Saab 9000 - Maptun ut och tillbaka till Saab

Alla som följt projektet länge märkte att det fanns knep med motorstyrenheten. 9000 -årsdagen är faktiskt en 170 hk turbo. Prestandan är fin, de 260 Nm är tillräckliga, men inte riktigt inspirerande. Lite mer kraft behövdes. Under en kort tid blev 170 hk till 245. En Maptun -styrenhet och T5 APC -ventil gjorde det möjligt.

Saab 9000 Anna Project
Saab 9000 Anna Project

380 Nm, 5,7 kilo per hk, det är allt som behövs. Kitet finns fortfarande idag Maptun, i en lite annan form. Med den nackdelen att du måste skicka in styrenheten och Maptun -programvaran är installerad. Och konsekvensen av att gå tillbaka till originalet är inte längre så lätt. Eftersom Saab 9k -styrenheter tyvärr är bristfälliga, efter att de för många år sedan i Sverige sålde slumpmässigt nya varor till låga priser.

Gimmiken är trevlig, men också irriterande

Från en rejäl 9000, som till sin natur mer är en turneringsbil än en sportbil, har Maptun förvandlats till en youngtimer som är ganska nervös för gasen. Man kan gilla det och det är fascinerande - åtminstone för det första ögonblicket. I samband med bromsar och chassi, som konstruerades på ritbrädorna 1980, är ​​det inget du vill köra permanent.

Motorstyrenhet med Maptun -programvara
Motorstyrenhet med Maptun -programvara

För om du vill vara konsekvent måste du göra mer. Bromsning måste lösas snabbt, men det är svårt. 9000 finns bara med fälgar upp till en storlek på 16 ″, 17 ″ -versionen kom tyvärr aldrig i serieproduktion. Om du inte känner för ett större fälgformat som inte kommer från Saab, så blir det tätt. Bromsskivorna förblir naturligtvis små. Tillsammans med chassit, som alltid kommer att vara en kompromiss, inte ett projekt som jag på allvar ville ta itu med.

Det är självklart att det är ett nöje att lämna en modern plastbil på motorvägen och se hur den blir mindre och mindre i backspegeln. Men det här är bara gimmicks för tillfället, inget som räknas för vardagen. Det slutgiltiga beslutsfattande stödet är prestandaegenskaperna hos Maptun-programvaran med ett uttalat turbohål. Det är långt ifrån vad Saab eller Hirsch levererade. Den harmoniska samordningen saknas, Maptun levererar uppriktigt sagt klassisk stämning. Detta är i allmänhet inte dåligt och kanske är jag för bortskämd under många Saab -år.

Maptun ut, tillbaka till Saab

Under tiden har Saab återvänt till sina rötter. Maptun är historia, kontrollenheten är återigen den ursprungliga Saab. T5 APC -ventilen fanns kvar, kontrollenheten på 170 hk blev en med 200. Prestandan är harmonisk och självsäker, som man är van vid en Saab. Passagen är full, vid trafikljusen är det en liten sekund tills 9000 tar fart. 323 Nm, nästan 80 mer än de ursprungliga 2.3t, är märkbart tillgängliga.

Saab 9000 förbrukning i genomsnitt
Saab 9000 förbrukning i genomsnitt

Saab är nu igen en suverän sedan för långa resor, en gyllene kompromiss. Kombinationen av den nya motorstyrenheten och APC -ventilen i samband med förbrukning är intressant. Det har utvecklats positivt.

Det finns 7,6 liter i mixen per 100 kilometer. Inte illa för en 23 år gammal mid-range sedan. Värdet kunde inte tidigare uppnås med Maptun Kit eller med den ursprungliga 170 PS -versionen. Tvärtom, den ursprungliga versionen var nästan 2 liter törstigare, men var fortfarande strax under den förbrukning som Saab angav.

Vilka tider var det 1998 då biltillverkare fortfarande kommunicerade den faktiska förbrukningen. Idag gäller informationen nästan aldrig. Vilket för övrigt gäller alla typer av enheter.

3 tankar om “Saab 9000 - Maptun ut och tillbaka till Saab"

 • blank

  Vilken genial inställning * ...

  Har du testat hur lite 2.3t nu tar med konstant 100?
  Kanske är det bättre att inte göra det? 7,6 i mixen ger mig redan en viss meningskris. Var och hur är utvecklingen sedan dess? Kanske var 9K helt enkelt bilens sweet spot? Bilar som är mycket mindre inuti väger nu betydligt mer, förbrukar motsvarande mer energi och resurser i produktionen och sparar bara på bränsle i prospektet. Det är jävligt små framsteg på ett kvarts sekel ...
  Du blir verkligen en man som heter Ove.

  * Även om det inte bara är under 80 utan ”bara” bra 60 Nm mer.

 • blank

  Det finns inget mer att tillägga, en mycket vettig och aktuell idé! 🙂

 • blank

  Intressant hur effektivt en gammal Saab använder fossil energi. 23 (?) År gammal och fortfarande igång (ekonomiskt). Och på, på ... Sådana bilar gör många nya bilar överflödiga och är hållbarhetens verkliga hjältar. Du bör utfärda en CO20 -kredit från 2 års ålder för 5 eller fler nya bilar som aldrig behövdes byggas på grund av Saab.

  Men ingen rädsla. Det händer aldrig. Ideologi spelar roll, fakta ignoreras.

  16

Kommentarer är stängda.