Nya Koenigsegg Gemera vid Monterey Car Week

Koenigsegg Ghost Squadron turnerar i USA. Fokus ligger på Jesko, vars produktion nu har börjat, och nya Gemera. Han var en av stjärnorna i Monterey Car Week och hälsades med stor applåder. Trevligt, för på Koenigsegg står Gemera för början på en ny era.

Koenigsegg Gemera-Monterey Car Week
Koenigsegg Gemera - Monterey Car Week

Den första Super GT från Koenigsegg

En Koenigsegg för fyra passagerare och en Koenigsegg, som ska produceras i större antal. Antalet enheter förblir relativt, men det har faktiskt aldrig varit någon Super GT från Ängelholm. Det finns andra superlativer. Som världspremiär inom supersportsegmentet bygger Christian von Koenigseggs (CvD) team en FreeValve -motor i Gemera.

Koenigsegg Ghost Squadron
Koenigsegg Ghost Squadron

2 -litersmotorn har tre cylindrar, är turboladdad och har en effekt på 600 hk. Systemets tändkassett ser ut som att den är tillverkad av Saab. Faktum är att de första FreeValve-testerna ägde rum i en Saab 9-5 OG, för ett bra decennium sedan.

Men Koenigsegg -systemet kan mycket mer än Saab Trionic en gång gjorde. Turbo klarar sig utan tömning, i ren bioetanol-drift (100%) bibehålls startbarheten vid temperaturer upp till minus 30 grader Celsius. De kunde inte göra det på Saab förrän 2011.

Gemera i detalj
Gemera i detalj

Mästerverk Freevalve -motor

Men i allmänhet kan Koenigsegg -systemet också göra vad Saab kan göra. Som med Saab Trionic är det så FreeValve Som ett system med flera bränslen kan motorn bearbeta bränslen av olika kvaliteter och typer utan problem.

Drivenheten i Gemera stöds av tre elmotorer. En på framsidan - två är placerade på baksidan. Svenska Super GT kör 50 kilometer i rent elektriskt läge, och i ren etanoldrift har den ändå en bra CO₂ -balans. För en sportbil i toppklass.

CvK presenterar Gemera
CvK presenterar Gemera

Under Monterey Car Week kunde amerikanska fans av märket i förväg beundra vad den svenska tillverkningen skulle rulla ut från 2023. Koenigsegg Jesko och Gemera fick stöd av American Ghost Squadron, som slutförde uppträdandet med en Koenigsegg CCX, Agera FE, CCR och Agera RS.

Koenigsegg vill starta produktionen av Gemera år 2023, planerna finns kvar. Antalet bitar är extremt högt för de mycket exklusiva förhållandena i Ängelholm. 300 stycken är planerade, CvK har aldrig byggt så många av en modell tidigare.

Gemera tillverkas i fabriken i Ängelholm. Anläggningen byggs fortfarande ut för att skapa den nödvändiga kapaciteten för detta. Efterfrågan på den nya Gemera bekräftar CvK: s gång. 200 av de 300 planerade fordonen sägs redan ha beställts.

Med bilder från Koenigsegg AB

6 tankar om “Nya Koenigsegg Gemera vid Monterey Car Week"

 • blank

  ... Jag tror att med alla dessa “SuperSportCars” (och även jätte Teslas / BMW: er / Audis / Mercedes / etc.) är det inte längre nödvändigtvis så modernt (eftersom det inte heller är elektriskt).
  ... fortfarande imponerande, förstås.

  Men jag tror också att (som de här ”eko- och hållbarhetsgrejerna” och så vidare) den ständigt växande potten. Kundkretsen är i stort sett irrelevant.

  • blank

   Sodom & Gemera

   En 2.0 3-cylindrig är typ av Greta bland superidrottarna. Och 4 platser. Du kan köra bil där. Jämfört med en Bugatti är detta en hyfsad bil ...

   • blank

    Fyra SITTER?
    ... ja då är det till och med bra för taxiflottor, etc. 😉

    • blank

     100 är fortfarande tillgängliga 😉

  • blank

   Kanske är tiden verkligen slut. Framför allt ser jag Gemera som ett konstverk på hjul. Dessa bilar körs mycket glest, oftast finns de i vissa samlingar. Jag är i alla fall glad att något sådant fortfarande finns från Sverige.

 • blank

  Jag önskar företaget framgång och tycker det är spännande att det inte bara handlar om el. Andra tillverkare gör också detsamma.
  En sådan superidrottare skulle inte vara något för mig här i D, kan han inte bygga en sonett gjord av Koenigsegg?

Kommentarer är stängda.