Saab 9000 - en chock för anläggningen

Saab-märket sägs vara dött. Man säger. Men det är fantastiskt hur mycket Saab-närvaro det fortfarande finns i media runt om i världen. Den här veckan är Saab 9000 i fokus, inte uteslutande. Produktionen slutade för nästan ett kvart år sedan, men den rör sig fortfarande. Andra ämnen är 9-4x och 99. Välkommen till Saabs pressöversikt!

I fokus: Saab 9000

Saab 9000 - chocken för etableringen

Det är alltid lämpligt att läsa sidor bortom bloggen. Också för att Saabs entusiasm kan upptäckas från andra källor. Hotcars har arbetat med Saab-märket under en tid. Nu var det 9000-års tur och dess roll i fordonshistoria. Det här var en speciell bil. Med sin debut var det en chock för de etablerade tillverkarna som aldrig skulle ha trott att Saab kunde få den här bilen. Och ett av få fordon som rullade av produktionslinjen i Stallbacka som var lönsamt för företaget.

Beskrivningen av 9000 specialfunktioner ur amerikansk synvinkel slutar inte i slutet av produktionen. Det är värt att nämna att 9000 dök upp på listan över särskilt säkra fordon på Folksam försäkringsbolag 2017. När allt kommer omkring hade Saab varit ute av produktion i nästan 20 år vid denna tidpunkt.

Med all Saabs eufori smyger det sig naturligtvis små misstag. Hotcars skulle förlåtas för det faktum att 9000 aldrig hade aktiva nackstöd. De hittades bara i Saab 9-5.

Saab 9000 CSE. Fortfarande bra.
Saab 9000 CSE. Fortfarande bra.

Saab 9000 - hur mår det?

Låt oss stanna hos Saab 9000. Han har sina fans och Autobild gillar honom också. Online är nu också ett ungtimer-test lesen. Det är inte helt nytt, men det sammanfattar marknadssituationen ganska bra. En 9000 är aldrig riktigt dyr, även om priserna har stigit långsamt i flera år. Kanske är inte heller pengar det verkliga problemet. Det är mycket svårare att hitta ett bra exemplar än att betala för det.

Men om den 2,3 liters naturliga sugmotorn är den bästa motorn för 9000 återstår att se. Eftersom turbomotorerna erbjuder ett plus i körglädje och kan flyttas så sparsamt att dammsugaren tappar sina argument. Men det här är subjektiva saker som alla bör prova själva.

Saab 99 - i början med Triumph-motorer
Saab 99 - i början med Triumph-motorer

Saab igen på Springer Verlag

Ett annat medium från Springer Verlag handlar lite mer om Saab. Den kommande Autobild Klassik handlar om förbindelsen mellan Saab och Triumph. Ett spännande ämne som knappast förekommer längre. Svenskarna installerade ursprungligen engelska motorer i Saab 99. Dessa orsakade dock problem och Trollhättan var inte nöjd med denna lösning.

Som ett resultat var framtiden för bilproduktion på Saab ibland på randen. Sedan fattades beslutet att ha en egen motoranläggning och göra stora investeringar. 08/2021-numret publiceras den 15.07 juli. och ska hantera detta ämne.

Saab 9-4x
Saab 9-4x

Hur många Saab 9-4x byggdes?

Med strömmen Recall Saab 9-4x hittade också tillbaka i media. Det fanns något, en exotisk med Saab-logotypen och en dramatisk historia. Men hur många fordon byggdes egentligen i Mexiko? Bilscoops tappar på 136 exemplar och är därför för lågt. Faktum är att källorna är svåra och siffrorna för 9-4x inte är helt säkra.

Vad som är säkert är att 673 fordon rullade av produktionslinjerna i Mexiko. Dessutom finns det 130 förseriebilar som bland annat användes av GM, Opel och Saab och som innehåller en viss grad av osäkerhet.

Mer än 800 exemplar anses därför vara säkrade, ger detaljerad information 9-4x produktionsrapport.

6 tankar om “Saab 9000 - en chock för anläggningen"

 • blank

  Chock & suck av lättnad

  För mig är 9K fortfarande Saab, som gjorde den starkaste prestationen för alla Saabs jämfört med dess samtida konkurrens - etableringen.

  CS, CSE & AERO kunde lätt ha byggts och sålts i flera år efter utseendet på 9-5 & 9-5 SC. Etableringen andades lättnad när han anställdes.
  Den praktiska och eleganta hatchbacken trotsade gemensamma standarder och jämförelser, och av den anledningen var det svårt att slå.

  • blank

   Så det var nog tänkt att hålla 9000 igång åtminstone fram till 2000. 9-5 var inte dess fullständiga och faktiska efterträdare.

 • blank

  Jag är fortfarande på dåligt humör att jag inte behöll min 9000 CSE-jubileum då.
  Det var en av de bästa Saabs som jag har kört och nu är jag mycket ledsen över att det här fantastiska fordonet inte kan köra i min lilla Saab-samling.

 • blank

  Vi (min fru, en fransk kvinna och jag) kommer till Le Havre (Normandie) sommaren 1971 och parkerar vår nyligen köpta nya röda 2-dörr Saab 99 i hennes föräldrars trädgård, verkligen stolt över vår första Saab (tidigare 2 VW och ett VW-torg tillbaka till USA 1965) - och istället för att få en entusiastisk komplimang från vår granne där (bilfläkt), kommenterade han bara lakoniskt och något nedlåtande: ja, vad är det, det är en Saab, men ja bara en motor från Triumph ... så bara en halv Saab, sa han ...
  Under de första 60 000 km hade vi problem med packningar med tre topplock, som sedan definitivt löstes. När vi ersatte den här bilen med 100 000 km mot en nyare 4-dörrars Saab-modell köpte vår granne vår gamla röda och ersatte sin 96 med den - men några månader senare hade han en total förlust av växellådan på vår tidigare röda 99. Bara en liten berättelse som kommer upp igen efter att ha läst ovan .... Men vi har alltid varit lojala mot varumärket Saab fram till idag.

 • blank

  ... Jag fick bara köra med min son igen förra veckan, fortfarande ett mycket bra motorfordon!

 • blank

  Jag gillar fortfarande 9000. Han är väldigt speciell!

Kommentarer är stängda.