Bilindustrins lagar (som inte gäller Saab)

Bilindustrin har en hel del lagar. En av dem är att ju färre fordon som frekventerar en märkesverkstad, desto äldre blir bilen. Med ökande ålder ökar preferensen för oberoende verkstäder och tendensen att underhåll utförs så billigt som möjligt. Om denna uppenbara lag också gäller Saab, skulle det inte se bra ut för verkstäderna.

Saab verkstad

Förra veckan ställde vår undersökning två frågor om Saab och workshops. Väntar kunder längre på ett möte på sommaren? Blir Saab-körning ett säsongsföretag? Och vad sägs om lojaliteten mot märkesverkstäderna?

Den andra frågan: Föredrar Saab-förarna baser med Saab-logotypen, eller dras de alltmer till ATU och kollegor?

Denna fråga var särskilt intressant. Vi hade en liknande undersökning 2019 och ville se hur fokus har förändrats inom två år. Resultatet är förvånande. Bilindustrins lagar verkar inte gälla Saab. I motsats till den rådande trenden att varumärkesverkstäder undviks med ökande ålder för fordon, ökar dessa markant i den nya undersökningen.

Resultatundersökningsundersökning 2019

Saab service, kedja eller gratis verkstad?

 • Saab / Orio-partner (43%, 298-röster)
 • Gratis workshop (med Saab-bakgrund) (25%, 173-röster)
 • Jag skrämmer mig själv (19%, 132-röster)
 • Gratis workshop (11%, 79-röster)
 • Workshop kedja (Bosch service etc ...) (1%, 6-röster)

Totala omröstare: 688

Laddar ... Laddar ...

Mer än varannan deltagare förespråkar den traditionella Saab-tjänsten. För två år sedan var det bara 43%. Det är också intressant att de fria kan vinna. Mer än en av tre litar på dem och de stora verkstadskedjorna vinner också.

Förlorarna är gör-det-själv-skruvmejslarna, av vilka det finns betydligt färre. Intressant: Saabs värden skiljer sig från de allmänna uppgifter betydande.

Hur kan du tolka resultatet? Situationen är inte helt klar. Det finns ingen mer aktiv marknadsföring. För tio år sedan fick varje Saab-förare e-post från sitt varumärke en eller två gånger om året. I slutet av Saab Automobile AB tog reservdelsbolaget över konceptet och fortsatte framgångsrikt. Deras efterträdesorganisation gjorde samma sak, tills aktiviteterna vid någon tidpunkt blev osynliga i dimman av svenska skogar.

Om du fortfarande får Saab Post idag, är det bara på initiativ av workshopen. Ett faktum som faktiskt talar emot resultatet av undersökningen. Eftersom verkstäderna står ensamma med sina aktiviteter, utan medvind. Aktiv marknadsföring är nästan obefintlig.

Saabs verkstadsundersökning 2021

Saab-partner, oberoende verkstad, skruva fast det själv

 • Jag litar främst på en auktoriserad Saab (Orio) -partner (52%, 342-röster)
 • En gratis workshop tar hand om min Saab (36%, 236-röster)
 • Jag gör nästan allt själv på min Saab (8%, 55-röster)
 • En verkstadskedja (Bosch, ATU) tar hand om den (4%, 26-röster)
 • En Saab är robust och behöver inget underhåll (0%, 2-röster)

Totala omröstare: 661

Laddar ... Laddar ...

Men det finns många anledningar till det överraskande resultatet. Det finns minoritetseffekten som driver Saabs förare dit de känner att de är i goda händer. Om verkstadsarbetaren eller ägaren också kör Saab, föredras denna verkstad framför en bilhandlare vars anställda är på väg med andra märken.

Kompetens räknas eftersom färre och färre Saab är på språng. Statusen som exotisk ges nu. Inte varje verkstad är glad när en Saab rullar in i deras trädgård. Desto mer glädjande är det att det finns kompetenta kontakter. Saabs förare hedrar detta.

Först vid första anblicken är det faktum att antalet självskruvmejslar har minskat förvånande. Men: Tiden för de mycket billiga bilarna är över, mekanikscenen koncentrerar sig nu på klassikerna. Detta minskar naturligtvis andelen av de som bara använde en Saab som ett billigt transportmedel.

Dessutom stiger priserna på väl underhållna, högpresterande fordon ständigt. Efterfrågan möter väldigt lite utbud. Människor som väljer en Saab under dessa omständigheter är mycket medvetna om dem. Och de värdesätter originalitet i service och reservdelar.

Huruvida Saab-verkstäderna kan upprätthålla sin höga popularitet de närmaste åren beror på servicens kvalitet och tillgängligheten av reservdelar. Att skaffa dem kräver allt större engagemang.

Saab som säsongsbetonat företag

Det kommer också att vara viktigt att fortsätta kunna erbjuda kunderna tid i tid. Speciellt i säsongsverksamheten, som Saab alltmer utvecklas till, är detta en utmaning för mestadels småföretag. Undersökningen visar att nästan varannan person var tvungen att vänta längre på ett möte under sommarhalvåret.

Säsongsartiklar - finns det långa väntetider för ett workshopmöte på sommaren?

 • Nej, det har aldrig hänt förut (53%, 245-röster)
 • Ja, jag har sett det tidigare (47%, 219-röster)

Totala omröstare: 464

Laddar ... Laddar ...

Väntetider kan orsaka missnöje. Eftersom workshops inte kan utöka sin kapacitet efter eget önskemål krävs empati och förklaring. En balanshandling för vissa workshops, men med tanke på Saab-fansens lojalitet borde det inte vara ett problem att ta det här hindret också.

3 tankar om “Bilindustrins lagar (som inte gäller Saab)"

 • blank

  Jag kör också till Saab Service och känner att jag är i goda händer där och rekommenderas. Den bästa lösningen är alltid eftertraktad på ett kundorienterat sätt.
  Vanligtvis är det en trevlig chatt från fläkt till fläkt och du kan se bra Saab, som i mitt fall en underbar 900 Cabrio Montecarlo i klassiskt gult.
  Eftersom tyvärr inte bara vi och våra fordon åldras, utan också befälhavaren, är jag lite orolig för framtiden. Vid någon tidpunkt vill en Saab-entusiast också njuta av sin pension.

 • blank

  Säsongsaffärer? Jag tror att det finns många människor på bloggen som jag. Tre av mina fyra Saab körs med säsongsbetonade registreringsskyltar och sedan utförs underhåll och eventuella reparationer under denna tid.
  April-oktober är den vanliga säsongsindikatorn.

  Vem skulle fortfarande köra en magnifik cabriolet som den på locket på vintern?

 • blank

  Ett perfekt resultat! En bekräftelse för våra Saab-skruvmejslar som verkligen förtjänar det.

  För: med vilket märke skulle du fortfarande hitta så bra och engagerade workshops 10 år senare?

Kommentarer är stängda.