En röd vecka för Evergrande-gruppen

En blodröd vecka ligger bakom Evergrande-gruppen. Händelser rullade över och frågan om Evergrande är för stor för att falla var i rummet. Den kanske specifika frågan borde vara om någon har intresse av att fälla gruppen. För att det inte ser ut så just nu. Och om du läser mellan raderna upptäcker du en eller annan intressant detalj.

Produktion på Evergrande Auto

Motvinden denna vecka var svår. Vissa banker vägrade att finansiera köpare för Evergrande-projekt som ännu inte var helt färdiga. En domstol frös medel och statliga tillsynsmyndigheter förbjöd försäljning av två fastigheter. Anledningen: försäljning under skapande värde.

Frågan om vart denna utveckling kan leda kan knappast besvaras. Det som är säkert är att administrationen vill ha en smalare grupp som befriar sig från skuldbördan och fokuserar på sina kärnkompetenser.

Statliga medier formulerad motsvarande. Peking har bett Evergrande att lösa denna kris så snabbt som möjligt och det verkar som att ytterligare betyg sätts. Evergrandes obligationer är hårt pressade, och den här veckan var de bara till salu med höga rabatter på 50 procent och mer. För att motverka detta betygsätter CCXI (Chengxin International Credit Rating) 2023 -obligationerna med AAA, det högsta möjliga värdet. Beslutet kan irritera observatörer eftersom CCXI har Evergrande Group på sin bevakningslista.

Den som ser politik bakom detta kommer att ha rätt. CCXI grundades 1992 och används av Kina som ett politiskt verktyg mot de amerikanska kreditvärderingsinstituten, som dominerar marknaden.

Turismbranschen är på gång

På torsdag nådde Evergrande Group och Guangfa Bank en överenskommelse om tvisten som ledde till fixering som hade lett pengar i början av veckan. Evergrande tillkännagav också möjligheten att sälja det lukrativa Turism företag på. Evergrande är också en tungvikt i Kina i detta avseende. 15 nöjesparker för barn och ungdomar (Evergrande Faryland) är planerade från 2023.

Detta är svårt att förstå av europeiska standarder Evergrande havsblomma Projekt med 58 hotell, olika köpcentra och temaparker och 40 kilometer kust på 381 hektar. Det ligger i provinsen Hainan och slutfördes 2020.

Projektet sägs kosta 24 miljarder US-dollar och är bara en del av Evergrandes blomstrande turistverksamhet. Att sälja turistenheten kan vara problemlösningen för gruppen.

Utbytet reagerade omedelbart. Aktierna i Evergrande (HK 3333) och Evergrande Auto (HK 0708) steg kraftigt men gav upp vinsterna på fredag ​​och avslutade veckan med blodröda förluster.

Miljardärvänner till VD Hui Kay Yan köpa

Det som är intressant är vad som inte rapporterades om den här veckan. Flaskvatten och turistindustrin på miljarder dollar finns på listan över potentiell försäljning. Evergrande Auto verkar inte vara på gång. Om verksamheten, som kommer att sluka miljarder innan den bokar den första centen på kontot, var tyst.

Medan Evergrandes obligationer handlas med rabatter på nästan 50%, lagrar miljardärvänner det. Asia Orient Holdings Ltd. Hui Kay Yans vän Poon Jing sägs hantera papper värda cirka 1 miljard dollar täckt att ha. För det mesta bör det vara obligationer som förfaller 2023. Att satsa på obligationerna är riskabelt men kan vara mycket lönsamt.

Vad som är särskilt märkbart: Det är alltid samma namn som dyker upp runt Evergrande som stöder företaget, säger Nigel Stevenson, analytiker vid GMT Research Ltd. i Hong Kong.

3 tankar om “En röd vecka för Evergrande-gruppen"

 • blank

  Väl undersökta och skrivna. Jag vill låta så mycket information sjunka in och reda ut den först.

  Jag säger redan tack så mycket idag.

 • blank

  Kommunister som förstör miljarder och genererar miljarder. Helt galen och på högsta nivå. En thriller för hela veckan!

 • blank

  En thriller på bästa SAAB-sätt!
  Det kan inte uteslutas att den snabba yuanen bara kan göras...eller så värderar kapitalistklassfienden aktierna dåligt för att försvaga en konkurrent innan den blir lika farlig som Huawei för kommunikationsindustrin. Så länge Evergrande bara leker med fastigheter i Kina är det liten fara. Hengchi skickades snabbt någonstans, .. och du kan läsa överallt den här veckan att Tesla inte gör allt rätt.

Kommentarer är stängda.