Koenigsegg AB avslutar joint venture med NEVS

Stora förändringar i Sverige. Koenigsegg AB avslutar sitt joint venture med NEVS för att producera Gemera. Bolaget från Ängelholm köper tillbaka de 65% av aktierna i NEVS AB och tar helt över samriskföretaget "Meneko". Koenigsegg säkrar därmed produktionen av märkets Super GT.

Koenigsegg Gemera - från Ängelholm från 2023
Koenigsegg Gemera - från Ängelholm från 2023

Koenigsegg tar över Meneko helt

Det gemensamma företaget var i januari 2019 stängdn varit. Koenigsegg och NEVS kom överens om utveckling och produktion av fordon med alternativa drivenheter. Fokus låg på elektrifiering, CO₂ -neutralitet och en högre produktionsvolym.

Delar av den tidigare Saab-fabriken bör byggas om för tillverkning av komponenter, Koenigsegg satsade stort på utbyggnaden av fabriksanläggningarna i Ängelholm. Medan utbyggnaden i Ängelholm fortsätter verkar nu komponentfabriken i Trollhättan vara ett minne blott. NEVS sjunker djupare och djupare in i virveln av Evergrande-ägarkrisen. Uppfyllelse av alla skyldigheter i samriskföretaget "Meneko" kan inte längre garanteras.

Christian von Koenigsegg (CvD) tackade NEVS AB: s anställda för det utmärkta samarbetet. Han betonade att han skulle vilja fortsätta detta med ytterligare projekt.

Gemera från Ängelholm från 2023

För Koenigsegg är Gemera, som ska tillverkas i Ängelholm från 2023, ett stort steg i företagets utveckling. För första gången ska 300 enheter av en modell produceras. Mer än någonsin tidigare i den svenska sportbiltillverkarens historia. Koenigsegg sysselsätter nu cirka 500 personer, medan den tidigare partnern måste minska personalstyrkan till cirka 300.

För NEVS är den senaste utvecklingen ett ytterligare bakslag. Företaget, som redan präglats av den massiva neddragningen och de kinesiska ägarnas kris, förlorar ytterligare en tillgång. Det har dock fortfarande en andel på 20% i Koenigsegg AB.

Med bilder från Koenigsegg AB

8 tankar om “Koenigsegg AB avslutar joint venture med NEVS"

 • blank

  Förmodligen kommer NEVS under massuppsägningarna inte längre att kunna uppfylla alla sina skyldigheter gentemot Koenigsegg. Argumenten för att företaget ska överleva på lång sikt blir allt färre.

 • blank

  ... en mäktig virvel nedåt agerar z. För närvarande på Göta Älv. Inte alls trevligt.
  CvK flyr till den säkra stranden ... och SONO Motors ???
  Förhoppningsvis kommer det inte att stanna vid synen på mosspaneler i sittbrunnen ...
  För att inte tala om det ekonomiska. Trollhättan läge. I 10 år har kämpat för framtiden för en plats. Trevligt ser annorlunda ut här också. Svår information i början av veckan. Tack ändå.

 • blank

  ... Tja Koenigsegg har mer insikt om huruvida hästen redan är död. Det finns lite hopp om en bra utveckling i Trollhättan och inte heller i Kina

  • blank

   Väl sagt
   Och också lite hopp för München ...
   När en häst är död kan han inte ens plöja kontraktstillverkning för Sono Motors ...
   Om CvR bara kan köpa majoriteten (65%) av NEVS AB i det gemensamma företaget, säger det mycket.
   CvR: s uttalande om att de ser fram emot ytterligare projekt med NEVS AB var en del av förhandlingarna och förde verkligen ned priset för 65% -andel i Meneko. NEVS är tydligen med ryggen mot väggen, har ekonomiska problem samt det faktum att det inte har uppfyllt avtalsenliga skyldigheter inom ramen för fogen. De var helt enkelt tvungna att ge upp sin mycket prestigefyllda majoritetsandel mot sin vilja. CvR var fri att diktera villkoren ...

   Jag skulle vilja veta hur många miljoner SKR det i slutändan kostade NEVS AB att få ett vänligt och säkert avtalat uttalande från CvR för det förment preliminära - men förmodligen mycket mer slutliga - avskedet.

   • blank

    Jag tycker att man måste se väldigt nykter på situationen. NEVS sänker kostnaderna där det bara handlar om att "övervintra" tills (kanske) en köpare eller investerare hittas. Bolaget har lite övning i dessa saker, under KJJ hade det också väldigt tufft tills Evergrande kom ombord.

    Om "dvalan" kommer att leda till framgång är en annan fråga. Intresset för Trollhättanläget har sannolikt minskat rejält de senaste åren.

    • blank

     Bra sagt också.
     Problemet med övervintring är att ju mer träning du har, desto mindre bacon eller konserver har du kvar till nästa ...
     NEVS hade aldrig någon sommar, hade inga skördar. Jag läste de senaste nyheterna att kannibalismens fas har börjat. Det kan också sluta med en räddning. Mycket, mycket osannolikt, men teoretiskt sett fortfarande ett alternativ.

     CvR vänder sig bort i tid för att han kan och vill. Om Sono Motors inte gör det säger det förmodligen mer om Sonos eget behov än om NEVS kapacitet. Tyvärr.
     Koenigsegg är den enda biltillverkaren i denna märkliga fyrkant. Vad som än händer med Evergrande kan de tre wannabesna inte längre hjälpa varandra och varandra med avsiktsförklaringar utan att leverera bilar. Från KKP till den tyska publiken (en mycket konstig allians, förresten), de flesta av dem är nu överens. Egentligen goda nyheter att Koenigsegg drar sig ur det.

     • blank

      Jag vågar inte göra en prognos med Evergrande eller NEVS (läs gärna bloggen imorgon - intressant). CvK agerar konsekvent, vänta och hoppas är inget alternativ.

      • blank

       "snälla imorgon (...)"

       Men självklart. Det är alltid intressant här.
       Och för tillfället kan jag inte komma på något själv. Jag ser verkligen fram emot den nya inputen.

Kommentarer är stängda.