Ger Sono Motors arbete till Frickeboa (Saab -fabriken)?

Frickeboa i den tidigare Saab -fabriken är en plats omgiven av mystik. Det är ett separat bälte för små och pre-serie produkter bortom produktionslinjen. Frickeboa har sett mycket. Saab producerade förserien av 9-3 ePower där, den första och hittills enda moderna elbilen med en Saab-logotyp. År senare byggdes de första NEVS 9-3 elbilarna för Kina i Frickeboa.

Frickeboa i Trollhättan. Rullar Sion av löpande band där?
Frickeboa i Trollhättan. Rullar Sion av löpande band där?

Saabfabrikens expertis inom karosseri var mycket hög. Svenskarna var ofta förstahandsvalet i GM -gruppen när det gällde särskilda uppgifter. Spektakulära konceptbilar från koncernens märken kom ofta från Trollhättan. Tyvärr är det ett minne blott, men den lokala kompetensen är fortfarande tillgänglig. Även om de anställda nu arbetar för Evergrande Auto istället för Saab, Cadillac eller Opel.

Saab 9-3 ePower 2011 på testplatsen på fabriken
Saab 9-3 ePower 2011 på testplatsen på fabriken

Sions förserier från Frickeboa?

Med Sion går Sono Motors för närvarande mer och mer mot förproduktion. Viktiga parametrar för serien kommer att slutföras under de närmaste veckorna. Nästa steg blir homologering och krockprov med den första SEV (Solar Electric Vehicle) från Tyskland. De nuvarande Sion -prototyperna fanns fortfarande kvar Ridande bil byggd, är experten hos kontraktstillverkaren NEVS idealisk för pilotserien.

Sion -prototyp - ännu inte i serieform
Sion -prototyp - ännu inte i serieform

För första gången sedan 2013 kan nya bilar rulla av produktionslinjen i Stallbacka. Trollhättan skulle rapportera tillbaka till kretsen av biltillverkare. Vad är den nuvarande situationen, finns det några hårda fakta? Vi frågade i Sverige.

En produktion av Sions förserie i Frickeboa är möjlig. NEVS och Sono Motors är i samtal, bekräftade NEVS för oss i måndags. Slutliga kontrakt väntar fortfarande, varför det varken finns ett tidsfönster eller kvantiteter som kan kommuniceras.

Men: omen kan bedömas som goda. Trollhättan kan se en comeback under de närmaste månaderna. 10 år efter att Saab Automobile äntligen tog slut.

Med bilder från Sono Motors (1)

4 tankar om “Ger Sono Motors arbete till Frickeboa (Saab -fabriken)?"

 • blank

  Vore intressant om NEVS kunde bygga riktiga prototyper för Sono Motors. De två demobilar de för närvarande har byggts för marknadsföring, inte för utveckling eller testning. De verkliga prototyperna måste utvecklas och byggas i vissa nummer. Hur kommer Sono Motors att finansiera detta? Crowdfunding / förskottsbetalningar verkar vara en återvändsgränd, det finns inte tillräckligt med pengar där. Evergrande kan inte sponsra detta.

 • blank

  Moin
  Ja, en intressant bil.
  Jag är nyfiken på hur dyr / billig en adekvat version kommer att bli.
  Hälsningar André T.

 • blank

  Vem vet…:
  Innovation genom sol-, moss- och platsbesparande dimensioner. Slutligen tänkte "annorlunda".
  Förhoppningsvis blir resan lyckad.

  • blank

   Jag kan bara hålla med. Om korståget mot våra älskade förbränningsskatter i Barcelona fortsatte att avancera med ljusets hastighet, skulle SION vara det första moderna fordonet som jag skulle hantera ... Med lokalt väder och den planerade solautonomin, skulle jag aldrig behöva ansluta uttaget i vardagen. Och för långa resor skulle en av de svenska juvelerna fortfarande finnas kvar.
   Det är faktiskt planerat att förbjuda alla fordon upp till Euro 5 - inklusive detta - från januari.
   Ett tvåårigt undantag bör endast gälla invånare i staden.

   Saabige hälsningar

   Lizi

Kommentarer är stängda.