Evergrande -krisen blir en fråga i Trollhättan

Evergrande -krisen fortsatte att ulma förra veckan. På vissa ställen flammade det till och med S&P (Standard & Poor's) gav China Evergrande Group ytterligare en Nedgradera. China Evergrande och dotterbolagen Hengda och Tianjin Holding nedgraderades med två hack från B- till CCC av ratinginstitutet. Från och med nu anses företagens aktier vara ”extremt riskfyllda”.

Testproduktion på Evergrande
Testproduktion på Evergrande

Evergrande likviditet urholkas

Orsaken till den förnyade nedgraderingen är koncernens allt mer urholkande likviditet. Samtidigt försöker Evergrande motverka detta genom att sälja fastigheter och investeringar. Men enligt den analytiker bara faller i ett hav av skuld.

Efterhand som veckan gick in skickade fler och fler företag stämningar om obetalda räkningar. Enligt rapporter från statliga medier kommer rättegångarna att behandlas centralt vid Guangzhou -domstolen. Tidigare hade rättsliga åtgärder tagits i respektive provinser.

Ytterligare utveckling väntas med spänning. Är Evergrande för stor för den sista hösten och kommer Peking att ingripa i någon form? Under veckans gång gjorde de sociala (kinesiska) medierna att administrationen ser krisen bara som ett slags ”stresstest” för Evergrande, att varken ingrepp behövs eller att konkurs finns i rummet.

Efter det kommer Evergrande att överleva "testet" utan hjälp, men det ser inte ut så för tillfället.

Ever Grande Auto Hengchi 5
Ever Grande Auto Hengchi 5

Evergrande håller fast vid bilplaner

Under tiden och med en betydande försening har krisen också blivit en fråga i Sverige. Dagens Industri (DI) berichtet om skuldberget och försäljning av företagsaktier. Är försäljningen av den tidigare Saab -fabriken och NEVS ett problem? Nej, det är det inte, säger Stefan Tilk, vd för NEVS till DI. Han hade inte fått några signaler från Kina som skulle tyda på en försäljning eller minskning av investeringen i Trollhättan.

Och: NEVS är viktigt för genomförandet av elbilplanerna.

NEVS är helt beroende av betalningar från Kina. Företaget har ingen oberoende affärsmodell, dess tjänster tillhandahålls främst för Evergrande Auto. Andra inkomster som genererats med tredje part har hittills inte räckt för att täcka kostnaderna för nästan 800 anställda.

Är det realistiskt att hålla fast vid bilplanerna medan den vanliga verksamheten ligger nära randen? Särskilt mot bakgrund av att investeringar på miljarder ska betalas innan verksamheten kommer att ge resultat. Det finns experter som ser det så. Att gruppen avsevärt minskar sin fastighetsverksamhet, men fortfarande investerar i byggandet av e-bilar, uppskattningar Frederic Cho, ordförande för China Sweden Trade Council och oberoende Kina -expert som realistisk.

6 tankar om “Evergrande -krisen blir en fråga i Trollhättan"

 • blank

  Vad hände med NEVS bilfabriker i Kina?

  Och NEVS 9-3 EV?

  Och från NEVS PR -avdelning?

  Du verkar inte ha dina egna ambitioner längre, eller hur? Du tillhör Evergrande med hud och hår, med man och mus, eller hur? Och nu ser du ut som en mus på ormen och ser vad som kommer? Kan du uttrycka det så eller har NEVS fortfarande ett eget liv?

  • blank

   Ja vad har blivit NEVS 9-3 EV kommer aldrig ut på marknaden. Dess produktion var endast för interna ändamål. Man kan också säga att tiden har passerat konceptet. NEVS -fabriken är nu en Evergrande -fabrik och har byggts om för större mängder.

   Und Ulrika lämnade NEVS för några veckor sedan, publiceras nu PR av en tidigare Saab-chef (och han gör det bra). Vi hade bara kontakt idag.

   • blank

    Tack Tom.

    Jag vet inte hur du lyckas hålla kontakten med bloggläsare och tidigare Saab -chefer samma dag, men på något sätt klarar du ...

    Tack igen för det svaret.

 • blank

  Ett stresstest som inte simuleras kan sluta dödligt .... ja, om det händer köper Anders Warming rättigheterna till Hengchi 1 från konkursboet och avlämnar det till SAAB och Königseeg producerar det i Trollhättan

 • blank

  En thriller i Kina! Kanske Evergrande fortfarande kommer att sälja och NEVS kommer att falla i andra händer. Då skulle korten flyttas om (igen). Spännande!

 • blank

  den grundläggande frågan - vad gör dessa 800 arbetare där och vad betalas de för. sedan 2011 kan du knappt se några effekter.

Kommentarer är stängda.