Inkräktare - så snabbt förändras bilmarknaden i Sverige

Endast i mycket sentimentala ögonblick kommer du ihåg att Saab en gång spelade en roll i de 10 bästa nyregistreringarna i Sverige. Det var länge över, efter det blev Volvo topphund. Rang 1 till 5 bokades mest av varumärket från Göteborg. Det är också historia nu. Eftersom utländska inkräktare litar på Volvo för att göra livet svårt. Plötsligt verkar Sverige inte längre vara en säker bank för tillverkaren från Göteborg.

Bilmarknaden i Sverige

Den svenska bilmarknaden är relativt liten och kan inte jämföras med tyska förhållanden. Hastigheten på landets motorvägar är begränsad, det ekonomiska livet koncentreras till de två storstäderna Göteborg och Stockholm. Det här är de bästa förutsättningarna om du vill elektrifiera privat transport. Måttliga hastigheter på autobahns hjälper elbilar att nå långa räckvidd, elmixen är grönare men också mer atomär än i Tyskland.

Rapporterad för juni 2021 Bilsweden Nya registreringar på pre-Corona-nivå och nästan varannan ny bil är en hybrid- eller elbil. Fördelningen återspeglar vad regeringen vill uppnå med bonus / malus-systemet. Sverige borde gå elektriska, förbränningsmotorer har bara en framtid som klassiker och ungdomar.

MG - inkräktarna från Kina

Överraskningen i juni betjänades av en inkräktare från Kina. MG tillkännagav försäljningsstart för MG EHS Hybrid och MG ZS elbil i april. De comeback ett stort, gammalt varumärke som också var ett ämne här. Ett traditionellt brittiskt varumärke, en gång emotionellt och framgångsrikt, nu under kinesisk ledning. Har hon en chans i Europa? Eller tar det vägen som är nu Borg Ward går? Det tidigare tyska varumärket säger bara adjö till bilkosmos efter en misslyckad uppståndelse.

MG ZS - svenskarna gillar honom
MG ZS - svenskarna gillar honom

MG-märket verkar fortfarande ha en viss ring till det i Sverige, och varumärket har den perfekta produkten vid rätt tidpunkt. I juni intog den helelektriska MG ZS SUV - varningschock - andraplatsen bland de svenska nyregistreringarna. Med 2 exemplar precis bakom Volvo V / S1665-serien och mer än 60 exemplar före Volvo XC100. XC60, som fick en ansiktslyftning med år 60, pressas också hårt av Tesla 2022 och kan bara knappt försvara sin rang.

På femte plats och långt bakom Tesla följer VW med ID.5. En bitter lektion att tänka på för Göteborg och Wolfsburg.

Full utrustning för € 30.000

Varför kan MG få en överraskningskupp? Ett par saker verkar göra skillnaden. När Polestar förde de första elbilarna till Sverige fylldes motorpressen omedelbart av rapporter om problem. VW kände på samma sätt. Programvarufel, e-bilar som vägrade att fungera och inte ville debiteras. Från MG hör du - ja, du skrev korrekt - ingenting alls. SAIC har 10 års erfarenhet och 100 XNUMX elbilar är redan på väg i Kina.

Sedan finns det övergripande paketet. En räckvidd på 263 kilometer enligt WLTP passar in i vardagen, i Sverige kostar MG cirka 33.000 XNUMX euro Tyskland drygt 30.000. Fullt utrustat med panoramatak och allt som hänger med. Du måste också komma ihåg att du bara skulle få en halv Volvo XC40 Recharge Pure Electric för en MG, utan extra förstås. Den höga prispolitiken för strategerna från Göteborg verkar nå sina gränser.

Enkelt, snyggt, fast. Interiör i MG ZS.
Enkelt, snyggt, fast. Interiör i MG ZS.

För många år sedan såg jag att kineserna rutinmässigt kan bygga bilar som bevisar sig i vardagen erfahren. Bilarna har blivit ännu bättre sedan dess, och om lite tweaking saknas, kompenserar priset för det. Men särskilt när det gäller den legendariska finjusteringen bör européer inte luta sig så långt ut genom fönstret.

En varning till européerna

På helgen var jag ute med en vän och hans nya elbil. Ett tyskt märke, listpris 101.000 €. En bil som, i motsats till antagandet från prislappen, är överlägsen perfekt och som besviker i många små detaljer. Mycket billig plast i interiören, ett chassi som inte uppfyller varumärket och dess premiumstandarder. En energiförbrukning som i praktiken är 40% högre än för MG EV. Och det till ett pris på mer än 3 MG ZS.

Är det framtiden vi menar och motgiften mot kinesiska produkter?

Förutom Tesla attackerar kineserna nu. Med mycket praktisk erfarenhet och aggressiva priser. Det säger sig självt att en MG ZS aldrig kommer att vinna ett jämförelsetest av en tysk bilmagasin, men priset, full utrustning och sofistikerad elektronisk teknik är pluspoäng som kan tilltala köpare.

