Den mest populära klassikern i Sverige är en Saab

Oavsett koronapandemin fortsätter den antika bilbranschen att växa. Inte bara i Tyskland utan också i Sverige. Scenen lider av annullering av mässor och större evenemang. Men det försämrar inte kärleken till gammal metall. Nu välter en Saab en Volvo från tronen för den mest populära nationella klassikern. Finns det en Saab-renässans nu?

Saab 96 - Sveriges mest populära klassiker
Saab 96 - Sveriges mest populära klassiker

Saab 96 ersätter Volvo 120 (Amazon)

Portalen Blocket.se publicerar regelbundet en lista över de mest populära klassikerna. Förra året ledde Volvo 120 (Amazon) ledningen. I år kraschar Volvo till åttonde plats, varumärket från Trollhättan tar över. Saab 8 är för närvarande den mest populära klassikern i landet och den med kortast stilleståndstid. Det finns nostalgiska skäl, säger blocket.se, som driver svenskarna till Saab. Många växte upp med Saab och tar nu tillbaka sina minnen från barndom och ungdom.

Volvo 120 (Amazon) - glider till åttonde plats
Volvo 120 (Amazon) - glider till åttonde plats

Volkswagen Beetle, som också har varit marknadsledande i Tyskland i flera år, följer på andra plats. Bakom den kommer äntligen en Volvo. Det är 142 och därmed en sedan som rullade av produktionslinjen från 1966 till 1974. Volvo är nykomlingen i år och ett tecken på att en generationsförändring står inför. 142 istället för Amazon blir scenen yngre. På fjärde och femte plats finns Chevrolet Bel Air (4) och Cadillac De Ville (5). De representerar svenskarnas traditionella kärlek till amerikansk tenn.

Priserna är låga

Blocket.se publicerar också de genomsnittspriser som de mest populära klassikerna i Sverige handlas med. Enligt tysk standard är dessa låga. Man måste dock notera att genomsnittliga varor med behov av åtgärder dominerar reklamportalen. Toppprover från restaureringen är sällsynta.

Volvo 142, nykomling på 3: e plats
Volvo 142, nykomling på 3: e plats

Saab 96 handlas för i genomsnitt 29.500 2.900 kronor, vilket motsvarar 1967 euro. En VW Beetle från 45.000 kostar 4.400 142 svenska kronor (cirka 30.000 €) och en Volvo 2.950 är XNUMX XNUMX kronor (XNUMX €). Så attraktivt som priserna verkar, så stor är den försiktighet som krävs när man får en klassiker från norr.

När de hanterar kroppen visar svenskarna en hög toleransnivå. Det som kan se bra ut vid första anblicken visar sig ofta vara en grav för många euro och en långvarig anställning för kroppsbyggaren.

Med bilder från Volvo Cars (2)

6 tankar om “Den mest populära klassikern i Sverige är en Saab"

 • blank

  I torrt väder är jag glad att köra min 96iger varje dag, du är inte alls ett trafikhinder ...
  Och de gamla damerna vinkar

 • blank

  Om Volvo 142: sedans trender bland de unga. Pappas SUV är ute. Precis som morfars familjebil. Det är tidens gång.

  • blank

   Det är lite mer speciellt. Idag uppfattas 142 mer som en klassisk, stor coupé än en sedan ...

   Om unga svenskar gillade sedanbilar och 4-dörrars bilar skulle de 144 vara före de 142 på rankingen.

   DEN svenska limousinen för denna tid skulle vara Volvo 164. Det finns flera konverteringar till “162”, som - förutom en enda prototyp - aldrig fanns.

   Det är en slags längtande fantasi för svenska ungdomar och även mogna män att deras egen bilindustri teoretiskt sett skulle ha kunnat bygga två-dörrars bilar som inte är sämre än någon ponnybil på kvartsmilen.

   Ansträngningen som läggs i bevis är ibland grotesk. Som sagt slås en 142 samman med en 164 för att bilda en 162 och sedan kastas en hel bil bort.

   Den som är mindre strikt med bevisen kastar båda sina motorer och lägger andra märken under huven.

   Men det finns också den noggranna fraktionen som absolut vill förse bevisen med det ursprungliga motorblocket och inte viker sig från någon ansträngning.

   Båda fraktionerna har gemensamt att de föredrar att ta 2-dörrars bilar och vid behov svetsa dem själva. Detta har lite att göra med en preferens för limousiner ...

   Det finns en helt annan och mycket unik film i Sverige ...

   • blank

    Det är en speciell men spännande tolkning. 2-dörrars limousiner var en gång pengarsparande bland limousiner. Möjligheten att se det som en kupé idag är förståeligt. Jag gillar förresten 142: e bättre än 164. 142 är renare 🙂

    • blank

     Är det så jag ser det ...

     För att vara ärlig tänkte jag själv att konvertera min 164 till en 162 ...

     Sidlinjen är mycket trevligare, "renare" som du säger. Uppdelningen av fönster och dörrar i 144 och 164 är helt enkelt för liten, B-stolpen för långt framåt, ytterdörrarna är för korta, bakdörrarna för långa. Allt ser mycket, mycket bättre ut på 142. Ibland är mindre mer.

 • blank

  Det är en trevlig utveckling. Förhoppningsvis kommer det att hjälpa till att upprätthålla mycket Saab.

  Ett problem är de ”unga vilda”, de många blyga, de långa vintrarna och de låga inträdespriserna i S. Dessutom finns det en viss nationell stolthet och hög tolerans hos myndigheterna och försäkringsbolagen.

  Jag hoppas att 96 sparas ödet för många Amazons och Volvo 142s, varav några är groteskt ombyggda och inställda. I S är det en slags nationell sport att visa bakljusen med gamla svenskar, nyare tyska fordon och amerikanska muskelbilar.

  Dessa konverteringar kan inte godkännas i Tyskland och förloras permanent för klassiska bilar.

  Som en 142-dörrars sedan var Volvo 2 faktiskt och ursprungligen den billiga instegsmodellen, där du var tvungen att fälla ner framsätena för att komma på baksätet. Idag är dess uppfattning av de unga vildarna helt annorlunda.

  Som en 2-dörrsmodell liknar den visuellt mer de amerikanska muskelbilarna. En del av scenen placerar turboladdare framför originalmotorerna och pressar runt 500 hk ur en B20 (som hade maximalt 125 i originalet) och en annan slänger helt enkelt ut motorerna. V8 från USA och ibland senare BMW-motorer är installerade. Det faktum att Volvo då bara är en halv Volvo verkar inte vara ett problem för denna del av scenen.

  Inget emot att ställa in och köra kul, men jag tycker att förlusten av historiskt ämne är beklagligt. Som jag hoppas jag hoppas att Saab 96 kommer att sparas för det.

Kommentarer är stängda.