Vad kan en Saab faktiskt kosta - är det en fråga om pris?

Låt oss prata om pengar och vad en Saab kan kosta. Egentligen hade jag en annan historia för söndagen. En gammal Saab som vi upptäckte. En av de äldsta någonsin, men den kan vänta medan dess historia är klar. Vi hade en förra veckan Saab Turbo X som ämne. Ett samlarobjekt som tillbringade de senaste åren i en hall.

Saab Turbo X
Saab Turbo X

Vad kan en Saab egentligen kosta?

Vad kan Turbo X kosta? Ägaren kräver nästan 40.000 XNUMX euro. Är det fortfarande lämpligt? Jag känner till bilen och dess historia och dess ägare. Saab är en ny bil, servicen är fräsch, däcken är nya. Du kan köpa Saab och komma igång direkt. Precis som ett nytt fordon. Jag kan svara positivt på frågan om priset på Turbo X är rimligt.

Varför?

För denna Saab skulle vara värd priset för mig. Jag personligen. Den är snabb, tillräckligt bekväm och lämplig för daglig användning. Dess upplaga var begränsad. Det är väldigt roligt och jag vet att EU aldrig mer kommer att godkänna en sådan V6 Turbo med fyrhjulsdrift. Saab skulle passa in i mitt liv om jag tillät mig spelpengarna för det.

Klassisk Saab 900 Turbo
Klassisk Saab 900 Turbo

En annan historia är en Saab 900 Turbo som säljs i Finland. Den kommer från en samling som såldes genom en auktion. 31.900 50.000 kilometer, också i ett skick som ligger nära den nya bilen. Påstås ha Saab stått i ett luftkonditionerat garage i Stockholm i flera år. Priset? Exakt € XNUMX.

Är det värt det? Kan en Saab 900 kosta det?

Beslutet är enkelt. Saab är för dyr för mig. Det är långt ifrån vad jag anser lämpligt. Klassiska 900 är inte en bil som jag skulle göra mot mig själv i vardagen. Det är högt, stramt, obehagligt. Jag hade 3 av dem, det var en bra tid. Men en som är över för mig. Och för samlarändamål, till detta pris? Absolut inte, för bortsett från bra skick och några kilometer finns det ingen historia om bilen. Ja, 900 var en Saab pressbil. Men det var många av dem. Upplagan är inte begränsad, inte heller färgen speciell. Tvärtom.

Han bär det enhetliga utseendet på alla 900 Turbo. Han är svart.

Detta är min åsikt. En annan kan känna igen sin drömbil på 900, plundra kontot eller ta ett lån och få Saab. Om det gör honom glad, varför inte?

Saab V6 Turbo - det kommer aldrig mer
Saab V6 Turbo - det kommer aldrig mer

Är det verkligen en fråga om pris?

Priset är svårt. Men en sak måste vara tydlig för oss. Tiden för billig mobilitet går mot sitt slut. Att vara mobil kommer att kosta mer i framtiden eftersom resurser har ett pris. Men också för att diskussionerna kring ämnet alltmer förs ideologiskt.

Den som, kort innan porten stängs, ska åtnjuta mycket irrationellitet, måste unna sig det. Nu, i tid. Det finns fortfarande massor av begagnade fordon där ute med de där fruktansvärt orimliga geniala bränslesnurrande V6 -turbomotorerna. Ibland även med fyrhjulsdrift.

Ingen ska säga att han inte hade chansen att köra den. För i framtiden kommer det inte längre att finnas en fråga om vad en sådan Saab kan kosta.

Dessa typer av fordon kommer helt enkelt inte längre att existera.

9 tankar om “Vad kan en Saab faktiskt kosta - är det en fråga om pris?"

 • blank

  "Skönt att det finns - fortfarande - sådana möjligheter"
  Även om priset för Turbo X är högt, är jag övertygad om att det kommer att finnas en köpare som kommer att uppskatta det.
  Själv "behandlade" jag mig själv en 2011 9-3 Aero XWD TX-Edition i toppskick igår, och det var definitivt inte ett fynd. Men för mig personligen, med den befintliga utrustningen och de många extrafunktionerna, är det definitivt värt det överenskomna priset. För jag vill köra en Saab -bensinmotor med slagvolym och hästkrafter under lång tid framöver.

 • blank

  Jag skulle helt enkelt inte spendera det. För sådana här priser finns det mer intressanta bilar än Saab. Speciellt eftersom Saab alltid var en pengarförstörare och restvärdet var mer ett kostnadsersättning än ett värde. Och det också i våra egna bilhandlare. Även att köpa ikonen blir en förstörelse av pengar.

  1
  1
 • blank

  Ja, den stora frågan om priset ....
  Från en rent matematisk synvinkel är var och en av våra älskade Saabs en ekonomisk dårskap.
  Jag kunde hyra en elektrisk Tamagochi -låda för mindre än 100 euro och ladda den runt hörnet - fortfarande - gratis.
  Så länge jag har råd och den spanska lagstiftaren inte ”fördriver” mig, kommer jag inte att göra det. Om en bil på 10+ år är värd investeringen är verkligen ett mycket subjektivt beslut. Och mestadels extremt orimligt. Jag fattar detta beslut av det mer vanliga. Många kunder på “Lizis Garage” också. Jag har inte ångrat det en enda sekund. Tvärtom. Njut av min saaby oas av välbefinnande varje dag på nytt.

