Tydlig skärning i Trollhättan - 300 jobb kan gå förlorade

Rensning i Trollhättan. I går eftermiddag tillkännagav NEVS minskningen av upp till 300 jobb. Ganska många av de cirka 650 anställda hittills ska lämna Stallbacka. NEVS motiverar den hårda nedskärningen med en plan för att omvandla företaget. De verkliga orsakerna kan dock ha sitt ursprung någon annanstans.

NEVS avskogning i Trollhättan
NEVS avskogning i Trollhättan

Rensning i Trollhättan

300 av cirka 650 jobb ska elimineras i framtiden. Parkeringsplatserna framför den tidigare Saab -fabriken kommer att bli lite tömare i framtiden. Fackföreningarna blev i går förvånade över omfattningen av uppsägningarna. De hade väntat sig ett lägre antal uppsägningar. Minskningen påverkar 200 anställda på kontor och utveckling, 100 på verkstäder och laboratorier. NEVS motiverar nedmonteringen med företagets omvandling till autonoma fordon, bort från klassisk bilkonstruktion.

Företaget ser renoveringen som en ”svår dag för de anställda”, men också en investering i mobilitetens framtid. Omedelbara kostnadsbesparande åtgärder anges också som en anledning. Det är precis där den verkliga orsaken till arbetskraftsförlusten kan ligga.

NEVS är nästan helt beroende av överföringar från Kina. Evergrande Autos läge är oklart och framtida utveckling har inte klargjorts. Vi strävar efter att locka nya investerare. Om och när det kommer att äga rum är i stjärnorna. Ledningen i Trollhättan reagerar på utvecklingen med strikta åtgärder och anpassar sig till den spända situationen.

Ingen bilproduktion (för närvarande) planerad

En anteckning från igår är intressant, mittemot Sveriges Radio. Därför finns det inga planer på att Trollhättan ska ”starta omedelbart” bilproduktionen. Ingen överraskning, eftersom Evergrande Autos planer är begränsade till enbart Kina. Åtminstone för tillfället och för en medellång period.

Ändå finns det ett perspektiv och NEVS roll som kontraktstillverkare verkar fortfarande vara närvarande. För företaget pratar med olika företag om kontraktstillverkning. Namnen på de möjliga partnerna nämndes naturligtvis inte. Om den nuvarande utvecklingen är till hjälp för samtalen är en annan sak.

Rättelse: I den första versionen av texten namngavs 800 anställda på NEVS felaktigt. Men det är bara drygt 650 personer anställda på NEVS.

3 tankar om “Tydlig skärning i Trollhättan - 300 jobb kan gå förlorade"

 • blank

  Allt vi har lärt oss om Evergrande under det senaste förflutna visar tydligt att det här handlar om kostnadsminskning och inte har något att göra med en investering i framtiden. Framtiden för Evergrande är väldigt mörk. Det är tveksamt om det fortfarande finns en framtid för rörlighet för dem.
  Jag hoppas att det kan finnas en bättre och säkrare arbetsgivare för de anställda på NEVS.

 • blank

  Inte en bra utsikt för de anställda, staden eller regionen.
  Som alltid återstående hopp om innovativa verksamhetsområden i Trollhättan.
  Det där med Evergrande z. Det går för tillfället, är den renaste skräcken ...
  Jag är nyfiken på att se hur det kommer att gå i framtiden, om den planerade inriktningen faktiskt kommer att bli verklighet eller om en bilmassagrav kommer att uppstå ...
  Tack för alltid snabb info!

 • blank

  Ren elände som hänger på Kinadropp. Mer tänker jag inte på. BMW ville en gång ta över anläggningen, något som man inte ville ha i Sverige. Hade de gjort det bättre hade vi alla varit förskonade för eländet.

Kommentarer är stängda.