Saab och Triumph - och ett helt nytt perspektiv

En historia är vanligtvis särskilt spännande när den berättas ur olika perspektiv. Läsare av nya Autobild Klassik har chansen att se en del av Saab-sagan från en position som vi inte känner till. Deras ämne är Saab och Triumph. Historien berättas inte ur svensk synvinkel.

Saab och Triumph i Autobild Klassik
Saab och Triumph i Autobild Klassik

Separerad efter födseln

Det är allmänt känt att Saab 99 hade en engelsk motorhjärta först. Historien i den nya Autobild Klassik av Greg MacLeman berättas på ett spännande sätt ur ett okänt perspektiv. Martin Puthz från Hamburg-redaktionen tog hand om att finjustera den tyska versionen. MacLeman, han återställer för närvarande en Triumph 2500TC från 1974, skriver bland annat för Classic & Sports Car, den (säkert) största klassiska tidningen från Insel. Artikeln dök upp där så tidigt som 2019.

Det handlar om rötterna som Saab 99 Turbo och Triumph Dolomite Sprint delar. Baserat på en motor som Ricardo designade för båda märkena utvecklades tekniken vidare. Båda gångerna var ingenjörerna innovativa, men lösningarna var väldigt olika. I Sverige förlitade de sig på turbo, i England på en motor med 16 ventiler.

Resultatet var 99 Turbo, Dolomite Sprint, två spännande bilar. Den direkta jämförelsen av Triumph och Saab är det som gör de 6 sidorna i Autobild Klassik så attraktiva. När allt kommer omkring, när finns sådana sällsynta fordon från märken som inte längre finns för direkt jämförelse? Texten läser trevligt, ger helt nya tillvägagångssätt och är inte tråkig för en enda rad.

MacLeman överför sin berättelsestil till Klassisk & sportbil gör dig så stark, framgångsrik i Autobild Klassik. Bidraget garneras med atmosfäriska bilder i typiska brittiska omgivningar Hambleton Hall var inspelade.

Ytterligare en liten Saab-bonus

Oavsett det, den Autobild klassiker Också värt att läsa i detta nummer. Valet av ämne var framgångsrikt, den tydligen oundvikliga andelen Volkswagen täckning är tilltalande låg. Istället för den populära monopolet VW Beetle har många spännande exotiska bilar sin plats. Dold kan du hitta två små Saab-bonusar. På sidan 35 kan du ta reda på vad Jason Castriota tacklade direkt efter Saabs konkurs.

Och på sidan 102 är en Saab Cabriolet från begagnat ämnet. Ett trevligt erbjudande, men Saab är (tyvärr) redan i nya händer.

Man tänkte på “Saab och Triumph - och ett helt nytt perspektiv"

  • blank

    Gjort! Köpte bok 🙂

Kommentarer är stängda.