  Hälsningar till samhället

  Lizi

 • blank

  Jag tycker båda är värda sitt pris
  Beroende på vad du letar efter.

  Och karaktärstyper är båda - och 900 är en ikon!
  Ställer någon frågan om en gammal 911 Carrera?
  Någon som vill ha det betalar för det.

  Jag kör själv en gammal 9-5 OG Aero och varje dag frågar jag mig själv om jag verkligen ska köra den varje dag.
  För att den är så välbevarad.
  Men detta är det enda sättet att få det in i den yngre generationens medvetande varje dag.
  Och låt oss inte gissa oss själva - dagens nya bilar - vem kommer ihåg dem om 20 år?
  Formen på 900 kvarstår ...

  • blank

   "Vem kommer ihåg (...)?"

   Bra fråga. Det gör jag absolut inte. Jag blir mer och mer förvirrad om yngre och nuvarande bilar. Bara i morse hade något i backspegeln och trodde att det var en yngre Golf. När något stannade bakom mig hade det ett Toyota -märke ...
   Jag trodde att en annan och mycket pompös något i tvåfärgad var en samtida fransman. Men var en Rüsselsheimer.

   Kanske är det annorlunda med avkomman? Min pubertet kan faktiskt skilja på märken, modeller och till och med pålitligt modellår av yngre bilar. En kort blick räcker för honom. Jag har ingen som helst ambition. Och jag är glad att jag har vuxit upp med andra bilar ...

 • blank

  Dessa SAAB har utan tvekan sin charm ...
  För mig är TX mer ett "fynd", eftersom det framstår som en "nästan ny bil". Under 2010 var det nya priset säkert mer än 50% högre ... Men: inget riktigt för mig. Ämnet för miljön har varit med mig länge ...
  Med 900 Turbo ser jag priset som "vågat" ... Samtalet är nästan samma € istället för DM vid den tiden. Tja, det kommer att finnas fans av märket runt om i världen som är villiga att betala priset. Jag skulle / kommer inte att betala priset. Men jag tittar bedrövligt på "drömmen SAAB" ...
  Båda är definitivt optiska och akustiska kakbitar i svensk bilkultur.
  Må båda fordonen hitta nya ägare och fortsätta att ge mycket glädje! 🙂

 • blank

  Jag ser fram emot kommentarer.
  Jag tycker att de båda (för) dyra och till dessa priser både lika olämpliga både som en investering och som en vardagsbil. Mer tänker jag inte på.

  Förutom att för mig personligen är 900 Turbo Coupe den större längtan. Jag har inte haft en än. Att den är svart och därmed arketypen för sin egen klyscha talar för mig personligen mer för ...

  Det är inte så att med den här veteranbilen på bildäck på en Sverigefärja skulle du befinna dig mitt i 27 Saab 900 Turbo Coupes idag och avundsjuk måste registrera att du bara kör en av 22 svarta, medan 5 andra i fler exklusiva färger sticker ut från mängden ...

  Men tvärtom. Sannolikheten är stor att du inte kommer att stöta på en andra svart 900 I Turbo Coupe vare sig på färjan dit och tillbaka eller i S. Det är exklusivt nog för mig och det är också lite trist, eller hur?

 • blank

  Underhålla, underhålla, underhålla. I framtiden kommer det bara att finnas förbränningsmotorer med små motorer eftersom det är (politiskt) önskat. Och lite senare bara el. Om du inte känner för att göra det, och jag känner fler som avvisar en elbil än tvärtom, måste de ta hand om vad som finns.

  Det är ungefär som i DDR då. Du får inte längre levererat det du vill köra.

 • blank

  Jag kan se att jag inte är ensam om tankar som detta, Tom.

  Jag tittade på rapporten och annonsen för Turbo-X. En Turbo-X skulle inte vara något för mig, det skulle inte passa mig. Ändå: en mycket intressant bil! Förbrukningen spelar ingen roll här, körglädje och lite lyx (premiumlädret) är i förgrunden. Jag ställde mig själv den hypotetiska frågan: skulle det vara värt priset för mig? Svar: ja. Praktisk ny bil och med utrustning som sticker ut från mängden RS och VR.

  Med 900: klart nej. Det finns inte mycket att tänka på. Jag är inte ens säker på att det någonsin verkligen skulle uppnå detta värde som en klassisk bil som har lagts bort i ett bevarat skick.

  I april köpte jag en 9-3 med 21.300 18.500 kilometer. Också en nästan ny bil. För XNUMX XNUMX euro. Efter mycket övervägande var och är det värt detta pris för mig. Andra kanske tror att jag är galen för det.

  Det är trevligt att det finns sådana möjligheter.

  10

Kommentarer är stängda.