Den snabba förändringen på den svenska bilmarknaden visar vad som kan hända i Tyskland de närmaste åren. Speciellt när en rikstäckande hastighetsbegränsning kommer att öka acceptansen för ännu mer elektrisk körning.

I Sverige tar MG Motors Europe officiellt det lugnt. Vid lanseringen av marknaden meddelade företaget att det främst riktade sig till unga kunder som var öppna för elektriska enheter. 4000 fordon ska säljas i Sverige 2021 och MG ZS bör bli den mest populära elbilen i landet inom tre år.

Det ser ut som att detta kommer att gå mycket snabbare. Jag håller mig uppdaterad.

10 tankar om “Inkräktare - så snabbt förändras bilmarknaden i Sverige"

 • I Sverige är det lättare för nya varumärken än i Tyskland. Den en gång så stolta bilindustrin är helt i utländska händer och domineras av antingen kinesiska eller tyska. Förutom China Volvo har MG också en plats, även om SAIC alltid har spelat det engelska kortet mycket noggrant.

  För övrigt har MG Motors länge varit ett globalt varumärke igen, exporten pågår och det kommer fortfarande att fungera med Europa.

  • "(...) och med Europa kommer det fortfarande att fungera."

   Ser ut som det. Och till skillnad från det konstiga försöket med Borgward, tänkte jag faktiskt med ZG, det ser ut som en MG.

   För mig personligen är det ingen anledning att falla för kinesiska elbilar, men det är bra gjort. Det kan vara ett plus för SAIC att bara spela detta kort försiktigt, som du säger ...

   Att försiktigt och därför trovärdigt tilltalar Europas långsiktiga minne är inte en dålig strategi för ett kinesiskt företag med exportambitioner och ett en gång europeiskt varumärke i sin portfölj.

 • Jag hade inte MG på min skärm längre ...

  Och ZACK är ZS på andra plats i Sverige. En inkräktare?
  Jag vet inte vad jag ska tänka längre. Sverige är inte längre vad det brukade vara. Inte alla svenskar kan köra en Koenigsegg bara för att Saab är ut genom fönstret och Volvo är kines. Det spelar ingen roll vad du köper där nu ...

  Tydligen tycker fler och fler svenskar det också. Jag tycker att denna utspädning överallt och alla produkter är en riktig skam. Den sista "japanska" brynet jag köpte är Made in Germany, som det visade sig senare. Men alla mina wokar är fortfarande tillverkade i Kina och mitt tält (Hilleberg) är faktiskt fortfarande tillverkat i Sverige - som min Saab eller min gamla Volvo.

  Jag tappar äkthet och saknar det. Godhet är INTE en synonym för mångfald, utan dess största fiende.

 • Pris och användarvänlighet är kriterierna för många köpare. Hur ofta hör jag från grannskapet: när jag har gått igenom alla menyalternativ i min bil är leasingperioden över. Realistiskt sett kunde biltillverkare producera två typer av fordon: Den mycket bortskämda testmodellen för gratis biltestare med alla knep. Och den användbara, billigare försäljningsmodellen för kunder som faktiskt köper fordonet. Det måste finnas många värdelösa i leasingmodellerna eftersom tillverkarna inte vet exakt vilka extra kunder förväntar sig om 2 år. Det är dags för kineserna: till lägre priser köps fordonen fortfarande av kunder. Och först och främst måste 4 30.000 euro sparas. Många familjer har mycket svårt att avleda pengarna från normal verksamhet på detta sätt. Varigenom du slutar med en nakengolf eller bas Benz för 30.000 euro.

 • Förmodligen - särskilt på landsbygden - är det mer troligt att bilar köps än hyrs. Det borde inte vara annorlunda i SE än i DE.
  Lågt pris och förnuftig användbarhet är mer sannolikt den avgörande faktorn för ett köp där än hela premium- och anslutningscirkusen.
  En frekvent extra i SE är släpvagnskopplingen, som ofta inte ens försörjs med de elektriska premiums från Europa - inte ens för den älskade avgiften. Det är möjligt att det är här fångsten ligger.

 • Ja priset. I ett visst marknadssegment handlar det i framtiden bara om priset, leasingräntan eller schablonbeloppet för användning. Det blir spännande och ett blodbad.

 • Finns det också Senova X65 från BIAC i den, som med Borgwart? ... eller är det mindre?
  Ja, priserna från Volvo, VW och Co är spännande, men det ser ofta bättre ut som ett Laesing-fordon.

  • Leasing är verkligen fortfarande den öppna flanken. På Saab var det öppet till slutet. Men kineserna lär sig snabbt också här.

   MG tillhör SAIC (inte BAIC som felaktigt i den första versionen av texten) - det finns inga Saab-rötter.

  • Leasingpriserna verkar intressanta. De börjar på knappt € 200 och MG erbjuder en ny bilgaranti på 7 år.

  • Det är intressant att viktiga återförsäljare som Hedin Bil (också tog över delar av Saab ANA) hoppade på MG-vagnen. Det ser bra ut för MG Motors.

Kommentarer är stängda.