Evergrande Auto - NEVS - engagerar sig Xiaomi som en stor aktieägare?

Smartphone -tillverkare har upptäckt bilindustrin som en tillväxtmarknad för sig själva. Världens näst största tillverkare av smartphones, Xiaomi, sägs vara i förhandlingar om att gå med i Evergrande Auto. Det rapporterar uteslutande Reuters. Tillsammans med ett konsortium av statliga investeringsföretag kan smarttelefontillverkaren förvärva en betydande del av aktierna i Evergrande. Men förutom Xiaomi finns det andra intressanta parter som diskuteras.

Evergrande bil

Xiaomi största aktieägare i Evergrande Auto?

Evergrande (3333 HK) äger för närvarande 65% av aktierna i Evergrande Auto (0708 HK). Samtalen om en betydande minoritetsandel är i ett tidigt skede. Ingen av de inblandade parterna kommenterade Reuters. Nyhetsbyrån förlitar sig på information från tre okända källor.

Xiaomi har varit den näst största smarttelefontillverkaren i världen sedan mitten av året. Företaget blev känt för sina prisvärda enheter och har också varit representerat i Tyskland sedan 2019. Den nuvarande Mi 11 Ultra anses vara en av de bästa Android -smartphonesna på marknaden. Produktsortimentet är inte begränsat till enbart smartphones. Förutom surfplattor och routrar och andra tillbehör erbjuder Xiaomi även skotrar och samarbetar med AMG Petronas.

Xiaomi har länge sagts ha ambitioner att producera elbilar. På våren sluta med tillverkaren säger att den kommer att investera 10 miljarder dollar i bilindustrin under de kommande tio åren. Tillverkaren borde redan ha diskussioner om detta Stora väggmotorer, en av de största producenterna i Folkrepubliken.

Nio och Xpeng borde också vara i diskussion

För Trollhättan och NEVS kan Xiaomi -inträdet öppna nya perspektiv. Men man kan fråga sig om det verkligen kan vara intressant för Xiaomi att förvärva aktier i ett företag vars medelfristiga finansiering är helt osäker. Tvivel är på sin plats.

För förhandlingarna bedrivs inte enbart med ett konsortium. Förutom Xiaomi finns det andra fester i början. Chinastarmarknad rapporterade idag om elbiltillverkarna NIO och Xpeng, som också är intresserade av att gå med eller ta över.

Samtidigt fortsatte det allmänna trycket på Evergrande att öka. Centralbanken varnade idag Evergrande för att lösa problemen så snabbt som möjligt och att återgå till ordinarie affärsverksamhet.

3 tankar om “Evergrande Auto - NEVS - engagerar sig Xiaomi som en stor aktieägare?"

 • blank

  Detta påminner mig verkligen om de samtal du hade på Saab 2010-2011. Sedan mot mörker och sedan ljus igen.

 • blank

  En Xiaomi -bil är lika användbar som Amazon Alexa i en BMW. Övervakad körning, helt omdefinierad. Om du är smart kommer du att ta hand om din analoga delmängd så bra och så länge du kan. Inget kommer efter det som är bättre.

  • blank

   Väl sagt

   Och vad är en uppmaning att återgå till verksamheten så snabbt som möjligt när det gäller Evergrande?
   Hur ser den vanliga verksamheten i en börsnoterad bilkoncern ut som ännu inte har levererat en enda bil?

   Motsvarar inte dess existens alla giltiga regler? Och vad betyder återvändande? Vi bygger inte bilar med mycket ansträngning och investeringar och håller oss till det?

   Allt detta överskrider sakta men säkert min horisont och min förståelse av propositionell logik.

Kommentarer är stängda.