Nytt från Trofeu - Saab 99 Turbo 1979 Blomqvist / Cederberg

Motorsport var en gång mycket viktigt för Saab. Den interna rallyavdelningen gav ett slutligt bidrag med 99 Turbo. Med en turboladdad 16-ventilsmotor tävlade Saab mot Lancia Stratos och Porsche 911. 1980 var över, åtagandet hade blivit ovärderligt. Innan dess lät Stig Blomqvist och Björn Cederberg turbonen flyga igenom svenska skogar igen.

Saab 99 Turbo 1979 från Trofeu
Saab 99 Turbo 1979 från Trofeu

Trofeu sätter ett litet monument för de två modiga svenskarna med 99 Turbo på en skala från 1:43. 99 Saab 1979 Turbo vann Rally Sweden. Året därpå tävlade Blomqvist igen med 99 Turbo, tog 2: a plats, nästa år var det bara tillräckligt för 5: e plats. Sedan bytte han till Audi, där det med Quattro-körning och fabriksstöd räckte igen för att få första platsen.

Trofeu har lanserat några varianter av Saab 99 under de senaste åren. Inklusive många rallymodeller, men också civila versioner av 99. Även på 96 jobbar du dig fram och tillbaka, helst på sportversionerna av olika rallyevenemang.

Ett leveransdatum för Saab 99 Turbo från Blomqvist och Cederberg har ännu inte fastställts. Miniatyren (Trofeu-nummer DSN 04) kan redan förbeställas. Priserna på modellbilen är, vanligtvis hos Trofeu, inte särskilt billiga och bör plana runt 80,00 €.

Det här är inte riktigt dyrt, eftersom tidigare, inte längre producerade versioner, uppnår riktiga fläktpriser och handlas mot en tilläggsavgift på några € 100.

Innovationer från rallyavdelningen flödade snabbt in i serieproduktion på Saab. Tillverkaren har skapat en filmhistoria av de legendariska flygande trollen på egen hand monument uppsättning. 40 minuter fulla av Saab-rallylegender finns i våra Filmarkiv tillgängliga.

3 tankar om “Nytt från Trofeu - Saab 99 Turbo 1979 Blomqvist / Cederberg"

 • blank

  Här går du: tech-racingcars.wikidot.com/saab-99-turbo

  • blank

   Tack StF! ! !

   För alla andra: 270 hk och ca 1.100 kg så ...
   Jag skulle fortfarande vilja köra den, helst ha den (1: 1) ...

 • blank

  Har jag fel?

  Jag tror att jag beundrade originalet i Trollhättan på museet och att jag blev imponerad av databladet. Tyvärr har jag inte längre prestationen i mitt huvud ...

  Men jag vet med säkerhet att det fanns något svart på en bred bana med liknande inredning och att jag gärna skulle ha tagit ett par fält- och skogsstigar under mina hjul omedelbart. Det fanns en barndomsdröm ...

  Kan någon hjälpa till med prestandadata här?
  PS skulle vara grädde. Den kanderade körsbärets vikt.

Kommentarer är stängda.