs.

 • blank

  Jag kan hjälpa till att förhindra rost att min 9-3 OG från 99 efter drygt 250.000 XNUMX km bara började blomma på de bakre hjulhusen. Annars var bilen i toppskick tills den tappades.
  Jag tycker att färgen som visas här passar utmärkt till Saab. Jag kör 9-5 OG i stengrått.

 • blank

  Bra bakgrundsrapport - tack för det.

  För några veckor sedan kunde jag faktiskt säkra en 9-3 OG Aero Hirsch med automatisk, ganska oplanerad. Även i detta chica stålgrå och med stolta 280.000 2 km. Checkbok underhålls från andra hand med en lång underhållshistorik dokumenterad av Heuschmid.

  En nästan obefläckad inredning och en snygg kaross, vi talar om noggrann hantering av den tidigare ägaren. Jag kommer fortsätta. 🙂

 • blank

  Definitivt ett särskilt vackert exemplar. Jag gråter lite. Varför bygger Saab inte längre bilar 🙁

Kommentarer är stängda.