Han existerar fortfarande, (Saab) avkomman!

Bra dag först och främst. Familjen har avkommor från Lüneburgheden. Även om jag inte är särskilt fräsch vid 44 års ålder: Jag är ny i familjen till SAAB -vänner och stöder Lüneburg Heath -området från Lüneburg. Hur jag kom till SAAB, det skulle jag vilja dela med mig av i ett tvådelat gästinlägg.

Saab 9-3 SC 1.8t BioPower
Saab 9-3 SC 1.8t BioPower


Den första delen är tänkt att leda till förvärvet av den första SAAB för lite mer än en månad sedan. I den andra delen skulle jag vilja prova en jämförelse mellan min SAAB 9-3 SportCombi från 2009 och Citroën C5 Tourer som jag körde i fem år; med stålupphängning och med hydraktivt chassi.

Professionellt är jag hemma inom järnvägssektorn. För nästan 25 år sedan lärde jag mig om person- och godstransporter samt planering på Deutsche Bahn och arbetade senare för olika järnvägsföretag; Sedan 2015 har jag arbetat självständigt med en kollega i den praktiska miljön för driftsplanering, fordonsteknik och försäljning i järnvägsvärlden.

Som nybörjare föreställde jag mig en äldre bil som hade repor eller en stöt som inte var ett drama. Škoda Favorit eller en äldre Volvo hade varit något. "En SAAB 900 skulle passa dig", sa en kollega. Just det, det var något annat. SAAB. Du såg det då och då, det var också elegant. Men ekonomiskt inte inom räckhåll. Och för bra för en nybörjare, tyckte jag. Och så visade det sig vara två gamla, men pålitliga Toyota.

Åren kom och gick, lärlingsutbildningar, studier ... och jag saknade ingen bil. Det var inte förrän 2012 som jag bokstavligen kom tillbaka ombord. En gammal Škoda Octavia för återinträde följdes av två Citroën C5 Tourers. De har ett fint chassi. Våra grannar körde BX i många år. Starta motorn, vänta tills den har pumpat upp och kör iväg.

Av en slump hittade jag en annons från en återförsäljare 2020 för en mycket välutrustad Citroën BX med cirka 65.000 900 kilometer. BX som en mellersta oldtimer? Men: det var länge borta. Återförsäljaren sa att han fortfarande hade två äldre bilar: en SAAB 1984 Sedan från 99 och en 1969 från XNUMX. SAAB? Ja, det var något annat.

En Saab med väldigt få kilometer
En Saab med väldigt få kilometer

Jag började nu intensivt hantera SAAB -modellerna. Saabbloggen hjälpte mycket med detta! En SAAB som "andra bil" för vackra tillfällen? När allt kommer omkring: en tydlig, snygg design. Återhållsamhet eller ny tysk: underdrift. Och den viss envishet av märket, som passar ganska bra. Jag får sakta en uppfattning om vad min kollega pratade om nästan 25 år tidigare.

I Kiel lät de mig se 9-5s. Målet var faktiskt en 9-5 SportCombi, modell kromglasögon. Alltså motsvarigheten till min C5. Men det fanns också en 9-3 SportCombi XWD. Jag hade alltid lämnat 9-3 II till vänster, bakdelen på SportCombi såg för mycket ut som en Ford Focus för mig. Men när du ser det personligen ser det annorlunda ut. Och 9-3 är också tillräckligt när det gäller utrymme. XWD hade inte varit rätt för mig; med undantag för de halvanilina lädersätena.

I en reklamportal i Österrike hade jag sett en 9-3 SportCombi Vector 1.8t BioPower med mindre än 22.000 XNUMX kilometer körsträcka, vilket tycktes passa. Det vanliga ska-jag-ska-jag-inte-spelet följde. En vän från Wien var min utsträckta arm, han tittade på bilen och tog många foton.

Resultat: ja, ser bra ut. Sedan körde jag själv till Sportive Cars i Wiener Neustadt. 9-3 gjorde ett riktigt bra intryck ... Efter en kort tid tog jag tag i den och tog sedan upp den i början av juni 2021.

Och vilka andra funktioner har 9-3? En bilhandlare i Innsbruck hade gett den en demonstrationsbil med sig och, kort efter leveransen i februari 2009, en prestandauppgradering från Hirsch. Dessutom inkluderades synpaketet, så styrning av bi-xenonstrålkastare, regnsensor, alla speglar dämpas automatiskt, dimljus. De bakre fönstren är mörka och "Infotainment 150" installerades också. Utrustning som jag skulle ha valt. Bluetooth för telefonsamtal och farthållare borde ha inkluderats.

Men du kan ändra det efteråt.

6 tankar om “Han existerar fortfarande, (Saab) avkomman!"

 • blank

  Grattis till den snygga sportdräkten!
  Vad roligt att läsa ett reportage om denna SAAB som körde framför mig förra veckan :-).
  Med registreringsskylten stod det klart att det fanns en fläkt vid ratten ...
  Fortsätt ha en bra olycksfri resa!
  Tack för den fina historien. Ser fram emot fortsättningen ...

  • blank

   Tack så mycket! Förhoppningsvis körde jag ordentligt 😉
   Uppföljaren är redan klar och kommer snart att visas på denna kanal.

 • blank

  Ja, förhållandet Saab - Citroen verkar vara starkt och det finns också en svängning mellan de två märkena. En mycket trevlig 9-3 - nästan en ny bil. Grattis!

 • blank

  Sedan - som man säger: "Välkommen till klubben"! Det är trevligt att du tar ditt hjärta och låter oss ta del av din sena kärlek. När det gäller baksidan av 9-3 SC skulle jag gissa från min tarm att det kan ha varit tvärtom

 • blank

  Ah cool, nu vet du vart bilen tog vägen. Det har redan presenterats flera gånger på bloggen, vid den tiden med andra säljare. Man kan fråga sig hur mycket man skulle kunna köpa den då.

  • blank

   Jag måste skriva det korrekt: 9-3 bytte ägare för 18.500 16 euro. Det fanns också en uppsättning XNUMX-tums lättmetallfälgar från SAAB (jag har inte namnet klart för tillfället) samt en komplett ny uppsättning däck och en större inspektion på SAAB Himberg; och borttagning av eventuella skador på montern. När det gällde däcken var det viktigt att det var högkvalitativa däck från Hannover, Milano eller Clermont-Ferrand.
   Om du tittar runt på Sportive Cars-säljaren på sportivecars.at, kommer du att upptäcka att även 9-3 på ett visst sätt var exotiskt där.

Kommentarer är stängda.